Автоновини

Чи є законним штраф для українців за вимкнене ближнє світло фар з 1 жовтня

Діючі в Україні Правила дорожнього руху наказують водіям рухатися в осінньо-зимовий період по заміських трасах тільки з включеним ближнім світлом фар або денними ходовими вогнями. Подібне положення діє вже далеко не перший рік, а за його виконанням стежать співробітники патрульної поліції.

У разі виявлення співробітниками поліції автомобілів-порушників, на водіїв накладається штраф. Як показує практика, в якості покарання за подібне відступ від правил застосовується штраф у розмірі 425 грн відповідно до ч.2 ст.122 КпАП. Нагадаємо, що цей пункт передбачає покарання за порушення правил користування зовнішніми світловими приладами під час початку руху або зміни його напряму.

Однак більш глибокий аналіз нормативної бази показує, що подібні постанови поліції можуть бути легко оскаржені в суді, підтвердженням чому є практика скасування накладених поліцією покарань за рух автомобілів за межами населених пунктів без включення ближнього світла фар або денних ходових вогнів.

Як відомо, обов’язок водіїв включати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів в період з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах передбачено п. 9.8 ПДР. Порушення цієї вимоги дасть співробітнику поліції принаймні право зупинити автомобіль і провести перевірку документів. Однак найважливіше, що накладати штраф за подібні порушення співробітники поліції насправді не має права, оскільки ст. 122 КпАП передбачає відповідальність за порушення правил користування світловими приладами тільки при початку руху або зміні його напряму. У той же час з ПДР і тексту постанов про притягнення до адміністративної відповідальності випливає, що фактично водіїв звинувачують в порушенні правил безпосередньо під час руху.

В цьому випадку порушення також матиме місце, проте покарання може бути застосоване відповідно до ст. 125 КпАП як за інші порушення ПДР і водієві може бути винесено лише попередження.

З іншого боку, не можна забувати і про те, що користування ближнім світлом фар покликане забезпечити безпеку і видимість автомобіля, від яких можуть залежати життя учасників руху, а тому нехтувати вимогами правил не варто.

 

ДЖЕРЕЛО:  autotheme.info

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook