Автоновини Статті Цікаво

На дні: Як ЗАЗ переживає кризу

У 2015 році Запорізький автозавод, що входить до складу корпорації УкрАвто бізнесмена Таріела Васадзе, випустив 4 000 автомобілів – в п’ять разів менше, ніж в докризовому 2013-му. У 2016-2017 роки негативна динаміка для колись найбільшого українського автовиробника продовжилася – ЗАЗ практично не випускає готових легкових автомобілів, зосередившись на виробництві машинокомплектів на експорт.

Дивно, що в такій ситуації Запорізький автозавод практично не використовує внутрішні ресурси – компанія не бере участі в держоборонзамовленнях і мінімально представлена ??на муніципальних конкурсах по закупкам комунального транспорту.

В інтерв’ю віце-президент УкрАвто Олег Папашев розповів, як Запорізький автозавод переживає кризу, чому не бере участі в держоборонзамовленнях і коли запустить серійне виробництво нової Славути.

– В якому режимі сьогодні працює Запорізький завод?

– Основна проблема сьогодні – маленькі обсяги українського авторинку. У минулому році було продано менше 50 000 автомобілів. В цьому році буде більше, але навряд чи вдасться продати 100 000 авто. При цьому технологічна потужність заводу сьогодні 30 автомобілів на годину – за день завод може виробляти 240 машин. Сьогодні приблизно таку кількість автомобілів продається в місяць. Випускати 10 машин в день нерентабельно, тому ми змушені працювати в режимі виробництва партій.

. Зараз в мережі продажів ще є достатня кількість автомобілів для задоволення попиту. Готуємось до початку виробництва нової партії автомобілів. Відпрацюємо пару місяців – і знову на півроку заморозимо виробництво.

– ЗАЗ представив в травні 2016 концепт Slavuta Nova. Коли поставите на конвеєр?

– Така модель є. Розроблено спільно з нашим партнером – Chery – і запропонована для ексклюзивного виробництва на території України. Chery готова взяти участь в освоєнні цього виробництва. Вже є частина технологічного оснащення для її виробництва – штампи, зварювальні лінії. Але, повторюся, темпи виробництва на ЗАЗі – 30 кузовів на годину. Тому говорити про серійне виробництво можна буде, коли український ринок вийде на показники продажів хоча б 300 000 автомобілів в рік. Сьогодні вкладати гроші в освоєння нової машини і продавати 200 штук в місяць немає сенсу.

– Ви розглядаєте великовузлове складання або повномасштабне виробництво?

– Ми говоримо про повномасштабне виробництво.

– З огляду на, що ЗАЗ вже два роки фактично простоює, чому ви не домовитеся зі світовими виробниками про збірку їх автомобілів в Запоріжжі? Є приклад Єврокару, який досить успішно збирає автомобілі Skoda для Volkswagen Group …

– Це залежить не тільки від нас, але і від українського ринку. Якщо обсяг продажів тут буде 1 млн автомобілів на рік, то тут з’являться не тільки Chery, а й Renault, Peugeot і інші. Чи прийдуть виробники в Україну найближчим часом? Все буде залежати від обсягів ринку і умов, які український уряд запропонує в рамках програми модернізації економіки і залучення інвесторів. У будь-якій компанії повинен бути сенс, щоб приходити на ринок і вкладати свої гроші. Основна проблема в тому, що сьогодні податковий тягар в Україні лежить на суб’єкті, який щось виробляє. У більшості країн Європи, Японії, Кореї оподаткування виникає в момент споживання.

– Як і чим ви плануєте завантажувати завод в нинішніх умовах?

– А що нам залишається? Тільки вичікувати, виживати і сподіватися на кращі часи, коли держава зрозуміє, що потрібно не тільки розраховувати на допомогу МВФ, але і своїми руками створювати додаткову вартість і формувати бюджет за рахунок власних ресурсів.

– Назвіть три ключові рішення, які ви очікуєте від уряду.

– Не треба нічого вигадувати. Досить поїхати і подивитися в сусідню Словаччину, яка два роки поспіль проводить понад мільйон автомобілів. Всі країни йдуть шляхом офшорізаціі промислового виробництва. Коли щось створюється, на нього не повинно бути додаткового податку. Чому в Словаччині працює завод Kia, який виробляє 600 000 машин? Він не платить ніяких податків – тільки зарплату співробітникам.

 – Чому ЗАЗ не бере участі в поставках техніки армії?

– На базі Ланоса або Форца досить складно зробити броньовик. Ми віримо, що війна вДонбассе скоро закінчиться і нам не доведеться переорієнтуватися на виробництво військової техніки.

– В які країни ЗАЗ експортує автомобілі? Як йдуть справи з просуванням на європейські ринки?

– Раніше вся наша техніка була орієнтована на ринки країн СНД. Сьогодні цей ринок закрився і його немає. Ніяких поставок на територію Митного союзу ми не виробляємо. Є невеликі, поодинокі поставки в Узбекистан, Молдову, Білорусь. Продовжуємо поставляти машкомплекти в Єгипет, де налагоджено виробництво автомобілів Lanos. Вони виробляють близько 20 000 машин в рік, а ми їх основні постачальники.

– Скільки сьогодні співробітників працює на ЗАЗі? Скільки скоротили?

– Зараз на заводі працює трохи більше 1 000 осіб. У 2008 році працювало 18 000 робітників.

– Скільки автомобілів і автобусів випустіть за підсумками року?

– Складно сказати. Все буде залежати від попиту – скільки куплять, стільки і зробимо. Поки завод стоїть.

 

ДЖЕРЕЛО:  biz.liga.net

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook