Автоновини

Десять днів пекла на дорогах: Як в Києві почали тотальний обшук авто і кого не гальмують

Найближчий тиждень Київ чекають величезні пробки. Через спецоперації МВС щодо виявлення зброї та вибухівки на всіх в’їздах до столиці обмежено рух. Там силовики проводять вибірковий огляд автомобілів. У поліції кажуть: такий режим протримається мінімум 10 днів.

“Лексуси» не обшукували
Уже в неділю, 5 листопада, з самого ранку під’їзди до Києва були заблоковані. Незважаючи на вихідний день, там утворилися трикілометрові пробки. «Вести» побували на одному з в’їздів з боку Одеської траси. В основному поліція зупиняла вантажівки і мікроавтобуси, рідше – легкові машини. При цьому люксові автомобілі типу «Лексусів» і BMW правоохоронці при нас не гальмували.
Як розповів «Вістям» один з водіїв, він стояв в пробці більше півгодини. «Змусили пред’явити права, страховку, відкрити багажник, показати його вміст», – каже Павло Казмірчук. А один з водіїв розповів, що пробка розтягнулася аж до Василькова. «Хотіли як краще, а вийшло як завжди. На яких підставах вони тут стоять і вибірково зупиняють? »- обурювався киянин Юрій Куняев.

Цікаво, що поліцейські самі не змогли до ладу пояснити, чому перевіряють не всі авто. «Нас мало, рук не вистачає. А ту машину, що ми пропустили, додивляться далі. У Києві такі ж патрулі стоять », – відповідає поліцейський.
Як кажуть в поліції, такі заходи ввели в зв’язку з ускладненням оперативної обстановки в столиці і області, зумовленої здійсненням низки резонансних злочинів. Як приклад в поліції призвели замах на Адама Осмаєва і вбивство Аміни Окуевой. Але скільки протримається такий режим, в поліції поки не говорять. «Мінімум 10 днів», – відповіли в поліції.

Перевірка документів
Тим часом посилений режим спостерігається і в місті. Особливо багато піших патрулів у вихідні було в центрі. Зупиняють і перевіряють людей навіть в спальних районах міста.
«У суботу мене зупинили патрульні на Виноградарі, коли я бігав. Сказали, що я підозріло виглядаю і не схожий на спортсмена. Попросили вивернути кишені або пригрозили забрати до відділку. В результаті оглянули, пробили по базі і відпустили», – каже Валентин Кравченко

Як зазначив спікер Нацполіціі Ярослав Трікала, поліцейські отримали право на час посиленого режиму обшукувати особисті речі тих, хто здається підозрілим. «На цей час співробітники поліції можуть попросити пред’явити документи з метою ідентифікації особистості і проводити поверхневий огляд речей громадян і власників транспортних засобів на предмет виявлення заборонених предметів», – заявив він.

Як діяти, якщо вас зупинили
Як зазначають юристи, згідно з чинним законодавством, всі накази МВС є обов’язковими до виконання, тому в разі якщо вас зупинять, підкоритися силовикам все ж доведеться. «При цьому з їхнього боку все повинно бути в рамках закону. Якщо говорити про огляд автомобіля, слід пам’ятати: поліцейські можуть тільки оглядати вміст вашого авто і ні в якому разі не ритися в ваших речах. Вони можуть тільки попросити вас щось посунути або перекласти », – пояснив адвокат Іван Ліберман.

Якщо ж правоохоронці починають вести себе агресивно, адвокат радить негайно викликати на місце слідчо-оперативну групу та чергового прокурора, при цьому все фіксуючи на відео. Він також зазначив, що поліцейські мають право зупинити людину на вулиці і перевірити його речі. «При цьому, звертаючись до будь-якого громадянина, поліцейський зобов’язаний привітатися, назвати свою посаду, звання та прізвище, після чого коротко повідомити причину, мету звернення і розповісти, під яке орієнтування він підпадає», – каже Ліберман. У разі якщо у людини немає при собі документів, його можуть забрати до відділку для з’ясування особи.

 

ДЖЕРЕЛО: vesti-ukr.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook