Автоновини

Німецькі фірми проведуть апдейт мільйонів дизелів

Відкликання повинно торкнутися дизельні моделі, що задовольняють нормам Євро-5, а також деяку кількість машин Євро-6.

Ассоціація німецької автоіндустрії VDA заявила, що Daimler, BMW, Volkswagen Group і Opel погодилися провести оновлення ПЗ на п’ять мільйонів дизельних машин в Німеччині. Воно повинно знизити викиди оксидів азоту приблизно на 25-30%, повідомляє видання Automotive News Europe. Цей крок покликаний врятувати дизелі від заборони, про який все частіше говорять політики в цілому ряді країн, Німеччини зокрема.

Софт може змінювати як режими роботи самого ДВС, так і параметри систем селективної нейтралізації SCR і рециркуляції відпрацьованих газів (EGR, на фото) там, де вони є. Всі три шляхи впливають на оксиди азоту. Деталі виправлень компанії поки не озвучили.

Автовиробники обговорили майбутню кампанію з урядом в ході спеціального засідання в середу. Цікаво, що через акції протесту Грінпісу призначене місце зустрічі довелося оперативно переносити з Мінтрансу в Міністерство внутрішніх справ. Активісти оточили будівлю і навіть повісили на ньому банер «Willcommen in Fort NOX» (гра слів: Форт-Нокс (Fort Knox) ??- база, де зберігається золотий запас США, а NOX – отруйні оксиди азоту).

Оксиди азоту – фамільна проблема дизелів. З ними експерти пов’язують основне забруднення в містах та зростання респіраторних захворювань. З оксидів азоту почався знаменитий дізельгейт.

Такий фон для «дизельного питання», що загострилося напередодні виборів. І канцлеру Ангелі Меркель,  що йде на четвертий термін, доводиться лавірувати між «зеленими», які вимагають викинути дизелі на звалище історії, і автопромисловців, що забезпечують країну ледь не мільйоном робочих місць. Проти дизелів говорять різні рейтинги і дослідження. Але виробникам мотори на солярці все ще потрібні, поки нове покоління батарей і тотальна електрифікація не дозволять відмовитися від них навіть на позашляховиках і кросоверах. До того ж в минулому році дизельні моделі склали 46% продажів нових машин в Німеччині. У першій половині нинішнього року – 41,3%.

Для горезвісної і спірної зміни клімату дизелі ” миліші” за порівнянні по розмірах бензинові машини, оскільки викидають менше вуглекислого газу. Тому в їх прогресі є сенс. До речі, на новому Фольксвагені Polo уперше в класі з’явився дизель з селективним сечовинним нейтралізатором SCR.

«Наша мета – поліпшити дизелі, а не заборонити їх, – заявив після засідання генеральний директор концерну Daimler Дітер Цетше. – Поки електромобілі все ще займають невелику частку на ринку, оптимізація дизелів є найбільш ефективним важелем для досягнення кліматичних цілей на автомобільному транспорті ». Нагадаємо, Daimler вже зробив кроки по реабілітації дизелів в очах споживачів. І оголошена ним у липні «виправна» кампанія буде явно не останньою. Минулого місяця про аналогічне дизельне відкликання заявила і фірма Audi.

Міністр транспорту Німеччини Олександр Добріндт заявив, що автовиробники будуть стимулювати клієнтів міняти дизельні машини старше десяти років на сучасні.

На фото – протест проти дизелів групи захисту навколишнього середовища Deutsche Umwelthilfe (DUH).

Зрозуміло, що відкликання обійдуться в сотні мільйонів, якщо не мільярди євро. Але так, можливо, вдасться охолодити запал політиків і громадських активістів, які прагнуть заборонити дизелі якщо не взагалі в країні (або навіть в ЄС), то щонайменше закрити їм в’їзд до великих міст. А одним з перших тут може виявитися рідний для Даймлера і Porsche Штутгарт, чого нині посилено домагається громадська група DUH.

На підтвердження слів Добріндта фірма BMW відразу оголосила, що надасть бонус до 2000 євро (залежить від моделі) покупцям, які здадуть дизельний автомобіль норми Євро-4 (або нижче) при покупці BMW Євро-6, гібрида типу Plug-In або електрокара i3 . Пропозиція дійсна до кінця року.

Нагадаємо також, що в ряді країн Європи і в США політики збираються заборонити продаж взагалі всіх машин з ДВС. Не дуже скоро, з 2030-2040 року. Але ось конкретно дизелі можуть впасти жертвою зеленого лобі набагато раніше своїх бензинових побратимів (наприклад, про заборону дизелів з 2020 року раніше заявляв Париж). Німецькі автомобільні компанії готуються до будь-якого розвитку подій, а в якості підготовки грунту для поступової відмови від ДВС не тільки розробляють нові електричні моделі, але самі ж беруть участь в будівництві великої мережі «швидких» зарядних точок в Європі.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook