Авто на єврономерах

Які перспективи у машин на єврономерах в Україні?

За офіційною статистикою, в Україні кількість автомобілів на так званих польсько-литовських номерах, вже перевищує півмільйона. За неофіційною – їх в кілька разів більше. Чим це все закінчиться – поки що незрозуміло. 

Виступаючи вчора на каналі «Рада» голова громадської організації «Авто Євро Сила», яка захищає права власників авто на Єврономерах, Олег Ярошевич сказав, що в Україні щомісяця заїжджає 50 тисяч таких авто. А в цілому їх кількість в країні наближається до 3 мільйонів. Правда, звідки такі цифри пан Ярошевич не пояснив,  пославшись на інсайдерську інформацію з пропускних пунктів.

Олег Ярошевич звернув увагу на те, що якщо всі ці автомобілі незаконно перебувають на території України, треба розібратися з митними органами, які їх сюди пустили.

Але є й інші думки.

Зрозуміло, що тимчасове ввезення старих автомобілів в Україні приваблює багатьох автомобілістів не від хорошого життя. Для деяких це єдина можливість стати власником десятирічної (і старіше) іномарки. Хоча б на час. І, природно, всі власники машин на єврономерах хочуть продовжити цей час якомога довше. Тобто – користуватися автомобілем без сплати необхідних державних податків.

Автомобільний адвокат і правозахисник Володимир Караваєв на своїй сторінці в Facebook з питання польсько-литовських номерів написав днями наступне: «Щось терзають мене смутні сумніви щодо нерозмитнених авто … Поліція каже, що це проблема митниці, якій на дорогах немає і ніколи не буде. А як же бути з нормою закону, яка говорить, що після закінчення 10 днів перебування в Україні транспортний засіб повинен пройти тимчасову реєстрацію, отримавши українські номерні знаки? Он, навіть посольство США дотримується цього правила. Виходить, що поліція може відправити будь-яке авто з номерними знаками LT або PL на штрафмайданчик, якщо воно побуває на території України більше 10 днів. АЛЕ, цього ніхто не робить, відволікаючи увагу примарними законопроектами.
Що це? Для чого і ким? ».

Приблизно такої ж думки дотримується і директор з маркетингу Групи компаній «АІС» Сергій Боровик. Він упевнений, що дану проблему має комплексно вирішувати держава. Адже, на думку пана Боровика, будучи по суті контрабандою – дане явище це загроза національній безпеці:
– демонструє здатність держави збирати податки
– демонструє здатність держави контролювати закон
– демонструє здатність держави забезпечити рівні права всім своїм громадянам (одні платять, інші ні)
– демонструє здатність держави забезпечити безпеку дорожнього руху.

Відповіді на це питання, вважає пан Боровик, повинні давати представники державних органів законодавчої, виконавчої та судової влади.

Які перспективи? За існуючим законодавством, автомобілі на єврономерах навіть при бажанні і добрій волі їх власників заплатитвши $ 300, не можна розмитнити, якщо вони старше 2010 року випуску. А значить – не можна і легалізувати звичайним способом. І тут Олег Ярошевич і його опоненти одностайні: для вирішення проблем автомобілів на транзит або на тимчасове ввезення в Україну немає політичної волі.

 

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook