Авто на єврономерах

Хто повинен вирішити проблему авто на «єврономерах»

Глава комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна в своїй колонці на НВ міркує про те, що робити з проблемою автомобілів на іноземній реєстрації та хто цим повинен займатися, а також розповідає про проблеми комунікації між гілками влади.

Ніна Южаніна

Ніна Южаніна
Глава комітету ВР з питань податкової та митної політики


Сьогодні у Верховній Раді знаходиться близько 20 законопроектів, які повинні вирішити проблему перебування в Україні автомобілів з європейської реєстрацією. Однак жоден з цих законопроектів не вирішує проблему повністю.

Всі чекають, що виконання указу президента приведе у відповідність норми Митного кодексу, які зараз двояко трактуються водіями євро-автомобілів. Президент поставив завдання врегулювати питання перебування на території України автомобілів, з урахуванням європейського досвіду щодо угоди про асоціацію з ЄС.

Зараз якраз той момент, коли уряд повинен напрацювати такий законопроект, який би вирішував цю проблему повністю і винести його на голосування. Їм все-таки легше це буде зробити, адже вони зможуть швидше узгодити його з усіма міністерствами, які в цьому задіяні.

У комітеті пропрацювали всі можливі рішення цієї проблеми. Від уряду і від різних міністерств були керівники департаментів, і незрозуміло, доносили вони інформацію про таку роботу своєму керівництву чи ні. В результаті питання стояло весь час на місці.

І поки що ми не прийшли до остаточного рішення того, що у нас буде робити нацполіція, якими правами її потрібно наділити в рамках їх основного закону, щоб в подальшому вони могли проводити перевірки всіх необхідних документів водіїв євро-автомобілів.

Сьогодні активісти-власники машин на європейській реєстрації виступають проти того, щоб нацполіція була наділена повноваженнями з перевірки документів без підстав.

Коли ми сьогодні починаємо обговорювати основні проблеми цих автомобілів, то відразу виникає кілька нових питань, на які ми не маємо відповіді, тому що податковий комітет не взаємодіє з фахівцями у всіх областях. Особливо ми не знаємо глибину спеціальних законів. Те ж саме, що робити з автомобілями, у яких екологічний клас нижче Євро-5?

Активісти кажуть, що «давайте ми будемо проходити техогляд в країнах ЄС, вам привозити документи і це буде підставою для того, що автомобіль технічно справний, тому що все проти того, щоб повертати техогляд в Україні”.

Але на виїзному засіданні комітету у Львові ми почули таку інформацію від митників, що є автомобілі, які їздять на іноземних номерах по нашим дорогам, але, по суті, вони вже зняті з реєстрації в тій країні, де були поставлені на облік буквально через місяць після перетину українського кордону.

Тому для уряду сьогодні завдання №1 – не ховатися від цієї проблеми, а вирішити її. У Києві вже катаються кілька десятків тисяч машин на єврономерах, не кажучи вже про західну Україну. І це автомобілі, яким по 16-20 років.

Існує думка, що необхідно дати можливість поставити на облік ті машини, які ввезені в Україну до 1 січня 2017 року з екологічним стандартом не нижче Євро-4. А всі інші автомобілі на євро номерах в терміновому порядку вивезти з країни. Після цього буде працювати закон, який ми прийняли в минулому році про Євро-5 (проект №3251), тим більше, введення Євро-6 ми відсунули ще на два роки (з 1 січня 2018-го до 1 січня 2020-го).

Але це повинно виходити від Уряду в рамках виконання указу Президента.

Нам також треба розібратися з усіма угодами, які підписала наша країна щодо знаходження автомобілів з інших країн на території України. Тому що активісти кажуть, що “дивіться, а ви Польщі не можете заборонити перебувати на території України незалежно від віку протягом року, тому що у вас є окрема угода”, і вони його називають.

Тому найближчим часом необхідно зробити ревізію всіх документів, підписаних нашою країною. Прийняти остаточне рішення. Цей безлад потрібно точно зупинити.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook