Статті Цікаво

5 автомобілів-ікон, які ми втратимо в найближчі 20 років

Автомобіль в традиційному розумінні цього слова з кожним роком наближається до свого зникнення. У Великобританії, наприклад, до 2040 року планується заборонити бензинові або дизельні машини, що наочно демонструє серйозність цієї «загрози».

Керуючись настільки невтішними для автомобілістів прогнозами, ми склали короткий список найбільш знакових моделей, які кардинально зміняться або зовсім зникнуть з доріг і стануть надбанням історії.

Інформація про те, що автомобілі незабаром можуть зникнути як клас, змусила нас переосмислити своє ставлення до випускаємих нині моделей. Зрозуміло, все прекрасно розуміють, що багато машин зазнають ще не одну модернізацію і переживуть зміну поколінь, перш ніж перейти на електричну тягу, але 2040 рік – все ж не така віддалена перспектива.

У нашому рейтингу представлено 5 найбільш знакових моделей, які навіть для пересічного автомобіліста означають набагато більше, ніж це можна було б припустити. Фактично, у нас залишилося тільки 22 роки до того моменту, коли ми втратимо можливості придбати ці моделі.

1. BMW M2

Найбільш компактна версія в лінійці, що володіє неперевершеною маневреністю і динамікою, порівнянно з більшими моделями M3 і M4, ясно дає нам зрозуміти, чому підрозділ BMW M Division став настільки знаменитим. Це один з кращих автомобілів, який просто не зможе зберегти всі свої переваги при переході на гібридну силову установку.

Незважаючи на те, що формально BMW M2 побудована на базі серійної цивільної версії, вони практично не мають спільних кузовних деталей, такі значущі були зміни. При офіційному релізі моделі згадувався блок циліндрів збільшеної жорсткості, а також закритий контур охолодження, що навело на думку про використання мотора від більш старших M3 і M4, але ця інформація незабаром була спростована. Проте, частина елементів запалювання, а також поршнева група запозичені від вищезгаданого агрегату. Крім того, застосована оригінальна конструкція вихлопу, а також система охолодження масла.

Підсумковим результатом таких масштабних переробок стала потужність в 370 к.с., а також розгін до сотні за 4,5 сек. Максимальна швидкість штучно обмежена на позначці в 250 км / год, однак за доплату при виборі пакета M Driver’s Package ця величина складе вже 270 км / год. З урахуванням того, що під капотом встановлений рядний шестициліндровий двигун робочим об’ємом 3 л., Показники дуже вражають.

Не менш важливим є і підхід до конструювання – автомобіль всім своїм виглядом демонструє серйозний підхід до формування іміджу. Тут немає надмірно химерних елементів, отруйної колірної гами, а також спірних рішень, M2 – це солідний спортивний автомобіль, зовсім не призначений для молодіжних покатушек. Додатковим свідченням цього є і відключаєма система стабілізації, яка дозволяє водієві залишитися наодинці з потужним задньопривідним купе і відточити свої навички екстремального водіння.

Якщо розглядати елементи підвіски та інші системи, то від старших моделей успадкований жорсткий задній підрамник, безпосередньо з’єднаний з кузовом, ковані алюмінієві важелі, активний диференціал задньої осі, а також гальма. Варто відзначити, що прагнення утримати модель в більш доступному ціновому сегменті призвело до відмови від такого дорогого рішення як углепластиковий дах, так що споряджена маса всього на 20 кг. менше, ніж у більшого М4. Автомобіль доступний як з класичною механікою, так і з семиступінчастою роботизованою коробкою, а для отримання справжньої насолоди від керування зовсім не обов’язково розганяти машину до граничних режимів.

2. McLaren 720S

Super Series McLaren, мабуть, унікальний в нашому списку, оскільки, швидше за все, навіть з переходом на електротягу він не втратить своїх видатних якостей. Проте, відчуття від автомобіля може кардинально змінитися, оскільки 720S являє собою унікальне поєднання потужності і керованості під прапорами легендарного британського бренду.

V-подібний 8-циліндровий мотор об’ємом 4 л., Оснащений подвійним турбонаддувом, має потужність в 720 к.с. Незважаючи на те, що це прямий спадкоємець попереднього покоління, показники є одними з найвищих в класі. Суха маса моделі була знижена на 18 кг, в порівнянні з попередником, що стало можливим завдяки вуглепластиковому монококу. Розгін до першої сотні укладається в 2,9 сек., А максимальна швидкість складає 341 км / год.

Незважаючи на настільки ревниве ставлення до маси, а також скрупульозному підрахунку потужності, автомобіль непогано оснащений і має в активі кліматичну установку, повноцінну мультимедійну систему, а в оздобленні використано високоякісні матеріали. Формально салон двомісний, проте повернена до водія центральна консоль, а також орієнтована на нього ергономіка явно демонструють, хто в автомобілі головний.

Як заявляють виробники, 720S поклав початок цілому сімейству автомобілів, побудованих в кращих традиціях компанії. Вінцем же модельного ряду названий суперкар, який так само, як і F1, буде мати гібридну силову установку.

3. Mazda MX-5

Якщо подивитися на протилежну сторону, на випускаєму нині лінійку моделей, то найбільш значущою втратою для автомобільного співтовариства стане MX-5. Ця скромна машина настільки компактна і легка, що спроби перевести її на гібридну тягу або акумуляторні батареї однозначно зіпсують цей крихкий баланс. Навряд чи конструкторам вдасться зберегти масу автомобіля незмінною, а це невблаганно спричинить і характер поведінки на дорозі, який і був основною перевагою моделі.

Нинішнє покоління побудовано на абсолютно новій агрегатній базі. Проте, інженерам вдалося зберегти фірмовий стиль і керованість цього спортивного бестселера. Варто відзначити, що створюючи першу варіацію моделі в 80-х роках, конструктори взяли за основу кращі зразки британського спортивного автопрому, такі як TVR, Morgan, Triumph або MG. Ці машини не вражали фантастичною потужністю, агресивним дизайном або значними розмірами, навпаки, вони були дивним чином збалансовані і були легкими, компактними, а також чудово справлялися. В результаті такого симбіозу і з’явилася MX-5, яка при скромних габаритах, в останній варіації знайшла ідеальну развесовку по осях, відточену аеродинаміку, яка, до слова, орієнтована не тільки на зниження коефіцієнта опору, але і на створення візуального ефекту автомобілем під час руху. Цього вдалося досягти завдяки особливій кривизни бічних панелей кузова, яка орієнтована на отримання особливих відблисків і дзеркальних відображень, що роблять машину більш привабливою.

При всьому прагненні зменшити вагу моделі, двомісний салон можна назвати аскетичним, оскільки водій і пасажир забезпечені усіма благами сучасної цивілізації, а матеріали обробки приємно радують око.

Під капотом розташований скромний дволітровий чотирициліндровий мотор потужністю 160 к.с. при робочому обсязі 2,0 л., що досить скромно як на теперішній час. Однак, з огляду на вагу машини, наявність механічної коробки передач і задній привід, MX-5 може доставити водієві справжню насолоду.

4. Toyota GT86 / Subaru BRZ

Ще одою значущою втратою може стати заднеприводна модель Toyota GT86 і її близнюк Subaru BRZ. Вони являють світу унікальний баланс потужності, малої ваги і керованості, поєднувані в досить доступному автомобілі. З переходом на електричні мотори або гібридні установки істотно зміниться як характер машин, так і їх вартість, так що GT86, найімовірніше, просто не переживе настільки радикальна зміна законодавства.

Toyota і Subaru практично не відрізняються зовні, зміни криються лише в нюансах. Що ж стосується агрегатної бази, то вона повністю ідентична. Салон розрахований на чотирьох пасажирів, хоча задній диван, як і годиться спортивному купе, досить тісний. Для сидінь була розроблена спеціальна тканина, яка підсилює їх утримує здатність в поворотах, укупі з розвиненою бічною підтримкою. Навіть базова комплектація оснащена досить багато, радуючи потенційних покупців двозонним клімат-контролем, просунутою електронікою, а також пропрацьованим інтер’єром.

На особливу увагу заслуговує двигун – це дволітровий чотирициліндровий опозитний агрегат, який славиться своєю блискавичною реакцією на натиснення педалі газу. До невеликих недоліків можна віднести лише недолік тяги на низах, а також досягнення максимального крутного моменту при 6500 об / хв, що впритул наближається до величини відсічення.

Незважаючи на спортивні імідж моделі, в рульовому механізмі застосований електропідсилювач, який, до слова, не перешкоджає зворотньому зв’язку і забезпечує чітку керованість. Завдяки збалансованому шасі, автомобіль прекрасно реагує на різкі повороти керма і легко відправляється в контрольований замет, за що його і люблять фанати. Творці відзначають, що на GT86 використані більш м’які, ніж у BRZ, передні пружини, завдяки чому відправити машину в занос ще легше. Максимальна швидкість цивільної версії становить 226 км / год, а розгін до сотні займає 7,6 сек.

Ще однією перевагою розглянутих машин є їх схильність до тюнінгу і доопрацюванням, що дозволяє створити професійний гоночний болід відповідно до вимог спортивного регламенту. При переході до альтернативних конструкцій силової установки цю властивість назавжди буде втрачено, так що навіть при збереженні бренду автомобілі стануть зовсім іншими.

5. Volkswagen Golf GTI

Golf GTI – можливо найбільш доступна і масова спортивна модель. Перше покоління свого часу довело, що практичний сімейний автомобіль може бути видозмінений таким чином, щоб поєднувати в собі потужність і керованість, властиві набагато більш дорогим машинам. Саме тому навіть в нинішній час модель занадто рано відправляти на спокій. У лінійці компанії вже є гібридна версія, яка не відрізняється особливими характеристиками потужності, але, найімовірніше, з роками саме вона і стане повноцінною заміною легендарному GTI.

Зовні, заряджена версія практично не відрізняється від свого рядового побратима, салон як і раніше практичний і універсальний, однак наявність спортивних ковшів з розвиненою бічною підтримкою недвозначно натякає на те, що це не простий автомобіль. Оздоблення салону нітрохи не постраждала від того, що цільова аудиторія різко змінилася, тут як і раніше велика кількість шкіри та замші. Задній диван в міру місткий і дозволяє розмістити до 3 пасажирів з відносним комфортом, то ж стосується і багажника.

Проте, найцікавіше, як і личить, приховано під капотом. Рядний чотирициліндровий мотор робочим об’ємом 2,0 л. має потужність 220 л.с., що дозволяє розганятися до 244 км / год. І прискорюватися до першої сотні за 6,5 сек. Інженери приділили особливу увагу керованості, що особливо помітно при активній системі стабілізації, яка робить занос практично неможливим. А ось передні колеса при невмілої перегазовці або мокрому покритті легко зриваються в пробуксовку, що властиво багатьом спортивним автомобілям з переднім приводом. Існує і версія з міжосьовим диференціалом, що виключає подібну ситуацію, але доступна вона тільки за значну доплату.

Підвіска стала набагато жорсткіша і передає на кузов основні дорожні нерівності, але саме це і дозволяє вибирати максимально допустимий режим їзди на різнорідних покриттях. Незважаючи на прагнення побудувати максимально спортивне шасі, конструкторам вдалося зберегти і цілком прийнятний цивільний кліренс в 15 см., Так що з практичної складової у автомобіля все в порядку.

Прогрес не стоїть на місці, і зовсім скоро те, що ще вчора сприймалося як даність, стане надбанням історії. Що стосується спортивних автомобілів, то з роками вони, так само як і цивільні моделі, знайдуть гібридні або електричні силові установки, а досвідчені конструктори доб’ються від них необхідної динаміки і керованості, та й вага акумуляторів з часом стане менше. У підсумку ми отримаємо моделі з подібними характеристиками, однак тих же відчуттів, що і від бензинового двигуна, домогтися навряд чи вдасться.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook