Авто на єврономерах Автоновини

Схеми ввезення «єврономерів»: міфи і реальність

На сьогоднішній час на дорогах нашого міста можна зустріти велику кількість автомобілів з іноземною реєстрацією, переважно зареєстрованих в Литві або Польщі. При цьому, такі транспортні засоби навіть отримали відповідну народну назву – «євробляхи».

Питання придбання громадянами України таких транспортних засобів і можливість користування ними, активно обговорюється українцями в засобах масової інформації, соціальних мережах, більше того, періодично в телевізійних новинах можна побачити сюжети про проведення громадськими організаціями, які ідентифікують себе як захисники прав власників і користувачів таких авто, акцій протестів, мітингів під стінами митниць, податкових та інших державних установ.

Народна зацікавленість такими автомобілями пояснюється незначною їх вартістю в країні придбання і тим, що на територію України такі транспортні засоби ввезені без сплати митних платежів. При цьому, «підливають масла у вогонь» безліч повідомлень в мережі Інтернет про «цілком правомірні» схеми ввезення таких транспортних засобів на Україну і допомогу в їх ввезенні за «окрему плату».

У зв’язку з цим, спробуємо розібратися, чи дійсно ці схеми є правомірними, як про них заявляють. Роз’яснення з цього приводу надані співробітниками Харківської митниці ДФС.

Розглянемо найбільш популярні «чорні» схеми такого придбання автомобілів і з’ясуємо, чи дійсно можна уникнути відповідальності за ухилення від сплати митних платежів, користуючись такими схемами.

Схема № 1

Ввезення автомобіля громадянином України в режимі транзиту з подальшим порушенням строків ввезення автомобіля

«Фахівці» з незаконного придбання автомобілів з іноземною реєстрацією пропонують поміщати такі автомобілі в митний режим транзиту, за умовами якого українцям дозволяється ввезення транспортного засобу на територію України без сплати митних платежів. Правда термін такого ввезення не може бути більше 10 днів. Тому, громадяни, які вирішили скористатися даною схемою, змушені приблизно раз в тиждень виїжджати за кордон. Деякі громадяни ввозять автомобіль в Україну в митному режимі транзиту, а потім не виїжджають у встановлений термін.

Реальність: статтею 470 Митного кодексу України передбачена відповідальність за недоставку транспортного засобу в органи ДФС у встановлений законодавством термін. При цьому розмір штрафу, який може бути накладено на порушника, залежить від терміну, на який перевищено вивезення і становить від 170 до 8500 грн.

Досить часто в мережі Інтернет можна зустріти поради, заплативши раз штраф за перевищення встановленого терміну транзиту, можна далі безперешкодно користуватися даним транспортним засобом.

Однак, Харківська митниця ДФС застерігає громадян, такі поради не відповідають дійсності і положенням чинного законодавства.

Виходячи з визначеного поняття митного режиму транзиту, наведеного в статті 90 Митного кодексу України, це митний режим, відповідно до якого товари та / або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами ДФС або в межах зони діяльності органами ДФС без будь-якого використання цих товарів без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Таким чином, використання на території України автомобіля ввезеного в митному режимі транзиту в інших цілях, ніж з метою транзиту, являє собою порушення митних правил, адміністративна відповідальність за яке передбачена статтею 485 Митного кодексу України, а саме використання товарів, щодо яких надано пільги по сплаті митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги. При цьому розмір штрафу за вчинення такого порушення становить 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.




Слід зазначити, що досить часто громадяни намагаються виправдати порушення термінів транзиту наявністю фактів аварій і / або обставин непереборної сили. Такі факти підтверджуються лікарняними листами, довідками про лікування, перебуванням автомобіля на ремонті, поясненнями про викрадення у них такого автомобіля.

З цього приводу слід зазначити, що митницею ретельно перевіряється кожен наданий документ. При цьому, в разі виявлення в таких документах ознак підробок, митницею передаються відповідні матеріали до правоохоронних органів для розгляду питання про наявність злочину.

Схема № 2

Ввезення автомобіля іноземцем для передачі громадянину України за дорученням

Виходячи з положень статті 380 Митного кодексу України, дозволяється тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування на термін до одного року, за умови реєстрації цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав.

На території України такий транспортний засіб передається громадянину України разом з довіреністю на право користування автомобілем.

Реальність: згідно з частиною 4 статті 380 Митного кодексу України, тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україні, для їх особистих потреб. Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані та передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

Статтею 485 Митного кодексу України передбачена відповідальність за використання товарів, щодо яких надано пільги по сплаті митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, в тому числі за використання транспортного засобу іншою особою, ніж тій,  якою такий транспортний засіб ввезено.

Зазначена позиція підтримується судами, про що свідчить рішення Приморського суду Одеської області від 03.11.2017, яким підтверджена правомірність накладення Одеською митницею ДФС штрафу в розмірі 3651 387,15 грн. на громадянку України, яка користувалася за дорученням автомобілем, ввезеним на територію України іноземцем в митному режимі тимчасового ввезення. Є аналогічні судові рішення, прийняті на користь інших митниць, зокрема Харківської.

Харківською митницею ДФС також встановлені окремі випадки подачі іноземцем митниці під час такого ввезення транспортного засобу на територію України як підстави для його переміщення, підроблених документів.

Наприклад, громадянин Туркменістану за грошову винагороду в 100 доларів США (за його словами) ввіз на митну територію України транспортний засіб, зареєстрований в Литовській Республіці, при цьому надавши в якості документа, що підтверджує право на користування цим транспортним засобом, нотаріальну довіреність, видану литовським нотаріусом . Надалі було встановлено, що зазначена довіреність таким литовським нотаріусом не видавалась, в зв’язку з чим, громадянин Туркменістану був притягнутий судом до адміністративної відповідальності за ст. 483 Митного кодексу України та накладено на нього штраф в розмірі 391 800 грн.

Виходячи з викладеного, Харківська митниця ДФС звертає увагу громадян, що чинним законодавством України детально врегульовано порядок ввезення на митну територію України транспортних засобів особистого користування і встановлена ??відповідальність за його порушення.

 

ДЖЕРЕЛО: glavnoe.ua

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook