Авто на єврономерах Автоновини

Не домовилися: протести “еврономерів” можуть спалахнути знову

Влада і власники автомобілів на єврономерах не змогли знайти компроміс з приводу податків на ввезення старих авто. Автовласники проводять акції протесту.

Конфлікт влади і власників авто з іноземною реєстрацією (так званих “евробляхеров”) може знову загостритися. Громадська організація “Авто Євро Сила”, яка об’єднує “еврономери” України, запланувала на 10-12 листопада,  пікети підрозділів Державної фіскальної служби по всій країні.

Два місяці тому “еврономери” заблокували вулицю Грушевського в Києві, вимагаючи від Верховної Ради істотно послабити податковий тиск на ввезення імпортних старих автомобілів. Тоді була досягнута домовленість, що представники парламенту та громадські активісти спільно розроблять прийнятний для обох сторін проект закону, що знижує ставки податків при ввезенні старих авто.

Однак в підсумку прийти до консенсусу сторонам не вдалося. Відразу після акції автомобілістів, 8 вересня, глава парламентського комітету з податкової політики Ніна Южаніна говорила, що перереєстрація на українські номери вже ввезених в Україну легковим автомобілів з іноземною реєстрацією обійдеться їх власникам в 1-1,4 тис. євро. Через місяць Южаніна заявила пресі, що депутати підготували відповідний законопроект, який повинен вирішити проблему, проте він не був оприлюднений. Парламентарій при цьому зазначила, що концепція підготовленого законопроекту відрізняється від тієї, яку обговорювали з власниками авто відразу після акції. Вона не привела конкретних цифр майбутніх ставок податку, але дала зрозуміти, що істотного послаблення, на які сподівалися автовласники, не буде.

“Ми не можемо зараз проводити акцію для тих людей, які скористалися прогалинами в митному законодавстві, порушили законодавство існуюче, і використовували цю систему незаконного ввезення в режимі тимчасового ввезення або режимі транзиту”, – заявила вона.
Керівник “Авто Євро Сили” Олександр Чернявський в своєму відеозверненні до автомобілістів напередодні пікетування підрозділів ДФС заявив, що насправді замість пошуку компромісу влада займається пресингом автомобілістів. Наприклад, якщо в серпні суд оштрафував власника авто на “єврономерах” на 420 тис. грн, то на цьому тижні стало відомо, що Приморський Приморський суд Одеси оштрафував власницю автомобіля Cadillac Escalade 2007 року випуску з литовською реєстрацією на суму вже в 3 млн грн, стягнувши з власниці авто трикратну суму несплачених митних платежів.




Крім судової гілки влади, почала закручувати гайки автомобілістам на “еврономерах” і Державна фіскальна служба України, яку планують пікетувати автомобілісти. Українські фіскали попросили Митний департамент Литви провести розслідування – наскільки законно було ввезено на територію України автомобілі, зареєстровані в Литві.

Така лінія поведінки влади не могла не викликати відповідну реакцію автомобілістів, яким обіцяли податкове послаблення. “Якщо влада підвищує ставки і починає тиснути, ми теж будемо тиснути, і ще подивимося, хто на кого зможе натиснути сильніше. Почнемо з маленьких мітингів, і потім перейдемо до більш серйозних дій “, – сказав Олександр Чернявський.

“Авто Євро Сила” за час перемир’я з владою продовжувала зміцнюватися: якщо вірити її інформації, по всій Україні створено близько сотні осередків організації, і не тільки у великих містах, а й в таких, як Жмеринка, Козятин та Яворів. При цьому “Авто Євро Сила” проводить для всіх бажаючих безкоштовні навчальні семінари, як діяти в разі претензій до власників авто з боку митників і правоохоронних органів.

При цьому кількість ввезених авто на Єврономер в останні роки постійно зростала – якщо в 2014 році в Україну було завезено понад 78 тис. авто з іноземною реєстрацією, в 2015 – понад 97 тис., то в 2016 році – вже 148 тис., а в цього року за станом на 20 серпня – більше 164 тис. з урахуванням того, скільки авто з “єврономерами” катається на сьогодні українськими дорогами, рух за суттєве зниження оподаткування ввезення авто поступово стає серйозною силою, з якою владі доведеться рахуватися.

І її вимоги – радикальні: скасувати вимогу Євро-5 на б / у автомобілі, а також стягування акцизу і мита при ввезенні уживаного авто в Україну. Саме ці податки встановлені на такому рівні, що легалізація в Україні імпортного авто може коштувати в кілька разів дорожче самого авто. Наприклад, купуючи за 4 тис. євро KIA Sportage 2.0 Euro 4, при легалізації в Україні потрібно буде заплатити більше 400 євро мита і 4,9 тис. євро акцизного збору.  Якщо до цього додати ще 20% ПДВ і пенсійний збір, автомобіль обійдеться вже в 11,5 тис. євро.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook