Автоновини

Зовнішність і двигун ЗАЗ Ланос – ціна не відповідає очікуванням

У 1998 році на Автомобільному заводі в Запоріжжі сталася справжня революція – дрібною партією був випущений майбутній народний автомобіль, який на довгі 15 років займе міцні лідерські позиції в продажах. Це ЗАЗ Ланос, який спочатку носив ім’я Daewoo Lanos і був точною копією корейського варіанту цього авто.

Повномасштабне виробництво авто в Запоріжжі почалося в 2004 році. Тоді ж десятки тисяч українців написали про ЗАЗ Ланос свої перші відгуки, звеличуючи новинку до небес за її сотні достоїнств, серед яких були такі моменти:

  • непробивна корейська підвіска;
  • оцинкований кузов;
  • місткий багажник;
  • витривалість силового агрегату.

Всі ці переваги в собі втілив невеликий і не дуже помітний навіть на той час седан.

У 2002 році припинилося виробництво Деу Ланос в Кореї, де наступником бюджетного седана став Шевроле Авео. А боротьба за конкурентний клас продовжилася між Україною і Польщею – двома країнами, які збирали цю модель. У 2008 році Україна залишилася єдиною країною, яка випускає Ланоси. Тоді ж у виробництві з’явилася оновлена модель – Ланос Т150. Фари у формі півмісяця і набагато більш тонкий метал кузова – ось всі поновлення флагмана компанії.




Протягом історії розвитку моделі в Україні завод намагався впровадити то спортивний силовий агрегат 1.6-літровий з непомірним апетитом, то доопрацьований мелітопольський двигун, об’ємом 1.4 літра. Але всі новинки отримували тільки дрібні серії і сходили з виробництва.

Проте, ЗАЗ Ланос міцно зайняв позиції в суспільстві з найпопулярнішим двигуном – 1.5-літровим старим бензиновим агрегатом, який починає свою історію з корпорації Opel початку 90-х років. General Motors свого часу трохи “пошаманила” над двигуном і коробкою передач, що зробило їх дуже прийнятними для експлуатації. Швидше за все, останнім глобальним оновленням застарілого автомобіля став випуск ЗАЗ Ланос автомат в кузовах седана і хетчбека. Це велике досягнення заводу – перше авто з автоматичною коробкою українського виробництва.

Ні для кого не секрет, що найпопулярнішим способом експлуатації ЗАЗ Ланос в Україні є таксі. Таксисти поважають автомобіль за його витривалість. Ходова частина і інші складові досить довго служать і не вимагають дорогого ремонту. Проте, автомобіль вже давно перестав бути сучасним, відповідати нинішнім вимогам безпеки. Так що навіть таксисти вважають за краще купувати інші моделі. А якщо враховувати, що на ЗАЗ Ланос ціни вже довгий період – від 9 тисяч доларів в Україні – то падіння рівня любові до народного автомобіля стає вельми зрозумілим.

Можна довго сперечатися, хороший Ланос або поганий. Можна наводити безліч аргументів того і зворотнього. Але доведеться визнати – це дуже успішний автомобіль для нашої країни, який поки не вдалося замінити ні китайським Chery A13, який отримав український значок, ні попереднім поколінням Chevrolet Aveo, який у свій час увійшов до списку модельної пропозиції ЗАЗ. Однак все ж ціна не відповідає очікуванням,як би це і не було прикро.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook