Автоновини

Україна залишилася без білоруського А-92. Чого чекати далі?

Білорусь практично припинила поставки бензину в Україну. За даними консалтингової групи А-95, ввезення бензину А-92 впало на 90%, до чотирьох тисяч тонн. Його нестачу оцінюють в 30-35 тыс тонн, тобто, близько 40% про того, що споживалося зазвичай. За останній тиждень в середньому по країні паливо подорожчало на 42 копійки, а експерти прогнозують, що може додати ще гривну-полторы, повідомляє Autonews.

Поставки білоруського А-92 в Україні припинилися після того, як на ремонт став Мозирський нафтопереробний завод. За словами президента Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леоніда Касянчука, цілком можливо, що після ремонту підприємство взагалі перестане його випускати.

«Але я б не став говорити, що все так погано. По-перше, споживачів бензину А-92 в Україні мало, хіба що машини 10-15 річної давності. Будуть заправлятися А-95, який коштує стільки ж. Навіть техніка сільгосппідприємств заправляється Євро. Так, зараз є дефіцит А-92, його важко знайти. Але ті, кому він був дійсно потрібен, запаси встигли зробити, тому, що знали, що Мозир стане на ремонт. До того ж залишаються морські поставки, чим зараз і займається група WOG – підтягує А-92 через порти», – каже Леонід Косянчук.

Проте, бензин дорожчати може – на нього впливають зовнішні фактори. «Зовнішній ринок за останній місяць зріс на більш, ніж $ 60 за тонну. І в міру того, як цей дорогий бензин буде заходити в Україну і заміщати ті запаси, які були у торгових мереж, можливе підвищення цін. Сьогодні я бачу економічно виправдане підвищення ціни бензину на 1,20-1,40 грн / літр від того, що ми маємо зараз. Чи будуть виходити трейдери на цю межу, подивимося по результату. Але взагалі кажучи, вони підвищувати ціну не зацікавлені, оскільки відразу ж впадуть обсяги продажів», – вважає Касянчук.

Експерти кажуть, що нестача білоруських поставок на тлі того, що світові котирування ростуть, будуть утримувати цінову напругу. І це триватиме мінімум до кінця листопада, а може захопити і грудень. Але тотального впливу у «білоруського фактора» немає – український ринок дуже різноманітний за джерелами палива (Білорусь, Росія, Литва, Польща, Середземномор’я), так що в операторів ринку є багато варіантів, щоб пом’якшити ситуацію для споживачів.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook