Авто на єврономерах Автоновини

Южаніна про «єврономери»: Не можна дозволити їх розмитнення за амністією

В Україні потрібно застосувати знижувальний коефіцієнт до чинних ставок акцизного податку на автомобілі з іноземною реєстрацією, які вже ввезено з-за кордону. Про це в інтерв’ю “НВ-Бізнес”заявила нардеп від Блоку Петра Порошенка, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, останніми роками кількість авто з іноземною реєстрацією в Україні різко зросла.

Вона зазначила, що не можна скасувати наявні в Україні податки і збори без підстав.

“Усі мита і податки в Україні мали і мають на те економічне підґрунтя. Робити просто так нічого взагалі не можна в економіці. На все треба мати розрахунки, прорахунки із усіх питань. Ми маємо зрозуміти і отримати від Міністерства економіки висновки щодо того, яке економічне майбутнє у нашої автомобілебудівної галузі. Також ми маємо отримати від Асоціації міст, від інших міністерств, які пов’язані із розрахунками, дані щодо пропускної спроможності наших доріг. Тобто реальна кількість автомобілів, той обсяг, який витримають наші дороги. Нам часто приводять дані, опираючись на досвід країн Євросоюзу, мовляв, там існують нульові ставки на акциз, відсутні будь-які податки при ввезенні автомобілів. Але ж ми знаємо про те, який високий екологічний податок там існує для автомобілів, які доходять до певного віку”, – сказала депутат.

За її словами, Україна може скористатися досвідом Молдови в цьому питанні. Южаніна заявила, що передала відповідні матеріали активістам.

“Ця країна застосувала знижуючий коефіцієнт до діючих ставок акцизного податку та інших податків, встановлених у країні. Так точно і ми можемо підійти до цього питання… Ні в якому разі не можна робити таку акцію по амністії, тобто дозволити розмитнити автомобіль за безцінок. Тому я думаю, що буде справедливо, якщо до діючої шкали ставок акцизного податку ми застосуємо певний коефіцієнт. Наприклад, вони сплатять 25–30% від встановленої ставки акцизного податку. Але з врахуванням тих ступеньок, які в нас зараз є по ставці акцизного податку в залежності від віку автомобіля”, – сказала політик.

Водночас, за словами Южаніної, в майбутньому варто дотримуватися норм законодавства.

“Ми маємо дотримуватися абсолютно всіх європейських і міжнародних зобов’язань, які ми взяли на себе. У нас точно мають бути і транзит, і тимчасове ввезення. Але, звісно, з обмеженням для тих осіб, які можуть користуватися таким автомобілями. Тобто митний режим тимчасового ввезення надається нерезиденту, який в’їжджає на територію України із строком не більше одного року. Тобто передача в управління автомобіля громадянину України – апріорі неможлива. Такі самі обмежувальні заходи встановлені зараз і в Молдові, і в Республіці Білорусь. Поліція має право зупиняти такий автомобіль і може транспортувати автомобіль до кордону України. Саме через те, що він буде порушувати митні правила”, – заявила нардеп.

За даними Держфіскальної служби України, станом на 1 листопада 2017 року в Україні незаконно перебуває майже 236,6 тис. автомобілів із іноземною реєстрацією.

17 травня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) уперше визнав винним громадянина України, який керував автомобілем з литовською державною реєстрацією, і зобов’язав його сплатити майже 420 тис. грн, що становить 300% несплаченої суми митних платежів. У ВАСУ дійшли висновку, що надані позивачем довіреність Європейського агентства соціальної інформації від 1 березня 2015 року та довіреність від імені власника цього автомобіля “не є належними і допустимими доказами наявності у позивача права на користування цим транспортним засобом на митній території України”.

Южаніна заявляла, що розмір акцизу за розмитнення авто можуть знизити до €1–1,4 тис. За її словами, законопроект про розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією вже розроблено.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook