Автоновини

З першого жовтня водіїв почнуть штрафувати

У зв’язку з настанням осені, багатьох водіїв почали турбувати питання: коли вже потрібно включати ближнє світло і штрафують чи за не включений сигнал?

З приводу того, що вже завтра, 1 жовтня, під час руху за межами населеного пункту необхідно включати ДХВ (денні ходові вогні) або ближнє світло фар. Регламентується дане правило ст.9.8 діючих ПДР України.

З 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути включені денні ходові вогні (ДХВ), а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар.

Щоб до кінця було зрозуміло – в тих же правилах є навіть конкретизація визначення в ст.1.10, що ж мається на увазі під ДХВ:

Денні ходові вогні – зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, встановлені спереду транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби.

При цьому протитуманні фари (ПТФ) до таких сигналів не належать. Не варто фантазувати і домислювати те, чого немає в правилах. Можна включити одночасно і ближнє світло, і ДХВ- це не заборонено. Можна ще і ПТФ туди ж, і габаритні вогні. Але в будь-якому випадку в зазначений період має бути включено як мінімум або ДХВ, або ближній.

Штрафи в Україні за невключене ближнє світло в 2017

Чинним законодавством України передбачені суми штрафів за відсутність включених попереджувальних сигналів. Тільки є нюанс у формулюванні цієї ситуації в Кодексі про адміністративні правопорушення, а саме – «обмовка» про те, що сигнали повинні бути включені не весь час, а тільки, коли відбувається початок руху транспортного засобу або при зміні його напрямку. Значить весь інший час – це не є порушенням і уповноважені органи не мають права виписати штраф, але можуть зробити попередження. Точне формулювання ст. 122, ч. 2 Кодексу України:

Порушення водіями транспортних засобів … правил …, користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку, …, — тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п’яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На даний момент такий штраф еквівалентний сумі від 425 до 510 гривень.

Але все вищенаписане стосується ситуації, якщо водія просто зупинила поліція за порушення ПДР. А ось, якщо конкретно через це порушення сталася аварійна ситуація, то штраф автоматично збільшується до 680-850 грн. І навіть можливе позбавлення водійського посвідчення на термін від півроку до 1 року. Це прописано в тій же статті, в четвертій частині, а саме:

Порушення, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, що спричинили створення аварійної обстановки, а саме: примусили інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або вжити інших заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян, що підтверджені фактичними даними, а саме: поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілого, свідків, показань технічних приладів та засобів фото- і відеоспостереження та іншими документами, — тягнуть за собою накладення штрафу від сорока до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

Не забувайте включати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Як показує статистика, такі заходи дійсно призводять до зменшення числа аварій на дорогах, а значить бережуть наше з Вами здоров’я і життя.

 

ДЖЕРЕЛО:  autonews.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook