Автоновини

Майбутнє ЗАЗ: смерть або стати філією Chery в Україні

На цьому тижні дуже в вигідному ракурсі вийшли новини про майбутнє ЗАЗу. Новий електробус, партія з (1000 для Укрпошти) 100 електро Lanos для Нової пошти, але так чи все гладко?

Чесно кажучи, ці новини з’являються з нізвідки і розносяться вітром преси по країні, проте, новини про замовлення 100 Lanos, будь б ми на місці менеджменту АвтоЗАЗу – були б як солодкий мед для вух і очей!

Сьогодні підприємство, що входить до корпорації УкрАвто, переживає складні часи. Ми вже не раз писали про протиукраїнську політику керівництва корпорації, яке не бажає продавати продукцію за адекватними ецінами (Lanos за ціною 80 000 грн + інфляція з 2013 року і індекс зростання зарплат, Sens 61 000 грн + інфляція, – ред.). Але «Васадзе і Ко» вирішили тримати вухо за вітром, тобто руки на кишені, зафіксувавши ціну на морально застарілі автомобілі своєї лінійки в доларах (Sens продавався до 2014 року від 56 000 грн, що становило $ 7000, а Lanos від 80 000 грн або $ 10000). Про застарілі також, але нерідні китайські Forza мова взагалі не ведемо, про них пізніше.

Отже, колись успішне підприємство, що входить в ТОП продавців автомобілів в Україні, перетворилося в збитковий актив. Причому збитковий для всіх: власників (тобто «УкрАВТО» – вимивання капіталу); економіки країни, що так підтримує виробництво на шкоду ввезенню б/у іномарок і “єврономерам” – адже податків підприємство платить мінімум;  велику частину персоналу скоротили, не бажаючи продавати машини за доступними цінами і забезпечити 100%-у зайнятість і прибуток. Збиток ЗАЗа за 2016 рік склав 602,81 млн. грн!

Керівництво заводу бачить порятунок у випуску морально застарілих Sens / Lanos, а також перелицьованого старого Chevrolet Aveo під емблемою ЗАЗ Vida і застарілого навіть на батьківщині Chery A13 – у нас ЗАЗ Forza за свідомо завищеними цінами. І дурні українці купують їх, слабо, але купують! Покірно, змирившись з трагедією «безальтернатівщіни», як за радянських часів, не вимагаючи у влади перегляду застарілого закону про підтримку національного автовиробника, якого по суті немає!

І, якщо в цьому є вихід, то зовсім короткостроковий, ніхто не буде купувати застарілий на 20 років мотлох, при тому, що в Узбекистані, де виробництво дійсно стимулюється державою, «клепають» моделі Chevrolet під новим брендом Ravon і підкорюють ринки сусідніх країн, пропонуючи найдешевший автомобіль з автоматом – компактний Ravon R2 від 189 000 грн.

Але менеджмент ЗАЗ не впадає у відчай і вважає, що можлива поява першого «українського» кросовера і нової «Славути» (в якій від Славути тільки назва і спроба «піару», а також розчарування українців через невиправдані сподівання) – порятунок найбільшого виробника. Що ж, шлях перетворення ЗАЗа у філію Chery може і стати порятунком, проте чи хочуть цього українці, чи купуватимуть зібрані китайські ненадійні машини, які в Китаї збираються вже років 5 і будуть замінені на новіші і “нафаршировані” моделі, знаючи, що ціна такого комплекту в Китаї – біля $3000, а зібраний в Україні біля $10 000 – величезний питання?

 

ДЖЕРЕЛО:  autotheme.info

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook