Автоновини

Український бензин пройшов перевірку якості

Зараз ситуація з пальним в Україні виглядає таким чином, що 80% всього палива, яке реалізується на АЗС – це імпорт, і лише 20% – вітчизняного виробництва. Забезпечуються ці 20% двома нафтопереробними заводами – Кременчуцьким і Шебелинським. Обидва виробники заявляють, що якість вітчизняного палива відповідає всім встановленим стандартам і вимогам, і нічим не поступається імпортним аналогам.

Щоб з’ясувати реальні характеристики цього палива, фахівці Інституту споживчих експертиз провели порівняльний тест на визначення потужності, крутного моменту і, головне, економічності. У дослідженні брали участь три зразка палива – два імпортних (виробництва білоруського Мозирського НПЗ і литовського Орлен) і один вітчизняний – Шебелинський. Перші давно зарекомендували себе на нашому ринку, а ось шебелинське паливо – відносний новачок. Не так давно на підприємстві була проведена глибока модернізація, в результаті чого стали випускати паливо стандарту Євро 5.

Випробування були проведені на дуже точному динамометричному стенді Dynapack, сертифікованим провідними міжнародними органами. На цьому стенді можна модулювати реальні умови руху – починаючи від навантаження на ходову частину і закінчуючи потоком, що набігає повітря, швидкість якого змінюється зі зміною швидкості на спідометрі автомобіля. Експерти заміряли крутний момент на всіх зразках бензину, потужність, і за допомогою витратоміра визначили витрати палива і економічність.

В цілому, було зроблено кілька десятків циклів вимірів. Заміри робилися в режимі «траси», тобто на вищій передачі в діапазоні швидкостей від 80 до 100 км / ч. Цей алгоритм дозволяє виключити похибки, обумовлені манерою водіння та відзнаками в процесі перемикання передач.

Результати випробування дали відповідь на питання, яке турбує багатьох українських автомобілістів – чи може вітчизняне паливо гідно конкурувати з імпортними аналогами. Судячи з результатів тесту, українське паливо практично не поступається своїм закордонним аналогам. Крутний момент і потужність на всіх зразках палив виявилися ідентичними. Що ж стосується витрати палива, то наше паливо показало результат 5,7 л / 100 км, «білоруси» – аналогічно, «литовці» – трохи нижче – 5,5 л / 100 км. Відповідно, тестова Шкода Фабія на повному баку Шебелинського А-95 змогла проїхати 790 кілометрів, а на «литовському» – 818. Якщо врахувати рівні показники за екологічними показниками – відмінний результат! Знову ж таки, треба враховувати, що українське паливо значно дешевше закордонних візаві через вартість виробництва, відсутність розмитнення і короткої логістики. Тест підтвердив якість нашого палива, що доводить і наміри лідерів паливного ринку України продавати його в своїх мережах. І це дуже добре – адже паливо подешевшає, країна заощадить валюту, а завод отримає можливість продовжувати модернізацію і розширення.

Параметр Зразок № 1 Зразок № 2 Зразок № 3
Максимальний крутний момент М, Нм 121 123 122
Максимальна потужність N, кВт 53,2 54,1 53,5
Фактичні витрати палива, л/100 км. 5,7 5,7 5,5
Відстань, пройдена на повному баку (45 л.) палива, км 790 790 818
Відстань, пройдена на 100 л. палива, км 1756 1756 1818
Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook