Авто на єврономерах Автоновини

У чому хитрість закону про «Єврономери» від прем’єра Гройсмана?

Поки в Комітеті ВР з питань податкової і митної політики розробляють законопроект по «Єврономери», прем’єр Володимир Гройсман несподівано вніс в Раду свій варіант вирішення цієї проблеми. Таким машинам обіцяють зберегти іноземні номери і взяти їх на облік. Але, незважаючи на гадану м’якість, законопроект ставить власників «блях» в настільки важкі умови, що багатьом буде простіше здати нерозмитнене авто на металобрухт, ніж виконати всю процедуру.

Вимагають поставити на облік протягом 10 днів

Йдеться про законопроект від МВС, який знижує в населених пунктах швидкість до 50 км / год і підсилює повноваження поліції. Його довго обговорювали, але вже після оприлюднення повного тексту виявилося, що він містить воістину вибухову приписку:

«Встановити, що транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввезені на митну територію України більш ніж на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їх реєстрації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

На перший погляд здається, що Кабмін зробив крок назад, по-доброму запропонував власникам «єврономерів» поставити їх на облік і спокійно їздити далі. Але на ділі у цієї процедури наскільки складний механізм, що виконати процедуру може виявитися важко для 90% тих хто їздять на нерозмитнених автомобілях.

Чому все складно?

Справа в тому, що ставити транспортний засіб на облік доведеться тому іноземцю, на чиє ім’я його завозять. Причому – в сервісному центрі МВС за місцем проживання клієнта, пояснює глава Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

«На сьогодні« верблюд », який завозить «бляхи», приїжджає на машині на кордон, показує свій паспорт, на нього оформляють машину і він пішки переходить назад до себе. Машину «гонщик» везе покупцеві. Зараз машину треба буде реєструвати в сервісному центрі МВС. Хто це може зробити? Тільки особа, яка ввезла автомобіль. По-перше, реєструвати треба буде за місцем проживання. Тобто, тепер литовець або поляк не тільки повинен буде з’явитися на кордоні, він тепер повинен буде їхати умовно кажучи в Харківську область, де-то зупинятися і на наступний день йти в сервісний центр. А момент з «реєстрацією за місцем проживання» до того ж означає, що покупець машини повинен надати довідку, що надає іноземцю тимчасове проживання. Також, якщо іноземець збирається заїжджати більше, ніж на 90 днів (дозволений термін перебування іноземців в Україні, він буде зобов’язаний зареєструватися у відповідних органах, щоб отримати дозвіл проживати в Україні довше, ніж три місяці, і зареєструвати машину. Це набагато ускладнює процедуру – не кожен іноземець погодиться супроводжувати автомобіль всередині країни, оформляти міграційні документи, стояти в черзі в сервісному центрі. А якщо іноземець і погодиться на таке, то заплатити йому доведеться набагато больше. Так що Гройсман не здався – він навпаки ускладнив життя «Єврономерам», – пояснює Олег Назаренко.

Торкнеться і тих, хто завіз «єврономери» раніше

Реєстрація «Єврономерів» в МВС і прив’язка їх до реального водієві (на основі адреси українця, який надасть нібито тимчасове проживання іноземцеві) автоматично робить українських водіїв «прозорими» перед законом, адже в разі ДТП встановити особу того, хто був за кермом «бляхи» можна буде так само легко, як і в випадку з авто на українських номерах. Отже, в Україні буде створена база автомобілів на іноземних номерах.

Олег Назаренко звертає увагу на те, що законопроект, якщо його приймуть, буде стосуватися не тільки нововвезених машин на іноземній реєстрації, а й тих, які вже їздять по Україні.

«У цьому законопроекті поліції дозволяють зупиняти автомобіль, водій зобов’язаний витягнути ключ із замка запалювання, покласти руки на кермо, передати поліцейському документи. І поліцейські отримують права зупинки автомобіля під предметом перевірки на алкоголь. Зупинили, перевірили на алкоголь, заодно перевірили, чи зареєстрована машина. Не зареєстрована? Вступає в силу ст. 121 КпАП – поїздка на незареєстрованому автомобілі. Перший раз – штраф. Другий – штраф більше і примусове вилучення автомобіля », – каже Олег Назаренко.

«Це ще один привід вийти під Кабмін»

Все це може мати прямо-таки тектонічні наслідки для десятків тисяч ввезених в Україну нерозмитнених іномарок. Законопроект прямо не  забороняє ввезення «блях» в Україну,  і не зобов’язує українців легалізувати шляхом сплати всіх акцизів і мит. Але висунуті умови, фактично, змушують або «виписувати» з-за кордону реального власника для походу з ним в сервісний центр, або здати машину на металобрухт.

До слова, свій варіант вирішення питання з «Єврономерами» до сих пір готують в Комітеті ВР з питань податкової і митної політики. Але що там думають з приводу ідей від Володимира Гройсмана, поки не відомо. «Ми бачили цей законопроект, але зараз у нас проходить засідання Комітету, тому прокоментуємо пізніше», – сказали помічники Ніни Южаніної.

Українці, що їздять на «Єврономерах» вже висловилися проти такої ідеї. «Ми однозначно проти. Це ніяк не вирішує питання зниження акцизів, чого ми домагаємося, а тільки підсилює повноваження поліції. До того ж, позначка «зробити те-то, в порядку, встановленому Кабміном», означатиме, що з нас зажадають від 500 до 3000 євро на рік за користування транспортними коридорами, чого зараз домагається Ніна Южаніна. Днями ми будемо збиратися під Кабміном, і це ще один привід туди прийти», – кажуть в «Авто Євро Силі».

 

ДЖЕРЕЛО: autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook