Статті Цікаво

Холодне майбутнє: що буде з автомобілями в 2040 році

Де і коли заборонять автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння, що планують випускати компанії і як змиритися з новою реальністю.

Все, жарти закінчилися. Ігри в «зелені» машинки залишилися в минулому – нас чекає електричне майбутнє. Холодне і дуже туманне. Там не буде наддувних V8, різкого запаху вихлопу і болісного вибору масла перед черговим ТО. Всього через якихось 23 роки по Європі не можна буде їздити на звичайній машині з нормальним двигуном внутрішнього згоряння. Jaguar Land Rover, розуміючи масштаби змін, присвятила темі електрифікації технічний семінар в Лондоні, щоб розповісти, до чого нам всім готуватися.

У липні міністр у справах навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Великобританії Майкл Гоув представив глобальний план уряду щодо збереження навколишнього середовища. Англійці вважали, що через рак, інфаркт, інсульт і інші захворювання, які в тому числі провокує брудне повітря, у Великобританії щорічно вмирають близько 40 тис. чоловік. Найгірше доводиться жителям Бірмінгема, Манчестера, Ліверпуля, Ньюкасла, Брістоль і Саутгемптона.




У якості одного із заходів англійці бачать повну заборону на продаж дизельних і бензинових автомобілів, який вступить в силу 1 січня 2040 року. Причому, ніяких перехідних періодів не передбачено – кожен виробник сам за себе. Під ніж потраплять навіть гібриди: послаблень для них поки не передбачено.

В Jaguar Land Rover, вислухавши позицію влади, тут же скорегували план оновлення модельного ряду. Зокрема, до 2020 року всі нові моделі отримають, крім бензинових і дизельних версій, і електричне виконання. Правда, без гібридів не обійдеться – щоб пересадити клієнтів відразу тільки на електромобілі, потрібно дуже багато часу.

На фото: Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace – перший англійський електромобіль. У нього два мотора, які в сумі видають 400 кінських сил. Цей прототип розміром з серійний E-Pace, набирає 100 км / год всього за чотири секунди. Але головне питання – це, звичайно, не динаміка, а запас ходу на одній зарядці. Англійці зізнаються, що до тих пір, поки електромобілі НЕ будуть проїжджати стільки ж, скільки машини з ДВС на одному баку, ні про який перехід на електрику не може бути й мови. Так ось, без підзарядки I-Pace може подолати до 500 км – цифри на рівні Tesla.




«А що буде, коли на вулиці мінус 30?», – цікавимось у одного з інженерів.

Ми будемо тестувати I-Pace і в морози – почекайте трохи », – відповів англієць.

Крім Jaguar I-Pace англійці показали ще один не менш цікавий екземпляр – класичний E-Type, який перевели на електрику. Під капотом родстера замість 3,8-літрового бензинового агрегату встановили блок акумуляторів, які забезпечують близько 270 км на одній зарядці. Двигун потужністю 300 к.с. дозволяє електрокару прискорюватися з місця до 100 км / год за 5,5 секунди. І, до речі, це швидше, ніж оригінал з ДВС.

На фото: Jaguar E-Type

Більш того, в Jaguar не виключили можливості дрібносерійного виробництва електричного E-Type, так як концепт-кар вже отримав масу схвальних відгуків від клієнтів.

Великобританія – далеко не єдина країна, яка запланувала жорсткий перехід на електромобілі. Раніше влада Франції заявили, що також мають намір до 2040 року заборонити в країні продажі автомобілів з бензиновими і дизельними моторами. За словами міністра комплексних екологічних перетворень Ніколя Юло, повна відмова від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння буде «дуже непроста, особливо для самих автовиробників». При цьому політик зазначив, що у французьких компаній є достатньо можливостей, щоб повністю замінити свій модельний ряд до зазначеного терміну.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель теж в справі: в серпні вона заявила, що Німеччина обов’язково відмовиться від машин з ДВС, але забула уточнити рік. Меркель додала, що вважає «правильним підходом» ініціативу влади Франції і Великобританії, які збираються заборонити продаж бензинових і дизельних автомобілів після 2040 року.

З іншого боку, влада Німеччини чудово розуміє, що автомобільна промисловість – один з найважливіших секторів економіки, тому різкого переходу на електрокари в країні може і не статися. На даний момент Німеччина є найбільшим в світі експортером автомобілів, а у виробництві транспортних засобів задіяно понад 800 тисяч людей.

Але, схоже, швидше за інших від бензину і дизельного палива відмовиться Норвегія – там пропонують повністю перейти на електромобілі вже через сім років. Правда, зміни поки обговорюють на рівні урядової ініціативи.

За межами Європи тему електромобілів теж активно обговорюють. Влада Індії мають намір до 2030 року повністю відмовитися від продажів в країні автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння. Але це рішення зовсім не пов’язано з бажанням зробити планету чистішою – індуси планують скоротити витрати на імпорт пального, а також зменшити витрати населення на експлуатацію особистих машин.

Тотальна електрифікація автомобільного транспорту в даний час є одним з основних завдань, холодне автомобільне майбутнє як то кажуть вже почалося.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook