Статті Цікаво

«ЗАЗель»: або перспективна вантажівка Снага ЗАЗ-2301 без майбутнього

Історія компанії ЗАЗ налічує не одне десятиліття. За радянських часів вітчизняний виробник вважався одним з провідних підприємств і мав хороші перспективи. На жаль, але до середини 90-х років становище компанії значно погіршився, з’явилися борги і серйозні фінансові труднощі. До початку двохтисячних колись популярний автовиробник припинив випуск багатьох машин. Інженери компанії колись вели досить велику кількість проектів, які в силу очевидних причин так і не були реалізовані.




Одним з таких проектів стала вантажівка ЗАЗ-2301 “Снага”. Мова йде про невеликий вантажний фургон, який був розроблений в 1995-му році. За своїм зовнішнім виглядом машина була явною копією зарубіжних аналогів. При цьому на відміну від горезвісних газелей автомобіль дійсно виглядав привабливо і стильно і вдало вписувався в дорожній потік того часу. Головною особливістю автомобіля стала порівняно невелика колісна база і компактність. Фургон вже тоді розроблявся з урахуванням проблеми міських пробок для швидких і зручних перевезень. Мобільність і маневреність були одними з важливих характеристик, таких необхідних на тісних вулицях.

На борту моделі був присутній двигун 1,7 літра. Подібний вибір на користь мотора слабкої потужності пояснювався декількома причинами. По-перше, конструкція вантажівки не вимагала наявності великого ресурсу. По-друге, даний двигун дозволяв економити на витраті палива, яке було мінімальне. По-третє, сама машина призначалася виключно для локальних перевезень на короткі відстані, що також робило установку потужного движка неактуальною. Автомобіль цілком міг би мати успіх серед приватних перевізників і невеликих торгових компаній. Оренда фури коштувала б величезних грошей, а покупка ЗАЗ-2301 “Снага” навряд чи вдарила б по кишені і в той же час дозволила б отримати актуальний транспортний засіб, відповідний експлуатаційним завданням. Та й запчастини на нього коштували б напорядок дешевше. Наприклад, котушки запалювання для КІА Seed рази в 1,5-2 стояла б дорожче ніж на ЗАЗ 2301.

Внутрішній салон, як власне і весь автомобіль, не уявляв собою будь-яких інновацій. Вітчизняний розробник зробив ставку на простоту і легкість. Машина не передбачала комфортабельних і затишних поїздок. У салоні було присутнє два місця: одне для водія, інше для пасажира. Витягнуте лобове скло вигідно доповнило габаритну приладову панель і досить великі сидіння. На відміну від багатьох аналогових фургонів з азіатського ринку ЗАЗ-2301 “Снага” був компактним, але в той же час просторим і зручним автомобілем, в якому можна було легко розміститися вдвох.

Зрозуміло, вантажний фургон був адаптований для особливостей українських автомагістралей. Високий кліренс, а також якісно підготовлена ??підвіска дозволяли без особливих проблем пересуватися як по якісно новій дорозі, так і по характерному бездоріжжю. При цьому базова збірка машини не припускала наявності будь-яких зайвих деталей. Даний підхід головним чином звільняв водія від деренчання і хрускоту, який характерний для багатьох вітчизняних автомобілів, що розвалюються через постійні вибоїни на дорогах.

З фінансових причин випуск вантажних автомобілів в 1995-му році не мав успіху. Багато в чому цей факт пояснюється і тим, що саме в цей час на український ринок хлинула велика кількість зарубіжних виробників. Головним чином складно було змагатися з азіатськими фургонами, які, хоч і поступалися нашому виробникові, але володіли привабливою низькою вартістю, що зумовило рішення багатьох покупців.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook