Автоновини

Час дизеля: небувалий обвал цін на преміальні авто

Нещодавно скандал, що розгорівся в Європі, навколо автомобілів з дизельними двигунами продовжує набирати оберти, оскільки торкнувся практично всіх серйозних гравців ринку. Суть в тому, що великі європейські автоконцерни викрили в тому, що вони роками підробляли результати тестів на відповідність стандартам вихлопних газів. Насправді виробники мало дбали про дотримання екологічних норм, а вважали за краще впровадити прошивку моторів, яка видавала неправдиві дані про шкідливі викиди в атмосферу. Таким чином, рівень викиду СО2 у них відповідав необхідним показниками, що на ділі не відповідало істині.

Першою жертвою масштабного викриття упав автоконцерн Mercedes Benz, який визнав маніпуляції з прошивкою моторів. До чого це призвело? На сьогоднішній день служба автомобільної безпеки Німеччини зажадала від Mercedes Benz провести оновлення прошивок моторів у всіх дизельних моделях євро-5 і євро-6, в яких були виявлені подібні махінації.

Нагадаємо, що дані норми регулюють кількість шкідливих викидів в атмосферу і покликані знижувати їх кількість. На сьогоднішній день в Україні діють норми євро-5, а прийняття норм євро-6 на законодавчому рівні відкладено до 2020 року. Для покупців іномарок це означає, що вони можуть придбати автомобіль не нижче євро-5, тобто це в основному нові машини або ж авто не старше 2009-2010 років. Таким чином, придбати древній і дешевий тарантас з-за кордону стало неможливо.

Найбільше від цього скандалу виграють українці, оскільки зможуть купити відмінні дизельні машини з великою знижкою. Результати торгів на закритих інтернет-аукціонах показали: попиту на ці моделі немає. Це так звані зворотні лізингові машини, які вже зняті з обліку і належать лізинговим компаніям або банкам.

Чому ж купуючи зараз такий автомобіль, можна заощадити до 40% від його ринкової вартості? Справа в тому, що ці автомобілі в обов’язковому порядку повинні пройти перепрошивку двигуна, а якщо необхідні оновлення не будуть зроблені, то ці авто будуть примусово зняті з обліку в Німеччині. Однак під обов’язкову програму перепрошивки двигунів підпадають тільки ті машини, які знаходяться на обліку. Власники авто отримають повідомлення з вказаною адресою, де вони безкоштовно зможуть зробити необхідні оновлення. Ось тут якраз і криється найцікавіше, адже під цю програму як раз і не підпадає автотранспорт, що належить банкам, лізинговим компаніям і вже знятий з обліку. А це ні багато ні мало 7 мільйонів машин тільки в Німеччині. Справа в тому, що продати ці авто безпосередньо фізичним особам ні банки, ні лізингові компанії не можуть. Для цього існують спеціалізовані аукціони, в яких можуть брати участь тільки авторизовані учасники ринку – це професійні автоекспортери і автосалони.

Але Mercedes Benz до сих пір не назвав навіть приблизні терміни проведення програми, не кажучи вже про те, що розробка нової прошивки ще не завершена. Багато німецьких фахівців сходяться на думці, що навіть з оновленою прошивкою двигунів автомобілі все одно не будуть відповідати екологічним вимогам, а значить, будуть примусово зняті з обліку, якщо Mercedes Benz не зможе довести зворотне.

Слід зазначити, що в Європі активно борються з дизельними автомобілями, оскільки екологи постійно акцентують увагу на високу кількість шкідливих викидів в атмосферу. У Штутгарті, наприклад, суд заборонив в’їзд дизельних машин в межі міста з 1 січня 2018 року, якщо ті не будуть відповідати стандарту євро-5. А Париж, Афіни, Мадрид і Мехіко пішли ще далі: були підписані угоди про повну заборону дизеля до 2025 року.

Це, безсумнівно, гарна новина для українських покупців, які бажають придбати дизельні Porsche, Mercedes, Volkswagen Tоureg, Audi Q5, Audi Q7, Audi A8 з великим дисконтом. Тобто мова йде в основному про ті авто, де встановлювалися 3-літрові дизельні мотори євро-5 і євро-6 і які теж потрапили під роздачу. За результатами закритого спеціалізованого аукціону, проведеного минулого четверга, жоден з виставлених на продаж автомобілів не був придбаний навіть за початковою ціною. Якщо раніше такі авто завжди користувалися великим попитом, то зараз спостерігається зворотна ситуація, а продавці намагаються активно позбутися проблемного товару. Це означає, що українці можуть купити преміальні автомобілі 2-3-5-річної давності за ціною 7-8-річних. Повторимося, що брати участь в аукціонах безпосередньо пересічні громадяни не зможуть, а лише звернувшись до авторизованих професійних учасників ринку. На сьогоднішній день відома тільки одна компанія, яка допущена до торгів і офіційно представлена ??в Україні – це EXCLUSIVE CARS SE – каже президент Association of Troubleshooters – Сергей Креймер.

Наприклад, якщо дизельний Porsche Cayenne 2015 року в нас продається за 80 тисяч євро, то аналогічна машина, замовлена з Німеччини, включаючи всі витрати на доставку, оплату послуг посередника і митних зборів, обійдеться в 60 тисяч євро. Ще одна популярна модель – Mercedes Benz E-Class виставлена на продаж на інтернет-порталах за цінами від 35 тисяч євро. На таку ж машину, привезену на замовлення, можна витратитися набагато менше: приблизно 20 тисяч євро. Розрахунки були зроблені з урахуванням ввезення авто на фізичну особу за пільговою митною ставкою.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook