Автоновини

Думка експертів: які ціни на паливо чекати автомобілістам восени

Так уже склалося, що восени гривня дешевшає. Пов’язано це з тим, що стартує новий цикл ділової активності, відповідно, і підвищується попит на валюту. Так чи інакше, але здешевлення гривні відразу призводить до подорожчання енергоносіїв, нафтопродуктів і газу.

«Зараз гривня має невелике укріплення, тому що в один період часу спрацювало відразу два ефекти: великі валютні надходження від аграрного експорту і сезон відпусток. Українці не можуть дозволити собі відпочинок за кордоном, тому змінюють долари і відпочивають у себе в країні, відповідно, йде попит на гривню », – коментує нинішню стабільність нацвалюти економіст Андрій Новак.

Але восени гривня точно просяде, впевнений експерт. Він пояснює це цифрами, закладеними в бюджет 2017 року (27,2 грн за $ 1 до кінця року) і прогнозами Кабміну (до 2020 року курс складе 31 грн за долар).

«З економічної точки зору у нас передумов для девальвації гривні немає більше року, тому що всі показники в нормі: і валютний баланс, і експорт-імпорт, і є фінансова допомога з-за кордону. Але є одна небезпека, яка закладена в двох документах: бюджеті і валютної резолюції, яку влітку подав Кабмін. І це називається штучна девальвація. Це найпростіша доріжка, якою тільки може піти уряд, адже за допомогою девальвації наповнюються державна і місцева скарбниця і уталяє апетити наших знаменитих експортерів – головних фінансово-промислових груп країни », – підкреслює Новак.

Втім, експерт упевнений, що здешевлення гривні і не настане, якщо уряд подасть іншу резолюцію або піде у відставку, що теж можливо.

Експерт Геннадій Рябцев вважає, що подорожчання долара на одну гривню призводить до подорожчання палива на 60 копійок і вище.

«Якщо ж нацвалюта залишиться на нинішньому рівні, то ціни на бензин і дизель залишаться колишніми, тому що передумов до подорожчання нафти на світовому ринку немає», – говорить Рябцев.

На даний момент немає істотних факторів, які стимулювали б девальвацію, тому швидше за все курс буде на рівні 27 грн за 1 долар. Таку думку висловив економіст Олександр Охріменко.

Також звернемо увагу, що останнім часом сильно дорожчає євро, але ж саме в цій валюті сплачують акцизний збір трейдери.
«Курс євро / гривня безпосередньо залежить від курсу євро / долар. Нині багато розмов і очікувань, що курс євро / долар буде і далі зростати. Хоча якщо Центробанк ЄС підніме облікову ставку, то знову буде ревальвація євро по відношенню до долара і тоді курс буде прагнути до 1 євро за 1 долар. Але немає чіткої ясності, чи буде центробанк ЄС підвищувати облікову ставку », – говорить Охріменко.

Що стосується цін на паливо, то на думку Охріменка, ціни виростуть незначно.

«У нас велика частина бензину з Білорусі, де розрахунки в доларах. Але зараз Росія нав’язує Білорусії нові вимоги до постачання нафти і це може привести до того, що собівартість білоруського бензину зросте до кінця року як мінімум на 5% або навіть 15% при гіршій ситуації ».

Збільшити ціни на паливо може недавній наказ Міністерства інфраструктури України. У ньому йдеться про те, що з 1.09.2017 відправники та одержувачі небезпечних вантажів повинні будуть оформити ліцензію нарівні з транспортними компаніями. Згаданий наказ впливає на ринок вкрай негативно, говорить аналітик консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

«По-перше, нічого по суті не змінюється – за великим рахунком змінилася трактування вже існуючого закону, а ніяких додаткових заходів контролю не додається. Тобто з трейдерів зберуть по 70-100 тис. грн і все продовжать займатися тим же, що і до цього наказу. По-друге, це ще один інструмент тиску на бізнес в потрібних випадках. Ліцензію у неугодних відкликати неважко. По-третє, нові важелі регулювання очікувано відкрили корупційні канали – крім офіційних платежів, оформлювачі вимагають винагороду. У той же час, є ймовірність, що не всі встигнуть оформити ліцензію і це може стати ще одним фактором для дефіциту газу », – розповідає Куюн і додає, що в зв’язку з цією ситуацією ціни можуть злетіти до з’ясування обставин, правда, говорити про цифри рано. Але Куюн вважає, що якщо ціна на газ буде становити 18 грн за літр, водії просто перестануть заправлятися.

Проблему з газом Геннадій Рябцев пояснює тим, що в Україні не залишилося запасів. Але рекорд на йому думку ще не побито – ціна може дійти і до рівня бензину.

«Криза виникла через те, що не встигли перевести надходження з інших країн. До того ж Росія і Білорусь на ремонті. Я вважаю, що до осені, коли з поставками з РФ і Білорусії ситуація нормалізується, ціна за літр газу складе 12 грн », – резюмує Рябцев.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook