Автоновини

Audi розробляє «сонячні» панорамні дахи

Компанія Audi має намір встановлювати тонкоплівкові сонячні елементи в панорамних скляних дахах. Цей проект ведеться в співробітництві з каліфорнійською компанією Alta Devices, донькою великого китайського фахівця з сонячних батарей Hanergy. Перший прототип Audi з осередками від Альти на даху з’явиться до кінця нинішнього року.

Німці не уточнили, з якої моделі почнуть експеримент, але очевидний кандидат на сонячні панелі в серії – перший масовий електрокар від Audi – кросовер E-tron quattro, який дебютує в наступному році.

Audi e-tron quattro

Сама ідея «сонячної» даху в автомобілі досить давня, розрізняються лише деталі реалізації такого задуму. Компанія Audi пояснює, що фотоелектричні плівкові осередки з’являться на її електрифікованих моделях і будуть в першу чергу живити «задарма» систему кондиціонування або обігрів сидінь, що позитивно позначиться на дальності ходу. У перспективі такі панелі займуть майже всю площу даху і зможуть навіть тяговий акумулятор заряджати, запевняють розробники. Зауважимо, що сонячні елементи в люках на машинах концерну Volkswagen пропонуються давно, тепер же такий досвід буде розширено.

Нагадаємо також про альтернативні варіанти харчування машин від Сoлнца: Tesla активно просуває сонячні батареї на дахах котеджів, які весь день збирають енергію в стаціонарному накопичувачі, а пізніше віддають її в батарею електрокара. У різних країнах винахідники експериментують і з «сонячними» дорогами. А ось Ford вважає, що можна обійтися панеллю на самій машині, але автомобіль тоді треба паркувати під великим навісом з лінзами, який концентрує світло.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook