Авто на єврономерах Автоновини

Офіційно: Водії на єврономерах відмовилися від податкових пільг

Але законопроект за пільгове розмитнення все одно розроблять. Активісти, які виступають за пільгове розмитнення для машин на єврономерах, відмовилися підписувати меморандум про пільгове розмитнення для своїх автомобілів. Але відповідний законопроект все-одно вирішено розробити і подати на розгляд до Верховної Ради найближчим часом, розповіла голова комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна.

Зараз паралельно розробляється відразу два документи для єврономерів.

Перший (планують подати першим) наглухо закриє кордони для автомобілів, які незаконно використовують режим тимчасового ввезення або транзит.

Другим законопроектом водіям запропонують розмитнити і поставити на облік автомобілі, які на сьогоднішній день вже ввезені в країну. Обійтися це повинно приблизно в 1-1,4 тис. євро залежно від року випуску авто і об’єму двигуна. Ініціатива повинна торкнутися автомобілів на іноземних номерах випуск 2000 року і пізніше.

Зміни збираються вносити в три Кодексу – Податковий, Митний і Бюджетний.

Юристи кажуть, що власники авто з латвійськими і польськими номерами не дарма відмовилися підписуватися під новим документом. Стала очевидна нова проблема: для розмитнення транспортного засобу по «спецтарифам» потрібно бути його власником. А схемні авто найчастіше завозили без оформлення на нових господарів.

«Більшість нерозмитнених автомобілів перебуває у власності нерезидентів – латвійських і польських компаній, громадян ЄС. Протестуючі ж, в залежності від схеми тимчасового завезення, є лише довіреними особами або «працівниками» власників таких транспортних засобів. Так, щоб розмитнити евроавто за новими акцизами – потрібно буде купувати на нього право власності, що в деяких країнах неможливо без пред’явлення авто в реєстраційний орган і отримання транзитних номерів», – пояснив ситуацію адвокат ЮК «Де-юре» Андрій Павлишин.

На сьогоднішній день існує два варіанти легалізації іноземного автомобіля в Україні. Якщо у автомобіля залишилася зарубіжна реєстрація, то з ним можна заїхати в транзитному режимі і розмитнити автомобіль на протязі 10 днів. А в разі, коли машина знята з іноземної реєстрації в країні, де її купували, то повинні бути транзитні номери. Необхідно мати свідоцтво про реєстрацію інформацію про зняття з обліку, техпаспорт.

При цьому, залишаються і нелегальні схеми ввезення автомобілів в країну, які, до слова, навряд чи кудись подінуться навіть після прийняття вищезгаданого законопроекту.

«Наприклад, можливе оформлення автомобіля на іноземця, або ж на іноземну компанію, яка дозволяє відповідно до статті 380 Митного кодексу України ввезення такого автомобіля на термін до одного року. Такі транспортні засоби «особистого користування, що тимчасово ввозяться» на нашу митну територію громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню», – зауважив юрист ЮК «Волхв» Ярослава Борка.

У той же час компромісний законопроект, якщо він буде прийнятий, то обмежить у правах тих водіїв, які справно заплатили всі податки і збори за своїх залізних коней. Як, власне, і тих українців, хто не встигли до цього часу завезти собі евроавтомобілі.

Дискримінаційний закон можуть оскаржувати в судах. І паралельно триватиме тимчасове ввезення машин на іноземних номерах, скасувати ніяк не можна.

«Це пряме порушення Стамбульської конвенції та взятих на себе Україною міжнародних зобов’язань. І якщо уявити, що одні зможуть ввезти, але не зможуть розмитнити через обмеження за датою ввезення, то кожні 2 роки матимемо такий же евроавтомайдан, з вимогами «посунути» граничну дату ввезення», – зауважив у розмові Андрій Павлишин.

Так чи інакше, прийняти зазначені законопроекти планують вже в цьому році. Хоча не можна виключати і політичний підтекст в даному питанні – прийняття можуть сильно затягувати з метою захисту інтересів власників українського автопрому.

 

ДЖЕРЕЛО:  eizvestia.com

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook