Авто на єврономерах Автоновини

«Ахметівці» і вітчизняний автопром: хто лобіює підвищення мит на авто з іноземними номерами

Розгін мирної акції «Українцям – європейські ціни на авто» став каталізатором нового витка в дискусії з приводу скасування мит на автомобілі на єврономерах. Після таких радикальних дій з боку влади водії знову планують масштабний мітинг під Верховною Радою, який обіцяють провести вже найближчим часом.

«Я – литовець!», – так назвав свій пост в Facebook журналіст, блогер і член політичної сили «Альтернатива» Микола Малуха. Він активно підтримує зниження мит на розмитнення автомобілів, а його розповідь про особистий досвід покупки авто в Литві зібрав близько 4,5 тисячі лайків.

«… Лише кілька банків давали автокредити (на певні види марок). На той момент (осінь-зима 2016) ставка 22% річних + треба внести перший мінімальний внесок в розмірі 20% від вартості авто. Те, що нам підходило серед авто (посадити 3 дитини + двох дорослих), варто було десь мінімум 450 тис. грн. Тобто, 90 тис. грн першого внеску і далі виплата відсотків. Якщо брати кредит на три роки, то це виплати 17 тис. грн / міс …

Кредит на б / у авто. На той момент таку опцію пропонував тільки ПриватБанк. Але там ставка становила 30%. І це за умови, якщо ти придбаєш авто на якись автобіржі, де вибір дуже скромний (переважно якісь корита, після аварій). Третій варіант – брати просто кредит, але це до 100 тис. Грн під 40-50% річних …

Друга опція – придбати б / у на ринку. Наш бюджет (з урахуванням кредиту від родичів) був $ 3-4 тис. Оу … на ці гроші я міг би собі дозволити 8-річний Ланос, або, як днями бачив оголошення на авто, Matiz за $ 4650. Більш-менш пристойне варто> $ 6 тис …

І тут мені підказали третій шлях – «литовець». За 2500 євро можна знайти гарне авто для сім’ї + 800 євро за послуги людям, які займаються придбанням і доставкою. Мені підказали дуже хороших перевірених хлопців, які поїхали до Литви і, о диво, купили Audi A6 2002 року, 282 км пробіг (ганяли виключно по Німеччині) за 2300 євро. Нарешті, з усіма виплатами, страховками (UA + LT) я отримав за $ 3500. класну тачку. Аналогічне авто на укрномерах (правда з пробігом на укрдорогах, з укрбензіном і достовірно підкрученим спідометром) $ 7500-9000 », – розповів Малуха.

Микола Малуха вважає, що зараз влада навмисно «демонізуватиме» водіїв на єврономерах, звинувачуючи їх практично у всіх українських проблемах. При цьому політики не враховують, що так звані «евробляхери» можуть поліпшити українську економіку.

Четверта Влада вирішила запитати у Миколи Малухи, якою він бачить вихід із ситуації і чи можлива повна заборона на ввезення автомобілів на єврономерах.

– Влада постійно хоче нам заборонити щось: через акцизи на алкоголь, тютюн, ті ж питання автомобілів, таким чином збільшуючи бюджет. На жаль, статистика говорить протилежне: якщо в Словаччині в 2016 році випустили мільйон автомобілів, в Чехії – 1,3 млн. В Україні випустили 4 тисячі авто. Ми бачимо, що політика влади не працює.

– Як ви вважаєте, як можна вирішити цю ситуацію. Якщо знизити податки, то наскільки?

– Підходів маса. Є думка, що повинен бути відсоток від вартості автомобіля. Наприклад, від 10 до 20% від ціни авто – це розмитнення. Як на мене, це цілком справедливо. Я своє авто купив за 2300 євро, тобто, у мене ціна розмитнення 460 євро. Хто купив за 10 тисяч євро, у того ціна розмитнення 2 тисячі євро. У будь-якому випадку, це прийнятно. Я вважав на калькуляторі, що до 2016 року, коли ввели обмеження, що ти не можеш ввезти автомобіль нижче стандарту Евро5 і старше 2010 року, розмитнення мого автомобіля коштувала 8 тисяч доларів. Це приблизно в 3,5 рази дорожче, ніж його номінальна вартість. Тобто – 250-300% розмитнення. Це – неадекватний підхід.

«Авто Євро Сила» виступає за фіксований платіж в розмірі 300 або 500 євро, незалежно від вартості авто. Теж підхід нормальний. Тоді буде мотивація купувати максимально дороге авто. Я думаю, що фіксований платіж в 500 євро – цілком справедлива оплата.

Зараз, за ??даними тих, хто займається імпортом автомобілів з єврономерами в Україні приблизно 1,5-2 млн. Якщо легалізувати поставки по 500 євро, це вже дасть 751 млрд. доларів до бюджету країни. Це трохи менше суми, яка була експропрійована у Януковича.

– Багато хто побоюється, що авто з ЄС надмірно забруднюють навколишнє середовище. Це так?

– Безумовно, будь-який автомобіль забруднює навколишнє середовище. З приводу екології можу сказати два аспекти. У нас екологічна проблема – це «Запоріжсталь», «Азовсталь», ТЕС. Це – серйозна проблема. З приводу авто: у нас багато радянського автопрому, є авто 80-х років, російський автопром з гіршими стандартами. Ті авто, які завозяться, дозволять старі машини вивести з українських доріг. Це призведе до того, що буде покращена ситуація з вихлопними газами.

Ідеальні авто, де низький відсоток викидів, можуть дозволити собі багаті країни. Ми об’єктивно не можемо бути на цьому рівні.

– Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що до листопада заплановано прийняття закону, який забороняє в’їзд в країну автомобілів з іноземною реєстрацією. Як ви вважає, подібна заборона можлива?

– Наші політики, які їздять на авто вартістю від 50 тисяч євро і вище, звичайно можуть заборонити, але тоді буде бунт. Якщо перебільшувати мій народний гнів, я краще спалю свій автомобіль під Верховною Радою, ніж дозволю, щоб вони у мене його відібрали. Це будуть масові акції протесту, особливо в Закарпатті, де, напевно, 40% автомобілів – це словацькі, угорські та чеські номери. Вони що, хочуть масових повстань по всіх містах і селах? В цьому випадку парламент остаточно погіршить свій імідж і збільшить підтримку тих людей, які виступають за легалізацію.

У цій ситуації час – на боці власників єврономерів. Кожен день завозяться автомобілі, збільшується база прихильників за легалізацію. Я не можу точно сказати, але топ-5 компаній, які займаються перегоном сюди автомобілів, в середньому по 500 авто на тиждень завозять. Мені розповідали випадок, що у одного перегонника вже викуплено сім авто в Литві і він шукає можливості, щоб їх привезти в Україну, тому що багато замовлень. Поки влада не хоче вирішувати проблему, все більше тих, хто готовий протестувати проти непотрібних законів.

– Яка основна причина заборон? Навряд чи – захист вітчизняного автопрому.

– Є кілька груп лобістів. З одного боку, це автомобільні виробники. Я згоден з тим, що за 2016 рік виробили 4 тисячі авто, в цьому є і рука «євробляхерів». Я, якщо чесно, не розумію, як можна купити, наприклад, «Славуту» за 8-9 тисяч доларів, коли якість цього авто жахливе. При цьому за 4-5 тисяч євро можна купити шикарний «Фольксваген» 2005-2006 року, який їздив по німецьких дорогах. Ця група противників намагається всіма способами зберегти хоча б ті обороти, які є зараз.

Є металурги, «ахметівці». Та частина фракції «Опозиційного блоку», яка фінансується Ахметовим, свого часу вони весь час голосували проти скасування ПДВ для ввезення електромобілів. Будь-яке податкове послаблення передбачає, що бюджет недоотримає якісь гроші. Тобто, потрібно або скорочувати витрати або скасовувати, наприклад, субсидування в інших галузях, а металурги завжди вимагають субсидій. Зараз вони ведуть інформаційну кампанію, щоб були низькі тарифи на перевезення в «Укрзалізниці». Вони хочуть заробляти великі гроші, і щоб за це платили українці.

Третя група – перекупники авто. Вони купують дешеві українські автомобілі, перепродують, заробляючи на різниці. Для них також ринок практично знищиться. Навряд чи у них є представники в Раді, але це також соціальна група, яка проявляє своє невдоволення.

Прихильники високих мит мислять категоріями: щоб корова давала більше молока, її потрібно більше доїти. Вони не знають, що таке крива Лаффера, який говорить, що на якомусь етапі підвищення податків вже не спрацьовує і воно не приносить додаткових доходів до бюджету. Мало хто думає, що купівельна спроможність у людей падає. Це – одна з головних причин, чому в урядових кабінетах панує позиція, що потрібно зберегти високі митні збори.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook