Статті Цікаво

Чому в США дешеві машини?

США – найдешевша автомобільна країна світу, якщо в якості критерію брати клас, потужність і оснащеність автомобіля щодо його прайсу. Наприклад, базовий VW Tiguan вартість якого в США менше 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в перерахунку за курсом), а Mazda 6 – менше 258 тисяч. грн. Трохи дорожче Toyota Camry, і навіть ексклюзив, на зразок Chevrolet Camaro, можна купити за 318 тисяч! 

Цікаво, що США «демпінгує» не тільки щодо заможної Європи, але і близьких по духу країн, на зразок Канади і Австралії. Для порівняння, пару років тому австралійський долар зрівнявся в американським, так ось, якщо автомобілі средньоцінового сегмента виявилися дорожчими на 20-30% (тобто, приблизно як в Україні, то деякі люксові авто – аж в три рази.

Питання з заголовка цікаво мене давно, але чіткої вичерпної відповіді я поки не знаходив. Інформацію я збирав по різних джерелах, в основному уривчасті, і зараз спробую викласти її більш-менш системно.

Автомобілі для США простіше

Споконвічно американські улюбленці, на зразок величезних пікапів або масл-карів – автомобілі найчастіше архаїчні. Спорткар Ford Mustang досі не соромиться залежної задньої підвіски з нерозрізним мостом, а деякі американські мотори мають такі олдскульні  фішки, начебто нижнього розташування распредвала. Рамні пікапи, двигуни низького форсування, прості компонування машин … Все це можна списати на данину традиціям, проте проблема більш фундаментальна.

Ford Mustang

Американці менш вибагливі до якості оздоблювальних матеріалів, керованості і високошвидкісним якостям машини. Так склалося історично, адже автомобіль в США – це інструмент, на зразок побутової техніки.

Наприклад, в Німеччині автомобіль розрахований на тривалий рух зі швидкістю 250 км / год. У Штатах просто немає місць для подібних подвигів, крім гоночних трас (але це вже інша тема), тому є можливість злегка спростити конструкцію. Безліч дрібниць, від типу підвіски до використовуваних матеріалів, дозволяють зробити машину дешевше там і сям.

Найпопулярніший автомобіль в США, пікап Ford F-150 коштує всього $ 24.000, але погляньте на цю ресорну підвіску а-ля уазик …
Імпортні (для Америки) марки враховують ці особливості, і нерідко машина з однаковою назвою для ринків США і Європи відрізняється досить сильно. Мій американський товариш, наприклад, розповів, що у його батька був BMW 3, який подобався в цілому, але страждав масою дрібних поломок. Не глюками зі складною електронікою, яка підточує «німецькі БМВ», а дріб’язки – його розповідь, чесно кажучи, нагадала мені давню сповідь одного власника «Ланоса» (тут заклинило, там заїло). Вважаю, це був «бумер» мексиканської збірки.

Ford F-150

Спосіб життя

Ця дешевизна частково вимушена. Може бути, інші бренди були б раді продавати в Штатах складні і дорогі апарати, просто спосіб життя американців занадто заточений під наявність автомобіля, щоб останній раптом став дорогим і недоступним для мас це нонсенс. Американці – одна з найбільш залежних від автомобіля націй, яка і не прагне відмовлятися від цього винаходу. Географічна протяжність, розвинена інфраструктура і звички роблять доступну машину одним із стовпів американського способу життя, і якщо в Європі автомобіль починають поступово знижувати в статусі, то американці хочуть жити, як раніше, на колесах.

Гараж майже як будинок – в США машинам живеться комфортно

Ось і виходить, що якщо хочеш бути успішним в Америці, шукай способи знизити вартість машини до рівня, який сформувався історично, нехай навіть за рахунок якоїсь втрати споживчих властивостей (з європейської точки зору). Найбільше в цій справі досягли успіху японці, які помножили свою любов до простих рішень на ефективні методи виробництва.

Податки, мита, курси валют, географія

Звичайно, в США продаються і високотехнологічні апарати, але все одно Audi S5 на батьківщині в Німеччині в півтора рази дорожче, ніж в США. Справа в тому, що вартість машини визначають ще й непроізводсвтенние фактори, іноді – політика.

Податкова складова в тій же Європі коливається від 18% до 80% від вартості нового автомобіля, тоді як в США становить близько 9%, а з урахуванням можливих знижок – і того менше. А ось у  Україні, як відомо, рівень цін задається митами.

За цією логікою, США повинна завалити весь світ своїми дешевими машинами. Але цього не відбувається: ринок Європи і Австралії видалені, плюс старосвітські смаки сильно відрізняються від американських, що робить масовий імпорт справою скрутною. Деякі країни обороняються від США митами.

По суті, в США сформувався такий собі ціновий оазис, фундаментом якого є твердий настрій американської нації їздити на доступних автомобілях. Далеко не всі країни поділяють цю ідею і потребують такого рівня автомобілізації.

Масштаби

США – другий автомобільний ринок в світі (після Китаю), до того ж, досить демократичний для роботи іноземних агентів (на відміну від Китаю, де потрібне створення СП з місцевим виробником). Для будь-якого глобального бренду США – це ласий шматок, і сам факт успішной присутності тут забезпечує колосальні обсяги продажів, а з ними – зниження собівартості машин.

У США сильна конкуренція між брендами, і якщо в Україні тей ж ЗАЗ відчуває себе досить захищено, маючи право першої ночі у встановленні цін, то для США питання вартості вирішується куди жорсткіше. Величезний первинний ринок підстьобується ще більш величезним вторинним, а оскільки американці змінюють машини досить часто, достаток недорогих Б/У стримує сплески ціни на нові авто.

Більшість продаваних тут машин спроектовані для США і виробляються на спеціалізованих заводах в Штатах або сусідніх країнах, тоді як Україна часто сподівається на машини, розроблені в першу чергу для Європи або Японії.

Підсумок

Загалом, дешевизна машин в США – це мікс багатьох факторів, і виникає питання: так все-таки, нам впарюють переоцінені машини? Адже очевидно, що незважаючи на всі нюанси, жоден виробник не буде продавати в США машини собі в збиток (є винятки, як Toyota Prius, але в цілому так). Значить, все-таки можна зробити «Камрі» за 284 тисяч і залишитися в плюсі?

Якщо покласти в основу «ідеальну собівартість», то ми купуємо машини з неабиякою націнкою. І якщо в якості критерію вибирати виключно доступність машин для населення, американська модель безперечно краще.

Інша справа, що доступність авто – це не завжди плюс. Дешеві машини – це збільшення проблем гіперавтомобілізаціі, це знижені податки (що, в кінцевому підсумку, погано для скарбниці), це супутні екологічні біди, адже машини не тільки псують повітря, але і потребують утилізації по закінченню «терміну придатності».

У цьому сенсі, ціна автомобіля на конкретному ринку визначається не тільки і навіть не стільки його собівартістю, скільки більш політичними мотивами. І якщо подивитися на світ у цілому, американська модель є унікальна, тоді як Україна йде більш традиційним шляхом.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook