Автоновини

Несподівано: Tesla S виявилася менш екологічна, ніж Mitsubishi Mirage

Фото: Tesla

Думка, що електрокари забруднюють навколишнє середовище менше, ніж автомобілі з класичними двигунами внутрішнього згоряння, несподівано виявилася помилковою. І це показало масштабне дослідження, яке доводить, що далеко не все так очевидно.

Як повідомляє газета Finantial Times у своїй статті, Массачусетський технологічний інститут недавно провів дослідження, в ході якого з’ясувалося, що електрокари можуть забруднювати навколишнє середовище навіть сильніше автомобілів з традиційними ДВС.

Як приклад американці порахували, скільки викидає вуглекислого газу три моделі – Tesla Model S P100D, BMW 7 Series 750i xDrive і Mitsubishi Mirage. Як з’ясувалося, в цій сутичці перемогу впевнено здобув якраз невеликий японський хетчбек, але все залежить від того, де заряджається електрокар, і яким способом регіон видобуває електрику.

Фото: Mitsubishi Mirage

У Середньому Заході США, в таких штатах, як Огайо, Південна Дакота, Північна Дакота, Міссурі, Індіана, Канзас (всього 12 штатів), електрика видобувається, як правило, за допомогою теплових і атомних електростанцій. Щоб Tesla Model S проїхала 270 000 кілометрів, теплогенеруючим станціям потрібно викинути в атмосферу не менше 48 600 кілограм вуглекислого газу, тоді як Mitsubishi Mirage за такий же пробіг викидає в атмосферу 46 980 кілограм шкідливих речовин. BMW 750i xDrive в цьому відношенні вражає ще сильніше: німецький седан викине в атмосферу 95 310 кілограм вуглекислого газу, пише Finantial Times.

Якщо ж брати до уваги витрати на виробництво автомобілів з класичними двигунами і електрокарів, то на виробництво останніх витрачається значно більше енергії через виробництва блоку літій-іонних батарей. Крім того, акумулятори в електрокарах потрібно буде утилізувати, на що теж знадобиться більше енергії.

Фото: Tesla

З точки зору держави, стратегія по переходу на електрокари виглядає на папері добре. Але навколишнє середовище буде по-різному забруднене, якщо в одному випадку використовується сонячна енергія, а в іншому – теплова, розмірковують журналісти Finantial Times.

Проте, за даними професора Массачусетського технологічного інституту Джесіки Трансік, навіть в таких країнах як Польща, де електроенергія добувається переважно завдяки корисних копалин, електрокари поліпшать екологічну ситуацію, якщо їх порівнювати з автомобілями одного класу, під капотом у яких знаходяться класичні ДВС .

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook