Автоновини

Старі дизельні авто з Німеччини можуть виявитися в Польщі

10 тисяч євро премія в Німеччині для тих, хто обміняє стару машину з дизельним двигуном на нову. Уживані авто можуть опинитися в Польщі і вплинути на місцевий авторинок.

Автомобілі з дизельним двигуном гданьський імпортер уживаних машин Global Imports своїм клієнтам в даний момент не пропонує. “Ми все далі йдемо від дизеля”, – пояснює один з продавців компанії, додаючи, що тепер такі моделі замовляють рідко. Те, що поява в сусідній Німеччині утилізаційної, або екологічної, премії, яку виплачуватимуть при обміні старого дизельного авто на нове, здатна змінити ситуацію в Польщі, місцеві торговці уживаними машинами не виключають.

Це питання зараз активно обговорюється в галузі, визнає один з продавців. Проблема, однак, за його словами, полягає в тому, що ще ніхто не знає, як німецька премія вплине на польський авторинок. Тому все зараз просто вважають за краще чекати.

За повідомленнями в ЗМІ, перед тим, як німецькі покупці, скориставшись екологічною премією, стануть щасливими володарями нових автомобілів, що працюють на дизельному паливі,  віддані ними старі машини повинні бути утилізовані. Премію в розмірі до 10 тисяч євро – (для багатьох поляків це досить велика сума) – виплачуватимуть концерн Volkswagen і його “дочка” Audi.

Близько 2000 євро за обмін дизельного авто, якому не менше 7 років і яке відповідає екологічному стандарту Євро-4, на нове пообіцяли заплатити BMW, Toyota і Daimler. При цьому в даному випадку старі машини не планується відправляти на металобрухт. Саме вони і можуть пізніше спливти на польському ринку. У 2016 році машини марки BMW були в Польщі на шостому місці за популярністю серед старих авто. Toyota і Mercedes зайняли дев’яту і десяту позиції.

З 2011 року ринок уживаних автомобілів в Польщі стає дедалі більше. За даними, які містяться в щорічній доповіді Польської асоціації автомобільної промисловості (PZPM), тільки з 2015 по 2016 роки таке зростання склало 20 %. При цьому серед машин, вперше допущених до використання, дві третини припадає на старі і третина – на нові.

В цілому за рік в країні було поставлено на облік близько 1,5 млн авто, з них понад половину – 54 % – були випущені 10 і більше років тому, тому особливо негативно впливають на навколишнє середовище. Як транзитна держава, через яку машини далі переганяють на схід, Польща вже не відіграє суттєвої ролі.

“Питання полягає в тому, як буде застосовуватися німецька екологічна премія, – зазначив в інтерв’ю DW Якуб Фарис, голова PZPM. – Якщо старі дизельні автомобілі не будуть утилізуватися, це може стати для нас проблемою”. Одночасно Фарис не може собі уявити, що німецька влада через міркуваня, пов’язаних з виборами, що наближаються, можуть перенести екологічний збиток від старих дизельних машин на польську територію.

Глава PZPM прогнозує, що дизельні авто, що відповідають стандартам від Євро-1 (1992 рік випуску) до Євро-4 (2009 рік випуску) і обмінюються на нові у Німеччині , виявляться в країнах ЄС на сході континенту. Оскільки в Німеччині їх не відправлятимуть на брухт, а в східноєвропейських державах на них ще можна буде цілком легально їздити.

Такі машини, побоюється Фарис, подешевшають, тому попит на них в Польщі сильно виросте. “100 тисяч дизельних автомобілів, яким не більше 7 років, не викличуть драматичних наслідків на ринку, але мільйон їх був би вже катастрофою”, – пояснив Фарис. Їх потік викликав би сильне зниження цін не тільки на старі, а й на нові машини, і негативно вплинув би на положення на польському авторинку.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook