Авто на єврономерах Автоновини

Ера єврономерів завершилась. Польща видає новий закон

Польський уряд хоче обмежити штучно створений рух через кордон автомобілів, які українці масово реєструють у Польщі (або як їх ще називають в Україні – “польських блях”). Міністерство Внутрішніх Справ і Адміністрації Польщі висловлює бажання, щоб сусіди розв’язали ситуацію, аби зменшити навантаження на польські служби, пише nashapolsha.

Схема ввезення автомобілів відома і діє вже не перший рік. Громадянин України хоче перевезти автомобіль із Польщі, але імпорт пов’язаний із високими митними ставками. А от реєстрація автомобіля у співвласності з поляком і видача польських номерних знаків дозволяє уникнути тих витрат. Усе відбувається згідно з правилами. І явище доволі поширене.

У багатьох, особливо прикордонних, регіонах кожне третє авто їздить на польських номерах. Однак згідно з митним кодексом України громадяни, що користуються автомобілями зареєстрованими за межами країни змушені вивозити їх з території України на п’ятий день від дати останнього в’їзду.

Ситуація щораз більше дошкуляє чиновникам і відповідним службам на польській стороні. Деякі прикордонні самоврядні органи влади були вимушені відкрити додаткові віконечка для реєстрації та обслуги співвласників автомобілів. Прикордонники та митники нарікають на надмір праці. Власники автомобілів повинні виїжджати зі своєї країни навіть по шість разів на місяць, а це означає багаторазовий перетин кордону.

Як подає польське Міністерство Внутрішніх Справ і Адміністрації, автомобілі зареєстровані в Польщі, що знаходяться в користуванні громадян України складають — в залежності від пори року — від 38 до 45 відсотків прикордонного руху. За період січень-серпень 2017 року зареєстровано понад 2 млн перетинів кордону тільки того типу автомобілів.

При загальній кількості перетинів у 4,6 млн авто. Як твердить газета, польський уряд уже кілька місяців домагається від влади України, аби та змінила приписи. У свою чергу українська сторона поінформувала, що в даний час “триває робота над юридичним врегулюванням цієї ситуації”, по завершенні котрої польська влада буде поінформована — розповіли журналістам у МВС Польщі.

І водночас запевнили, що спільно з Прикордонною службою залишаються у постійному контакті з Міністерством фінансів і Національною податковою адміністрацією з метою “поточного моніторингу ситуації”. Обмеження такого “транзитного” руху це одна справа, інша — розбудова прикордонної інфраструктури. Будівництво прикордонного пункту перетину Малховіце — Нижанковичі, інфраструктура котрого буде цілковито розміщена на території Польщі, на разі тільки в планах.




У липні був обраний інвестиційний підрядник, а в цьогорічному бюджеті передбачено 774 тисячі злотих на опрацювання проектної документації. На пункті пропуску Корчова-Краковець готуються до розділення пасажиропотоку та перевізників товару.

З польської сторони вже побудована вся необхідна інфраструктура на території, що прилягає до автостради А4. Та як наголошують автори статті, нічого не робиться з української сторони, хоча розбудова була в планах. Паралельно вже заплановані інвестиції, що мають на меті подальше ущільнення східного кордону Польщі, що водночас є зовнішнім кордоном Європейського Союзу. Так наприклад запланована розбудова систем спостережних веж.

На сьогодні Прикордонна служба використовує 25 таких об’єктів, а до кінця 2021 року заплановано будівництво ще 13. Будуть вони розміщені згідно з потребами вздовж зовнішнього кордону Європейського Союзу. Загальна вартість проекту оцінюється у понад 38 млн злотих, і буде профінансована з коштів Європейського Союзу, а саме з фонду внутрішньої безпеки. Також за європейські кошти має постати система охорони периметру.

Має вона складатися з датчиків вмонтованих у прикордонній дорожній смузі та камер ідентифікації. Обійдеться цей проект у 15 млн злотих, а реалізація першого етапу запланована до кінця 2019 року. Польські журналісти задалися також питанням, “чи така діяльність на кордоні не пов’язана з напруженням стосунків поміж двома державами”.

Політики з панівної партії Право і Справедливість (PiS) зазначають, що справа ущільнення східного кордону та спроби тиску на українську владу в питанні вищеописаного “транзиту” автомобілів не мають з тим нічого спільного. Штучне збільшення прикордонного руху впливає на завантаженість відповідних служб. А до проблеми, крім реєстрації автомобілів, додається контрабанда та нелегальний перетин кордону, не тільки громадянами України.

Натомість опозиційний політик з лав Громадянської платформи (РО), висловив думку, що політика польського уряду щодо України викликає занепокоєння. Адже роками вважалося, що Польща має виступати таким собі помостом для України, аби та стала частиною євроатлантичного світу. На сьогодні ж Польща не може бути таким помостом, адже “і сама не надто добре котирується в ЄС, а двосторонні відносини погіршуються”.

 

ДЖЕРЕЛО: svitua.com.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook