Автоновини

Автовласників хочуть обкласти “новим” екологічним податком

Днями міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив про необхідність повернення екологічного податку з транспортних засобів, які є найбільшими забруднювачами довкілля.

За його словами, так званий «паливний податок» успішно зарекомендував себе в країнах Європейського Союзу, де надходження від нього досить високі і обкладаються різні види двигунів і палива. “Я вважаю за доцільне повернутися до розгляду питання про розширення бази екологічного оподаткування за рахунок сплати такого податку з транспорту”, – пояснив він.

На думку міністра, близько 80% забруднення атмосферного повітря в середньостатистичних українських містах – це забруднення від транспорту, приватного і муніципального.

Директор інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький відзначає, що така ініціатива таїть в собі багато небезпек для автомобілістів. Це додатковий побори з автотранспорту, який не несе в собі конструктиву. В Україні і так одні з найвищих цін на старі автомобілі в Європі, що спровокувало цілу хвилю імпорту нерозмитнених машин із сусідніх країн по всіяким схемам.

“Після ще одного податку на автомобіль ще менше аргументів буде для розмитнення і ставлення його на облік в Україні”, – пояснює Омельницький.

Практика показує, що в Європі продаються дешеві автомобілі з простої причини: чим у вас старіше машина, тим більше ви платите екологічних податків в різному вигляді, зазначає директор з маркетингу групи компаній АІС Сергій Боровик. Наприклад, в Німеччині, існує річний екологічний податок. Чим автомобіль старіше, тим більше власник платить за це в залежності від типу і об’єму двигуна.

“Тобто, якщо у вас якийсь многооб’емних старий дизель, то ви будете за нього платити в рік фіксовану суму екологічного податку незалежно від того, експлуатується ви його чи ні. І це є, в тому числі визначальним, чому люди не експлуатують старі автомобілі, а намагаються їх продати “, – пояснює Боровик. – “Плюс все-таки вартість технічного обслуговування і ремонту в багато разів дорожче, ніж в Україні”.

Крім цього, екологічний податок таїть в собі ще одну небезпеку. За допомогою нього Кабмін буде «виживати» з ринку старі автомобілі, зазначає Омельницький. Можливо це буде не зараз, а на другий, третій рік його дії, але це обов’язково буде. Але якщо в інших країнах була запропонована програма утилізації старих автомобілів, компенсація власникам, які схочуть здати старі машини в металобрухт, то є ризик, що в українській інтерпретації власників старих автомобілів просто «задавлять» високою ставкою податку, зробивши їх експлуатацію нерентабельною.

Варто відзначити, що транспортні засоби в Україні були звільнені від сплати екологічного податку у 2015 році.

За словами міністра, до держбюджету в минулому році надійшло понад 4,2 млрд грн від сплати екологічного податку. Найбільшими платниками стали підприємства металургійної, видобувної, переробної, житлово-комунальної сфери та паливно-енергетичного комплексу.

У той же час, зазначив він, в порівнянні з 2014-м і 2015 рр. сума надходжень значно більше, і 75% податку надходить саме за викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря.

За словами Боровика, раніше цей податок був дуже незначний і “сидів” в податку на паливо.

Омельницький нагадує, що при реєстрації автомобіля українці платять: відрахування до Пенсійного фонду, при розмитненні сплачують акцизний податок, мито і ПДВ. “Плюс з кожного літра палива, що продається в Україні, сплачується і транспортний збір, який, по суті, включає не тільки податок на інфраструктуру, а й екологічні складові”, – констатує він.

В першу чергу, за словами Боровика, це було б доцільно ввести для комерційної техніки, вантажних автомобілів і автобусів. Адже по суті, вони є найбільшими забруднювачами довкілля.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook