Авто на єврономерах Автоновини

Це буде справжній хаос: єврономерам передрекають масові «зачистки»

Тут, за достовірними чутками в Польщі «Ланос»  можна взяти євро за 300. Або щось інше, модель не має значення. І такі машини до нас вже везуть. Що ж оце? Що, якщо не вжити заходів, нас чекає дорожня анархія. Про це у своєму блозі написав Автоюрист Вадим Володарський, повідомляє Autonews.

Умовно кажучи, це «машина за ціною мотоцикла». З мотоциклами давно існує проблема їзди без документів. Дешеві (і нерідко крадені, але не завжди) нерозмитнені мотоцикли, які, в разі чого, і кинути – недорого і не дуже шкода. (Стан часто відповідний – купують зрозуміло, що «це тимчасово», і в ремонт грошей не вкладають.) Екіпірування, в основному, немає. Категорії А, в основному, немає, часто немає прав взагалі, іноді немає навіть віку, що дозволяє права отримати. Їздили вони часто відповідним чином. У разі спроби зупинки ДАІшниками – не зупинялися, а намагалися сховатися, що часто призводило до плачевних наслідків. У Києві свого часу ДАІшники їх, в основному, повиводили. Хоча і не повністю. У регіонах проблема залишилася.

Не дуже багато їх було всього лише з тієї причини, що в нашій країні в принципі далеко не кожен мріє, готовий, хоче і може їздити на мотоциклі. Такий у нас в країні імідж мотоцикла, з цим навіть законослухняні мотоциклісти стикаються. Крім того, мотоцикліст, особливо без номерів, в потоці помітний …

Що буде, якщо до нас почнуть масово надходити автомобілі за такими цінами? А то, що анархічної, свідомо незаконослухняної публіці вони стануть доступні. Причому автомобілі, відстежити які за належністю неможливо. І тепер умовний 17-річний, який не має прав, може купити вже не скутер без документів, а за майже ті ж гроші «Ланос» «на застібках» .Думаю, бажаючих з’явиться куди більше, ніж на мотоцикли.

Наслідки уявити неважко. Поява на дорогах десятків тисяч автомобілів не тільки без легального статусу, а ще й з водіями без прав. З відповідним стилем їзди. З спробами звалити від поліції при спробі зупинки, з відповідними наслідками.
Чому, запитаєте, цього не відбувається в країнах, де машини дешеві? Чому у нас це рідко відбувається з якимись старими «Москвичами», здатними їздити і доступними за ті ж 200-300 доларів? Так як раз тому, що машина реєструється, і можна запросто вийти на власника, з якого в результаті запитають. З «бляхами» це не вийде.




Взагалі, якщо чесно, мені незрозуміло, як «бляховоди» ще не зрозуміли просту річ. Що штраф за ч.6 ст.121 КпАП у багато разів менше, ніж за митні порушення. Разом, можна їздити взагалі без техпаспорта і номерів: «Я машину не ввозив, не знав, що вона не розмитнена, просто купив без документів! Дешево, сказали, власник помер, техпаспорт втратили! У кого – не пам’ятаю. Штрафуйте на 170 гривень! Ну, за відсутність прав ще … »Щоб не зупиняв кожен патруль, можна ліві номери повісити. (Те й інше давно практикувалося у випадку з тими ж бездоковими мотоциклами. Мабуть, стосовно «Блях» заважає тільки стереотип і прагнення зберегти хоч якусь законослухняність.

Особливо це стане актуальним, до речі, в разі введення автофіксації … З огляду на те, скільки у нас «Ланосів» на дорозі, в очі вони не бросаються, кожного не зупинять. Ось на старому БМВ ризик більше. Але не суть важливо. Так ось, до цього додаємо масову їзду без прав (навіщо витрачати час і гроші при такій ціні машини. І при тому, що в разі чого все одно машину заберуть, а самого оштрафують? Тим більше що часто це будуть підлітки …) і, природно , без страховки. Що отримуємо? Повну анархію … І відповідну аварійність. І постійні спроби втекти з погонями. І відповідне зростання аварійності. Причому ситуація буде гірше, ніж з бездоковими мотоциклами. По-перше, бажаючих і здатних їздити на авто більше. По-друге, відчуваючи себе більш захищеною, людина буде більше ризикувати на дорозі. Особливо без досвіду водіння. По-третє, машини ці й не будуть берегти, а вбиватимуть (все одно ненадовго), техстан буде відповідний.

Ось тоді точно доведеться їздити мінімум на «Тахо». А краще на першому або другому «Хаммері» …
До речі, в цьому випадку, сідаючи в таксі, теж не зможеш бути ні в чому впевнений …

Думаю, що ситуація змусить владу, з одного боку, все-таки лібералізувати ввезення автомобілів, в тому числі зі скасуванням обмежень по Євро-5. Але з іншого – провести «зачистку» існуючих машин «на єврономерах», які представляють при такому розкладі загрозу безпеці руху. Думаю, відбудеться це протягом кількох років, після того, як з’явиться реально така проблема …

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook