Статті Цікаво

ЗАЗ Горбатий-2: потенційна комерційна удача

До початку 2000-х років в автомобільній індустрії намітилася чітка тенденція. Практично кожен поважаючий себе автомобільний бренд намагався реалізувати раніше популярні моделі. Йшлося про якісний рестайлинг різноманітних ретрокарів. Яскравим прикладом успішно виконаної роботи стала популярна модель Volkswagen Beetle (Жук), який отримав величезне поширення і став одним із символів бренду. Необхідно зауважити, що в такій ситуації вітчизняні розробники також не стали відступати. За основу був узят проект Горбатий-2.




Подібна модель повинна була ознаменувати собою появу старого доброго ЗАЗ. На базі Запорізького Автомобільного заводу в 2002-му році був представлений перший макет. По суті, це була своєрідна варіація на тему німецького жука, оскільки багато в чому форми повторювались  і були однаковими. Проте, навіть не дивлячись на відносну гумористичну славу Запорожця, Горбатий-2 отримав позитивні відгуки. Фотографії нової моделі з’явилися в журналах, а також потрапили в мережу.

Головною особливістю автомобіля став якісний обтичний кузов з вигідною динамікою. Крім того, не можна забувати про те, що на машину планувалося поставити сучасний двигун – досить потужну силову установку, яка повинна була відповідати не тільки передовим  українським технологіям, а й європейським. При цьому Горбатий-2 відрізнявся мінімальним кліренсом, що також було вельми незвичайним для
автомобілів того часу. По суті, вітчизняні інженери задумали повноцінний рестайлінг машини, від якої в оригіналі залишилися тільки загальні обриси і назва.

Проте, домогтися будь-якого успіху у моделі не вийшло. Горбатий 2 був випущений виключно у вигляді непілотованого макета. В результаті випуск автомобіля закінчився виключно кількома моделями і фотографіями, які так і залишилися в історії. Причин, чому ретро авто не з’явився на дорогах, багато і головна з них це фінансові проблеми. Справа в тому, що на початку двохтисячних завод переживав не найкращі часи. Намітився спад виробництва, а також відчувалися наслідки кризи. У такій ситуації розраховувати на появу нових моделей, які до того ж вимагали серйозних фінансових вкладень, не доводилося.

Примітно, що Горбатий-2 міг мати цілком актуальний успіх. По-перше, в даний час широку популярність почали набирати ретро автомобілі. Причому це не просто машини вісімдесятих років, а саме моделі з шістдесятих, які вже тоді стали справжнім надбанням історії. Крім того, автомобіль ЗАЗ-965 нового покоління виглядав цілком по-європейськи, що напевно могло дозволити дістати аудиторію на зарубіжному ринку.  Необхідно звернути увагу і на той факт, що машина відрізнялася компактністю, що для європейських міст також було досить актуальним. Якщо на модель був би встановлений якісний силовий агрегат, а також використані передові європейські технології, напевно новий ЗАЗ-965 вийшов би більш маневреним, динамічним і комфортабельним в порівнянні зі своїм попередником. Все тут планувалося зробити добротно, щоб автомобіль міг функціонувати без ремонту довгі роки.

Але, на жаль, треба констатували, що Горбатий-2 так і залишився нав’язливою ідеєю в розумі українських інженерів, оскільки керівництво проекту згорнула програму розробки так само швидко, як і колись почала перспективний і потенційної успішний концепт.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook