Автоновини

Чи варто реанімувати вітчизняний автопром за рахунок гаманців українців?

За даними журналу Форбс власник автоконцерну «УкрАвто» Таріел Васадзе в 2013 році обіймав 54 місце в ТОП-100 найбагатших українців. У 2015 – 88 місце, а в 2016 – 90. Ці цифри наочно відображають ситуацію у вітчизняному автомобілебудуванні і в якійсь мірі є відображенням купівельного попиту на вітчизняний бренд ЗАЗ.

Судячи з усього, справи в концерні «УкрАвто» останніми роками йдуть не дуже добре, незважаючи на те, що Україна відгородилася від всього автосвіту високим митним бар’єром. Який повинен був, по ідеї, врятувати вітчизняний автопром. Чи вдалася рятувальна операція?

Нам стало цікаво подивитися, як введення мит в 2013 році вплинуло на ринок продажів вітчизняних автомобілів, і як змінилося ставлення до вітчизняних авто у внутрішніх споживачів до 2017 року. Як відомо, споживач голосує гаманцем.

Власник концерну «УкрАвто» Таріел Васадзе мав безпосереднє відношення до підвищення митних зборів в 2009 році. За даними ЗМІ, саме він на засіданні уряду вніс таку пропозицію. Уже при повторному підвищенні мит, в 2013 році бренд ЗАЗ (корпорації «УкрАвто») став лідером з продажу в Україні. Власник концерну «УкрАвто» так прокоментував введення мит: «Якщо у людини є гроші, він не помітить цієї надбавки». Ініціатором підвищення мит в 2013 році був нинішній гарант Петро Порошенко. Але подавали це звичайно ж під соусом захисту вітчизняних заводів, які ось-ось зроблять технологічний прорив, і їх продукція стане в один ряд зі світовими брендами.

Власник концерну «УкрАвто» Таріел Васадзе (другий зліва)

13 квітня 2013 року в Україні вступили в силу спеціальні мита на імпорт в країну нових легкових автомобілів з об’ємом двигуна 1000-1500 куб. см в розмірі 6,46% і 1500-2200 куб. см – 12,95%. Йдеться якраз про невеликі за обсягом двигуна авто, які користувалися найбільшим попитом у «пересічних» українських автомобілістів.

В акурат в той момент, коли  виросли мита на імпортні автомобілі, українці почали розбирати вітчизняні Сенси, українські імпортери в знак протесту проти спецмита припинили ввезення автомобілів з зазначеними обсягами двигунів.

Як повідомив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, імпортери прийняли принципове рішення не ввозити в Україну автомобілі, до тих пір, поки спецмито не буде скасовано. «Ми готові, навіть на шкоду своїм інтересам, продемонструвати, що за результатами травня 2013 бюджет не отримає ні копійки від імпорту автомобілів. Країни-члени СОТ оголосили про можливість введення санкцій проти України. Особливо жорстко з цього приводу висловилися США, Корея, Японія.

Виграв чи від цього підвищення бюджет? Якщо до введення спецмита надходження в бюджет від імпорту автомобілів займали третю позицію – після нафти і газу, то після їх введення надходження в бюджет різко скоротилися.

Але інтереси вітчизняного автопрому дорожче. У 2013 році бренд ЗАЗ зайняв друге місце за кількістю проданих в Україні автомобілів. Але при цьому, зазначають експерти, не тому, що виріс інтерес до ЗАЗ, він навпаки впав на 2%. Просто попит на імпортні іномарки впав набагато сильніше через нової ціни. До речі, на третє місце буквально увірвався китаєць Geely, який продемонстрував значне зростання продажів – 35,8%.

У 2014 році другу позицію за кількістю проданих авто знову зайняв ZAZ Сенс після китайця Geely Emgrand EC7. За іншими даними на першому місці – Тойота. Але це не суть важливо.

У 2015 році у Запорізького автомобілебудівного заводу третє місце. Хоча за рік автомобілів ЗАЗ продано 2,868 тис. (На 64% менше, ніж у 2014 році).

2016 рік можна назвати чорним в долі Запорізького автомобілебудівного заводу. Українці стали купувати більше легкових автомобілів. При цьому бренд ЗАЗ, що входив раніше в трійку лідерів  опустився відразу на десяту позицію в рейтингу автомобілів, що найбільш продаються. Кращі з продажу в Україні – Toyota, Renault і Volkswagen.

Запорізькій автозавод в 2016 році простоював кілька місяців. За рік автомобільний гігант, який здатний випускати 120 тисяч автомобілів на рік, справив 403 штуки. У 2017 році – та ж тенденція. Але швидше за все, за результатами року ЗАЗ взагалі вилетить з ТОП-10. Можливо, і Таріел Васадзе з ТОП-100 мільйонерів.

Заводу пророкують сумне майбутнє, якщо не знайдуться інвестори, здатні переформатувати виробництво, перенацілити його на європейські ринки.

«Основний канал експорту в Росію давно перекритий. Внутрішній ринок хоч і почав відновлюватися, але його обсяг занадто малий. Та й модельний ряд ЗАЗу аж ніяк не привабливий: сімейству Lanos вже виповнилося 20 років, ZAZ Vida є копією Chevrolet Aveo зразка 2002 року, а ZAZ Forza – це клон китайської пятідверки Chery Bonus. Виходити з таким набором на нові зовнішні ринки, м’яко кажучи, проблематично.

Так що, чекати чергових підвищень мита, якщо ЗАЗ не знайде інвесторів? Це звичайно здорово придумано – змусити українців платити більше. Але працює така схема недовго, рівно до того моменту, як з її несправедливістю не зіткнеться критична маса споживачів. Високі митні збори, введені з легкої руки Васадзе і Порошенко, породили рух Авто Евро Сіла. Судячи з кількості ввезених в Україну авто на “Єврономерах”, цій рух може перетворитися на серйозну не лише громадську, але і політичну силу. Влада розв’язала з автомобілістами боротьбу в судах. Але оскільки попит саме на старі іномарки, за даними аналітиків, зростає, кількість українців, незадоволених політикою порятунку вітчизняного автопрому за рахунок їхніх гаманців буде тільки збільшуватися.

Втім, вже з 1.01.20 в Україні набуде чинності екологічний стандарт Євро-6. Це означає, що українці зможуть купувати і ввозити в Україну б/у іномарки віком не старше 2-3 років. Вони значно дорожче п’ятирічних авто, дозволених сьогодні. Так що справи у вітчизняного автопрому можуть знову поправитися.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook