X

Втрачене майбутнє: або амбітні проекти українського автопрому

За радянських часів в Україні було кілька автомобільних заводів. Найвідоміші підприємства – «ЗАЗ» (Запорізький автомобільний завод) і «ЛуАЗ» (Луцький автомобільний завод). Крім того,  випускали популярні автобуси ЛАЗ (Львівський автобусний завод), а також модифікації різних вантажівок на ремонтних підприємствах.

У пострадянські часи підприємства продовжували працювати, намагалися модернізувати виробництво і навіть розробляти нові моделі. На жаль чи на щастя, жоден проект не дійшов до конвеєра. Але амбіцій у автомобільних підприємств України було багато.

В кінці 80-х років минулого століття на «ЗАЗі» почалося виробництво «Таврії» – трьохдверного хетчбека. Власне, «Таврія» була найдоступнішим радянським автомобілем того часу. Одночасно на підприємстві почали розробку машини, яка прийшла б на зміну «Таврії».

Фото: ЗАЗ 1106

Один з варіантів хетчбека 21 століття – авто під кодовою назвою «ЗАЗ» 1106. На початку 90-х цей макет з’явився на сторінках автомобільних ЗМІ. Судячи з дизайну, розробка велася ще в 80-х роках, але на початку 90-х, після розпаду СРСР, мабуть, вирішили згадати про цей проект. Але згадували недовго. Автомобіль так і залишився макетом, «ЗАЗ» зосередився на зароблянні грошей, тобто над розширенням модельної гами «Таврії».

Втім, на підприємстві не збиралися повністю відмовлятися від випуску нових моделей, і роботи,  в дизайнерських майстернях продовжували виконуватися. Так, нове покоління «Таврії» бачили як купе (кодова назва «ЗАЗ» 1104) і навіть повноцінний седан (на фото зверху).
І знову ні один з цих проектів не дійшов до конвеєра. Принаймні, в сучасному вигляді, а седан на базі «Таврії» все-таки зробили і назвали його «Славутою».

Фото: Макет «Горбатий-2»



А це вже модель 2000-х. Офіційної назви у неї немає, так як це навіть не ходовий прототип, а лише макет, створений, як передбачається, в єдиному екземплярі. Машину називали «Горбатий-2». На «ЗАЗі», судячи з усього, надихнулися ідеєю реінкарнації популярних моделей MINI, Volkswagen Beetle ( «Жук»), Ford Thunderbird … «Горбатий запорожець» «ЗАЗ» -965, звичайно, не міг похвалитися таким легендарним минулим, але для радянських людей був своєрідним символом, як мінімум найбільш доступною машиною. А над власниками таких машин жартували, вигадували анекдоти, але тим не менше. Крім того, 965-й був фактично копією популярного в Європі Fiat 600. Однак проект реінкарнації «Горбатого» був похований, як і всі перспективні моделі.

Фото: «ЛуАЗ» 1301

Український позашляховик – остання спроба «ЛуАЗу» зробити сучасний автомобіль. Модель 1301 розроблялася з початку 80-х років минулого століття. Створювалися ходові прототипи, але до серійного виробництва так і не дійшли. І ось в 2002 році чергова версія позашляховика була представлена ??широкій публіці. На підприємстві заявляли, що прийнято остаточне рішення про запуск автомобіля в серію. Відбутися це повинно було в 2004 році, а коштувати машина повинна всього 3-3,5 тисячі доларів. Кабінет міністрів України навіть затвердив інвестиційну програму «ЛуАЗу», згідно з якою новий позашляховик повинен був випускатися об’ємом до 70 тисяч в рік. Правда, вже скоро він був скасований указом президента. Пізніше, інвестпрограму відновили, але вже було пізно. Підприємство визнало проект нерентабельним і в 2006 році повністю його поховало.

Фото: Daewoo Lanos

А це суворе сьогодення. Найвідоміший нині український автомобіль Daewoo Lanos, він же Chevrolet Lanos. Спочатку Запорізький автозавод випускав і продавав ці моделі під брендом Chevrolet. Але пізніше концерн General Motors – йому належить марка Chevrolet – відмовився від моделі через її похилий вік. «ЗАЗ», проте, продовжив випуск, але вже під власним брендом. Більш того, в нагоді сталися  і власні напрацювання підприємства. Зокрема, для здешевлення Lanos оснащували двигунами від «Таврії».

Поділитися цим!
Макс Коротченко:
Related Post