Статті Цікаво

ЗАЗ Таврія 1105 Дана: нереалізований VW Polo

Автомобіль ЗАЗ 1105 Дана став криком душі запорізьких майстрів автомобільного виробництва. Було бажання щось поміняти в авто, що приїлися, було бажання виправити недоробки, які допустили інженери при проектуванні Таврії. Чи вдалося це зробити? Можна впевнено сказати: НІ.

Таврія Дана або ЗАЗ 1105 випускався тільки дрібними серіями. Автомобіль так і не став по-справжньому серійним. Почався випуск універсала на базі Таврії в 1994 році. А в 1997 з конвеєра зійшла остання Таврія Дана.

Головною відмінністю в ЗАЗ 1105 від первинної моделі був кузов. Він став 5-дверним. З розряду супер-міні автомобіль перекочував в розряд універсалів. Це великий крок, на який замахнувся Запорізький автомобільний завод. Але крок так і не вдався.

Виявилося, що подовжений кузов не дуже добре справляється з навантаженнями, які наші люди звикли надавати універсалам. Для українця цей автомобіль повинен був бути надійним помічником у будь-якій ситуації, а Таврія Дана стала трохи непродуманою версією ЗАЗ 1102 з додатковими двома дверима. Кардинально нічого незмінного.

Двигуни ставили ті самі, що і на 1102, хоча планували випуск абсолютно іншого агрегату. Але Мелітопольський завод не зміг налагодити випуск. Практично ніяких відмінностей з Таврією інтер’єр ЗАЗ 1105 не приніс. Всі ті ж матеріали, ті самі панелі, керма, крісла, оббивка –  зовсім нічого нового.

Автомобілів всього було випущено не так багато. Тому вже сьогодні знайти ЗАЗ 1105 в хорошому стані дуже складно. А це, як відомо, викликає інтерес у шукачів раритету і любителів тюнінгу рідкісних авто.

Загалом і в цілому, Таврія Дана, або офіційно ЗАЗ 1105, – це черговий не дуже вдалий експеримент Запорізького заводу. Можливо, було б таких експериментів більше, автомобільна промисловість України зітхнула б новим подихом. Свого часу у німецьких і японських концернів також було безліч невдалих автомобілів, але вони не здалися і продовжили пошуки своїх флагманів.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook