Автоновини

Тільки з протоколом: депутати пропонують скасувати винесення постанови патрульними «на місці»

Згідно з чинним законодавством, протоколи на водіїв не складаються в разі вчинення порушень, розгляд яких віднесено до компетенції Нацполіціі, а також за адмінпорушення в сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. На практиці ж переважна більшість порушень оформляється «на місці» і патрульний відразу виносить постанову, згідно з якою водій зобов’язаний сплатити штраф. Оскаржити постанову можна лише в суді. 

Повернемося до початку: «згідно з чинним законодавством» ця практика суперечить ряду статей інших законів і рішень Конституційного суду. Таку невідповідність, що порушує права громадян, помітили автори законопроекту №7188 «Проект Закону про внесення змін до статті 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відновлення права водіїв транспортних засобів на вимогу скласти уповноваженою посадовою особою протокол про адміністративне правопорушення)».

У супровідній записці до документа детально описано в яких випадках винесення постанови на місці може бути необ’єктивним, обмежувати право водія на захист, і, головне, порушує презумпцію невинуватості. Тобто: поліцейський на свій розсуд, навіть не маючи достатньої бази доказів, може винести постанову, а водій повинен доводити свою невинність в суді. Навіть якщо він насправді не порушив ПДР! Або порушив, маючи на те вагомі підстави, що звільняють від відповідальності: об’їзд перешкоди, погане дорожнє покриття або уникнути аварійної ситуації.




Автори законопроекту пропонують повернути до Адмінкодексу норму про те, щоб за запитом водія замість винесення постанови складався протокол. Тоді водій зможе скористатися допомогою адвоката, ознайомитися з доказами, вивчити матеріали справи, залучити експертів (якщо такі будуть потрібні), свідків, додати інші докази (такі як відео з реєстраторів інших автомобілів) і т.д. У складних справах їх розширений розгляд без винесення постанови, за допомогою складання протоколу, допоможе мінімізувати суб’єктивну складову (тобто прийняття рішення поліцейським на підставі власних суджень) і дати можливість громадянам повною мірою реалізувати свої конституційні права.

Вивчивши супровідну документацію до законопроекту №7188, готові прогнозувати, що в профільних комітетах він навряд чи отримає значний опір: обґрунтованість запропонованого рішення виписана досить об’ємно, а крім національного законодавства розглянуті європейські рекомендації та міжнародна судова практика.

Якщо описуваний законопроект, зараз має статус зареєстрованого у Верховній Раді, стане законом, поліцію зобов’яжуть складати протоколи за порушення на вимогу водія. Так, це створить деяке додаткове навантаження на суди, і без того не надто спритні у винесенні рішень в адміністративних справах. Але до суду справа не піде тільки якщо водій згоден з порушенням, і готовий до «спрощеної» процедури, як зараз: постанова на місці, оплата штрафу і питання закрите.

Складання протоколів – дійсно необхідне рішення для тих випадків, якщо патрульний прийняв невірне рішення або мали місце інші обставини, які змусили водія порушити ПДР. Недолік описаного механізму – водій, який намагається потягнути час або «викрутитися», вимагатиме складання протоколу за кожне нікчемне й очевидне порушення. На що, втім, отримає абсолютно законне право.

Нагадаємо, раніше Automotive повідомляв що, дорожню поліцію наділять правами суддів.

 

ДЖЕРЕЛО:  auto.ria.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook