Автоновини

Невідомий ЗАЗ: цікаві концепти заводу

Найвідоміші моделі, що виходили в різний час з воріт Запорізького автомобільного заводу – ЗАЗ-965 (горбатий), ЗАЗ-966 (вухатий) і ЗАЗ-968М (мильниця). До речі, наявність прізвиськ свідчить якщо не про всенародну любов, то вже точно про широку популярность даних автомобілів серед населення. За роки існування машинки стали героями безлічі кінофільмів, анекдотів і міських легенд. Але були в історії бренду менш відомі розробки, більшість з яких так і не потрапило в масове виробництво. Для допитливого дослідника ця обставина робить їх долю ще більш цікавою.

Фото: ЗАЗ- 970

Так, в 1961 році одночасно з 966-ою моделлю спроектували вантажівку ЗАЗ 970, яка здатна перевозити 350 кілограм корисного вантажу. Через рік з’явився 6-місний мікроавтобус ЗАЗ-970В. Сьогодні його б класифікували як вантажопасажирський мінівен. Крісла 2-го і 3-го ряду можна було скласти, вивільнивши простір для перевезення додаткового обсягу багажу. Відмінна риса цих двох версій – помітно видатний в салоні двигун. Через цю конструктивну особливість сидіння останнього ряду знаходилися на значній відстані одне від іншого, тому що між ними був розташований люк для доступу до мотору в разі його поломки або необхідності технічного обслуговування. У модифікації 970В на даху було вентиляційне вікно, а двері для пасажирів передбачалася тільки одна, праворуч.

Фото: ЗАЗ- 970В

У сімдесяті роки минулого століття на ЗАЗ задумалися про розширення модельного ряду. Оголосили закритий конкурс, на якому перемогла розробка, створена для проекту «Таксі». Довжина конкурсного автомобіля була не більше 3,5 метрів, водійське місце височіле над лівим переднім колесом, а силовий агрегат розміщувався справа. Машина вийшла незвичайною, якщо не сказати дивною. Але крім досвідченого зразка, справа, на жаль, не пішла.

Фото: ЗАЗ «Таксі»

У пікапа 968МП – більш щаслива доля. Спочатку він призначався для обслуговування потреб власного виробництва, як свого часу і ЗАЗ-965П. Але тоді був початок 90-х. У божевільної спробі утриматися на плаву в настільки швидко мінливих умовах, заводчани спробували запропонувати ринку щось нове. Так внутрішньозаводскій развізний пікап ЗАЗ потрапив в серійне виробництво. Його вантажний відсік розташовувався на місці задніх сидінь і був зовсім невеликим за розмірами.

Фото: ЗАЗ-968П

Незабаром відбулися кардинальні зміни в економіці. За ними послідувало масове скорочення виробничих потужностей, який не обійшов стороною і ЗАЗ. Починалася нова епоха, а з нею нова історія Запорізького автомобільного заводу.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook