Тест-драйви

Kia Sportage 2016: Все до лиця

Коли в 1993 році з’явилося перше покоління Sportage, автомобіль поєднував в собі задатки позашляховика і легкість управління. І все це за відносно невисоку ціну. Друге покоління, випущене в 2004 році, теж залишалося утилітарним і не сильно видатним в плані дизайну. Проте це не завадило за всі роки випуску реалізувати Sportage I і Sportage II тиражем 554 тис. І 842 тис. примірників відповідно.

Дизайнерський та технологічний прорив відбувся трохи пізніше, коли в компанії KIA з’явився автомобільний гуру-дизайнер Пітер Шрайер, який до цього працював на концерні Volkswagen.

Тоді в Kia задумалися про залучення більш молодої аудиторії і як наслідок, про збільшення продажів. Власне, так і з’явився стильний, з невеликими спортивними «нотками» у зовнішності кросовер Sportage третього покоління. Це дійсно був тактичний хід, який дозволив за кілька років реалізувати 1,66 млн. цих автомобілів.

Четверте покоління, що з’явилося в 2016 році – не що інше, як продовження історії і закріплення успіху попередньої моделі. І якщо вірити корейцям, продажі нового кроссовера повинні збільшитися в два рази.

Якщо придивитися, Sportage четвертого покоління трохи нагадує попередника – дизайнери, чаклували над зовнішністю новинки, спеціально зробили зовнішність впізнаваною, щоб зберегти якусь спадкоємність. Проте, автомобіль наділений яскравими стильними рішеннями, які поки рідко зустрічаються у інших виробників. По-перше, авангардна решітка радіатора, яку в компанії порівнюють з носом тигра, по-друге, похилий капот з «утопленими» в нього фарами, по-третє, оригінальні виштамповки бортів. Тим часом, довжина і колісна база збільшилася на 40 і 30 мм відповідно, а ширина і висота автомобіля залишилися на колишньому рівні. Варто відзначити, що з появою нового дизайну покращився аеродинамічний коефіцієнт до 0,33.

Комусь може здатися, що всередині Sportage такої ж авангардний, як і зовні, однак, це не зовсім так. Салон виконаний в стриманому дусі, але від цього не постраждала функціональність. Широкі шкіряні сидіння з подушкою потрібної довжини і зручною спинкою, рульова колонка регулюється в двох площинах, а сама «баранка» з приливами, як у автомобілів з спортивним характером. Щоб знайти правильне положення за кермом доведеться трохи попрацювати, благо, що запас регулювань пристойний.

Налаштувавши все під себе, розумієш, що сидиш як в затишному домашньому кріслі. До того ж тут все логічно і зрозуміло розташоване, що немає необхідності шукати ту чи іншу кнопку або перемикач.

На підлокітнику розташований блок управління склопідйомниками і електродзеркалами. На кермі – джойстики управління бортовим комп’ютером, круїз-контролем і аудіо системою. Поруч з важелем перемикання передач – кнопки включення блокування, активації парктроника, системи допомоги спуску з гори і режиму руху.

На 7-дюймовому дисплеї мультимедійної системи в нашому тестовому Kia Sportage Prime крім станцій і навігації може транслюватися картинка з камери заднього виду. Втім, зображення з камери не дуже якісне, тому не варто покладатися на цей функціонал, паркуясь ввечері біля свого будинку. Що стосується обробки салону, то м’який пластик задіяний тільки там, де він буде потрапляти під руку, зате все підібрано, підігнано і зшито ретельно. Пожвавлюють інтер’єр вставки сріблястого кольору, вдало імітують алюміній і обрамляють повітроводи, підстаканники, селектор коробки передач.

Позаду місця достатньо і навіть якщо водій відсунеться далеко назад, між спинкою і колінами залишиться пристойний простір. Проте, трьом людям розміститися тут буде важко. Середній пасажир буде терпіти виступаючий тунель.

KIA Sportage розганяється нешвидко. Бензиновий 2-х літровий двигун потужністю 150 к.с. в поєднанні з 6-ступінчастим “автоматом” розрахований на неспішну їзду. Хочете швидше? Тоді перемикайтеся в ручний режим або активуйте Drive Mode: при натисканні кнопки на центральному тунелі стрілка тахометра піднімається вгору за шкалою і «автомат» починає підтримувати знижені передачі. Кермо при цьому стає «важким».

У русі Kia Sportage слухняний. Водієві практично не доводиться коригувати автомобіль кермом, він чітко стоїть на прямій. Тим часом, кросовер не любить різких перестроювань, демонструючи зарозумілість і трохи кренячись. А ось підвіска порадувала: автомобіль легко штурмує нерівності розбитого асфальту або грунтовки. Але, що дійсно докучає, це слабка шумоізоляція салону. І якщо роботу двигуна можна почути тільки в моменти розгону, то шум від колісних арок проникає в салон протягом всієї поїздки.

Тестовий Kia Sportage Prestige коштує від 632 100 грн. За цю суму ви отримаєте автомобіль з 2-х літровим бензиновим двигуном, потужністю 155 к.с., 6-ступінчастою автоматичною коробкою передач, повним приводом і різними корисними опціями, наприклад, ксеноновими фарами, датчиками дощу і світла, клімат-контролем, круїз -контролем, парктроніки, мультимедійною системою, навігацією, камерою заднього виду, системами допомоги спуску з гори і багатьом іншим.

Найпростіший і доступний варіант з бензиновим двигуном 1.6, обійдеться в 563 500 грн. Але вам доведеться забути про багато опції, такі як навігація або ксенонові фари.

Якщо не чіпати питання ціни, то вийде гарне резюме: автомобіль вийшов комфортним і збалансованим. І судячи з того, що Kia Sportage четвертого покоління все частіше зустрічається на дорогах, продажі йдуть непогано.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook