Автоновини

Дорожню поліцію наділять правами суддів

У Верховній Раді пропонують дозволити поліцейським розглядати справи по дрібним ДТП на місці. Пропонується також зняти напругу з судів в розгляді протоколів ДТП. Також розмір штрафу визначатиметься правоохоронцями на місці події для можливості особам що призналися в ДТП не платити судовий збір, повідомляє sud.

Так, у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6516 «Про внесення змін до ст. 27  Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо спрощення порядку розгляду справ про вчинення ДТП, в разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї провини».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Дмитро Добродомов, Вадим Івченко, Андрій Вадатурський, Андрій Лопушанський і Олексій Мушак.

Як говориться в пояснювальній записці, запропоновані в проекті закону механізми дозволять істотно скоротити термін розгляду справ про ДТП в відношенні осіб, які визнають свою провину, розвантажити суди першої та апеляційної інстанції і, відповідно, звільнити осіб, щодо яких складено протокол, від сплати судового збору .

«Зараз, незалежно від того, чи визнає свою провину особа у вчиненні ДТП чи ні, після складання протоколу уповноваженими на це посадовими особами Національної поліції або військовою інспекцією безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України направляють його до суду», – зазначають автори законопроекту.

Народні депутати наводять приклад кількості протоколів, які перебувають на розгляді в судах. Так, наприклад, за 2016 рік у Голосіївський районний суд міста Києва надійшли 5540 протоколів, до Печерського районного суду міста Києва – 4331 протокол, до Подільського районного суду міста Києва – 3131 протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

Статистичний зріз з вищенаведених судів показує, що в середньому на один суд припадають близько 4500 протоколів про адміністративні правопорушення лише по ст. 124 КУпАП.

Автори проекту закону відзначають, що справи про вчинення адміністративних правопорушення розглядаються тими ж суддями, які паралельно розглядають цивільні, кримінальні та певні категорії справ в порядку адміністративного судочинства. Такий підхід надмірно навантажує суди і призводить до затягування розгляду всіх категорій справ.

Законопроект покликаний вирішити кілька проблемних питань одночасно. Зокрема, він дозволить:

  • розвантажити суди, які змушені розглядати справи про ДТП навіть у разі, коли особа, щодо якої складено протокол про адміністративне правопорушення, визнає себе винною, що не заперечуючи рішення посадових осіб Нацполіціі, служби правопорядку ЗСУ;
  • скоротити період розгляду справ про адміністративні правопорушення, як мінімум, на місяць. Приблизно такий період займає вся процедура: складання протоколу по справі про адміністративне правопорушення; обробка канцелярією Нацполіціі, службою правопорядку ЗСУ;
  • напрямок його в канцелярію суду; автоматизований розподіл на конкретного суддю; призначення дати і часу розгляду; виклик особи, щодо якої складено протокол;
  • судовий розгляд; набрання законної сили постанови у справі про адміністративне правопорушення;
  • позбавити громадян необхідності платити додаткові 320 грн судового збору в разі, якщо особа визнає себе винною в скоєнні ДТП.

Так, законом передбачається передати повноваження з розгляду справ про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП (в разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї провини) підрозділам Нацполіціі або службі правопорядку ЗСУ.

У разі, якщо особа, щодо якої складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, не визнає свою провину, протокол про вчинення такого правопорушення, як і раніше, буде розглядатися в судовому порядку.

Також, у разі повного визнання провини особою, щодо якої складено протокол про вчинення ДТП, воно може вказати це в протоколі власноручно, засвідчивши особистим підписом.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook