Авто на єврономерах Автоновини

Назаренко: МЗС хоче пересадити послів на бляхи

«Податки на автоімпорт треба скасовувати, але скасовувати для всіх українців, а не для обраних: хоч для бляховодів, хоч для дипломатів, хоч для дипломатів на бляхах», — висловлює свою точку зору Генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Як раніше стало відомо, Президент Петро Порошенко вніс у Верховну раду проект закону про внесення змін у Ст. 374 Митного кодексу України. Ним пропонується повністю скасувати плату за розмитнення автомобілів. Нова пільга буде дійсною для працівників дипломатичної служби, що перебували в тривалих (понад 2 років) закордонних відрядженнях, а тепер повертаються в Україну. Генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, на своїй сторінці у соцмережі Facebook, вирішив висловити свою думку з цього питання.

«Мені дзвонять з питанням: “Як я ставлюся до законопроекту 7323, яким пропонується при виконанні певних умов звільнити дипломатів від сплати податків при імпорті ними авто?”

Я проти будь-яких пільг: хоч дипломатам, хоч бляховодам!

Як я можу ставитися до того, що деяким громадянам України надаються неконституційні пільги за ознакою професії? Чим праця “дипломата” відрізняється від праці шахтаря, комбайнера, доярки, вчителя чи лікаря?

Важко якомусь дипломату? Так нехай в трактористи йде або молоко йому за шкідливість давайте!

Але право на безподатковий ввіз авто потрібно дати ВСІМ громадянам України, а не тільки обраним (чи то дипломатам, то чи авто на литовських номерах, то чи дипломатам на бляхах).

У пояснювальній записці до законопроекту наводиться аргумент: мовляв, так як посольствам України не вистачає фінансування і службових авто, то дипломати будуть купувати в країнах перебування особисті авто і використовувати їх в службових цілях.

Але особисті авто адже будуть не на дипломатичних номерах, а на номерах країни перебування. Уявіть прийом у президента Литви. Приїхали всі посли на авто з дипномерами і прапорцем країни на капоті, а тут раптом під’їжджає посол України в Литві на “литовських номерах” з прапорцем України! Що скаже світ? Що в Україні вже й посли “на бляхах їздять”!

Але найголовніше:

1. Надання будь-яких пільг з ввезення товарів в країну за професійною ознакою суперечить Конституції.

2. Ми знову наступаємо на “старі граблі”. Адже на початку 2000-х такі пільги дипломати вже мали. І була організована схема безподаткового ввезення авто в Україну! Тодішній глава ДФС приводив мені приклад: технічний працівник (а попросту прибиральниця) одного з українських посольств на Балканах 8 разів надавала довідки про зарплату 5 тис. дол. на митницю і за 2 роки ввезла без податків 8 іномарок.




Тому дипломатів обгрунтовано позбавили раніше цих пільг, а тепер знову МЗС намагається повернути пільги!

3. Якщо такі пільги будуть прийняті, то цей крок дасть грунт для інших зловживань. Не буду поки говорити докладно, але, наприклад, як списувати паливо на приватний автомобіль, який буде використовувати дипломат в службових цілях? Оренда посольством авто на “бляхах”? Крім того, дипломатам дозволяється ввозити авто в країну перебування без податків, чому б українським дипломатам не ввозити свої приватні авто без податків в країну перебування і використовувати там в службових цілях?

У 2000-х після скасування цієї пільги МЗС вже робив спроби її повернути. Але парламент тоді не підтримав. Під час обговорення в податковому Комітеті тодішній заступник міністра МЗС в серцях сказав мені як опонентові: “Якщо ми не дамо дипломатам пільгу з ввезення авто, то випускники КІМВ (інститут міжнародних відносин) йтимуть на роботу до тебе в ВААІД, а в дипломати будуть йти тільки двієчники! ”

А я тоді відповів просто: “Вибачте, але якщо люди, які представлятимуть мою Україну на світовій арені, будуть йти на цю роботу тільки з “шкурних інтересів”, то вони продадуть Україну, якщо хтось заплатить більше. Набирайте в дипломати не “шкурників”, а патріотів, які хочуть служити нашій країні. Я не думаю, що правозахисник Степан Хмара, який сидів по радянських тюрмах, гідно представляв Україну в якості посла в Канаді заради пільг на імпорт особистого авто “.

Ще раз! Я не проти дозволу на ввезення без податків авто дипломатам, але тоді таке ж право ввозити авто без податків треба надати і ВСІМ громадянам України!

Дипломати – такі ж громадяни України, і я не хочу повернення СРСР з розподільниками, спецмагазинами і пайками відповідальним працівникам! Може, тоді прямо до феодалізму перейдемо?

І ще. У публікаціях ЗМІ чомусь йде чітка атака на президента України. Нібито президент запропонував дати пільги дипломатам. Насправді цю норму запропонував МЗС, президент просто вніс, а рішення буде приймати МЗС!

Податки на автоімпорт треба скасовувати, але скасовувати для ВСІХ українців, а не для обраних: хоч для бляховодів, хоч для дипломатів, хоч для дипломатів на бляхах!

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook