Автоновини

Укравтопром: В Україні намагалися відкрити свої заводи десятки автовиробників, але всі пішли в сусідні країни

В Україні намагалися відкрити свої заводи десятки автовиробників, але всі пішли в сусідні країни – в автопромі за інформацією Асоціації «Укравтопром», в різні роки проходили переговори з десятками іноземних автовиробників на предмет організації виробництва автомобілів в Україні.

У нас думали відкрити свої заводи Hyundai, KIA, Ford, Renault, Opel, Fiat, Chrysler, Citroen, Samand, ГАЗ, IVECO, MAN і більшість китайських автовиробників. Але всі вони пішли в інші країни, де є інвестиційний клімат, захист інвестицій, а також чітка і прогнозована позиція держави по автомобільній галузі.

Зовсім свіжий приклад – це рішення корпорації Geely укласти угоду з державою Білорусь про будівництво автомобільного заводу. Але ж цей завод міг бути побудований у нас.

В Україні намагалися відкрити свої заводи десятки автовиробників, але всі пішли в сусідні країни. За 20 років Україна втратила 10 своїх автомобільних заводів, серед яких «КримавтоГАЗ», «УкрВолгатехсервіс», «Анто-Рус», КАРЗ №5, ЛуАЗ і т.д . Але за цей час Україна втратила і більше десятка іноземних інвесторів, які могли б побудувати нові заводи і випускати іномарки тут. Уже згадувана Geely пішла в Білорусь, Great Wall – в Болгарію, Kia і Hyundai – в Чехію, Словаччину, Туреччину і Росію, Ford в Румунію і Росію, Mercedes-Benz – в Угорщину, BMW – в Росію, General Motors – в Польщу і Росію, PSA Peugeot-Citroen – в Росію і Чехію, Toyota і Nissan – в Росію, Volkswagen – в Словаччину і Росію. Цей список інвестицій, що не відбулися, за останні 10 років можна продовжувати ще довго..

Але, на жаль, це не всі наші втрати. Крім безпосередньо автоскладальних заводів в ці країни кинулися і виробники комплектуючих, які також будують там сучасні підприємства. Всі наші сусіди, хто хотів, змогли залучити іноземних інвесторів і отримати високотехнологічне автомобільне виробництво. І тільки в Україні є всі складові бути автомобільною державою, але, як і раніше, немає інвестиційних умов. Мито на ввезення автомобілів в Україні зараз становить 6% – 13%. При такому рівні захисту ринку немає ніякого сенсу відкривати тут виробництво автомобілів.

Якщо найближчим часом не з’явиться спеціальне законодавство, спрямоване на захист внутрішнього виробництва автомобілів в Україні, галузь взагалі може зникнути.

У «Укравтопромі» відзначають, що першим кроком держави щодо подолання негативних тенденцій міг би стати закон про утилізаційний збір. Це дозволило б стабілізувати ситуацію, і стало б першим сигналом інвесторам, що у нас захищають внутрішнього виробника. Але цей захід повинен бути в рамках комплексного підходу до автомобільної галузі. Зокрема, в Асоціації «Укравтопром» вважають вкрай необхідним прийняття програми розвитку автомобільної промисловості, де будуть чітко зафіксовані умови і вимоги для існуючих і майбутніх виробників та інвесторів, а також гарантовані стимулюючі умови з боку Держави.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook