Автопоради Статті

Як можна зменшити витрату палива на своєму автомобілі?

Багато починаючих автомобілістів все частіше стикаються з питанням: як зменшити витрату палива?

Ціни на бензин,  стабільно ростуть вже протягом довгих років. Багато автовласників вже перейшли на газове обладнання, або всерйоз замислюються про це, і здивовано дивляться на тих, хто їздить на ненажерливих американських джипах.

Поради досвідчених водіїв і майстрів по зниженню витрат

Облік витрат

В даний час багато автовиробників радять вести облік витрат на бензин. Наприклад, компанія Шкода в вказівках по використанню автомобілів радить створити бортовий журнал, щоб контролювати витрату палива.

Це дозволить вчасно виявити негативні зміни і усунути їх, а ведення цього журналу не складе особливих труднощів. Якщо витрата сильно виросла, слід подумати про технічний стан вашої машини.

Дуже зручно вести бортовий журнал, використовуючи спеціальний сервіс DriverNotes.

Щоб домогтися найбільшої точності у вимірюванні витрати палива, відзначайте повні заправки автомобіля на постійній АЗС.

Вибирайте авто з «дизелем»

Під час покупки новенької машини зверніть свою увагу на автомобіль з дизельним мотором. Нинішнє покоління цих двигунів тепер не створює враження «тракторних» моторів. Відтепер це неголосні, економічні та, в той же час, потужні двигуни.

Дизель економічніше бензинового конкурента приблизно на 30%. А з бензинових хорошим варіантом є Рено Дастер, який вважається одним з найекономічніших позашляховиків.

Старт і прогрів

  1. Прогрівайте мотор на ходу.  У наші дні мастильні матеріали швидше нагріваються і набагато більш текучі при низькій температурі, ніж раніше. Використання системи безпосереднього уприскування призводить до більш швидкого і легкого прогрівання двигуна. Тому вже не треба прогрівати машину на холостому ходу протягом довгого часу. До того ж, прогрів ще й витрачає паливо. Досить прогріти машину протягом 1 хвилини і спокійно рушати. 5-10 хвилин неспішної їзди вистачить для того, щоб двигун повністю прогрівся. В цьому режимі прогрівання отримають ще і гальмівні колодки разом з маслом в КПП, що важливо для «автомата».
  2. Не використовуйте прогазовку.  Прогазовка при закладі двигуна мало того що не потрібна, так ще і вельми небажана. Її використання може призвести до зносу елементів ДВС, стартера і збільшеной витраті палива. Прогазовка була потрібна на автомобілях з карбюраторами для закачування пального в карбюратор і для приведення паливної системи в робочий стан. У нинішніх моторах, що мають систему прямого вприскування, в прогазовці немає необхідності – заводьте машину не натискаючи на газ.

Водіння

  1. Слідкуйте за тахометром – раціональне зниження кількості оборотів двигуна в хвилину зменшить витрату пального.
  2. Намагайтеся перемикати передачі на оборотах, що відповідають крутним моментам  – це допоможе знизити витрату палива. При русі по місту перемикайте передачі на 2000 оборотів в хвилину (дизель) і 2500 (бензин). Також не перемикайте передачі надто рано, коли двигун ще не вийшов на оптимальні обороти. Раніше перемикання передач може привести до перевитрати пального.
  3. Помірно натискайте на газ.  Занадто повільний розгін також веде до збільшення витрати пального, всупереч популярній думці про економію. Давайте газу помірно, тримаючи оберти двигуна в межах 2000-2500 в хвилину для дизельних двигунів, а для бензинових близько 2500-3000. Сучасні двигуни працюють значно краще на середніх оборотах, ніж на низьких або високих.
  4. Намагайтеся рушати з місця плавно, без ривків. Це допоможе збалансувати витрати пального. Різкий старт навпаки призводить до великої витрати палива.
  5. Рухайтеся з оптимальною швидкістю.  Кожна машина має певний діапазон швидкостей, в якому палива споживається найменше, а двигун працює більш ефективно. Це залежить від двигуна, встановленого в автомобілі, трансмісії, ваги машини, і інших чинників. Постарайтеся виявити цей діапазон і їздити на цій швидкості.
  6. Не втрачайте швидкість на світлофорах.  Розраховуйте швидкість руху так, щоб зайвий раз не зупинятися біля світлофорів, особливо, коли ви їдете по відомій вам дорозі. Коли ви знаєте, що не встигнете проїхати на «зелений», заздалегідь скиньте газ так, щоб коли згасне «червоний», ви все ще рухалися. Це заощадить бензин, а також підвищить комфорт і безпеку.
  7. Не вмикайте нейтралку. При уповільненні руху намагайтеся скидати газ і рухатися з включеною передачею. Це розпізнається двигуном як негативне прискорення і подача бензину зменшується.
  8. Використовуйте гальмування двигуном. Прагніть рідше використовувати гальмівну систему машини. В заміну цьому вдавайтеся до гальмування двигуном – їздіть з включеною передачею, не натискаючи на педаль акселератора, або плавно переходіть на більш низькі передачі. Намагайтеся розраховувати швидкість машини при їзді, входження в поворот і зупинці таким чином, щоб провести маневр, контролюючи газ. Гальмування двигуном не тільки заощадить паливо, а й збільшить безпеку, особливо якщо ви їдете по слизькій дорозі. При ожеледі слід гальмувати двигуном, щоб уникнути занесення, плавно перемикаючи понижуючі передачі.
  9. Використовуйте переваги дороги. При русі по дорозі зі спуском, раціональним рішенням буде скинути газ, автомобіль буде їхати сам. Але не варто знімати машину з передачі, краще буде включити підвищенну.
  10. Уникайте холостого ходу.  Холостий хід не є щадним режимом для двигуна, всупереч популярній думці. Протягом 10 секунд роботи на холостому ходу двигун споживає більше пального, ніж при старті руху. Тому заглушіть його, якщо ви зупиняєтеся на довгий час.
  11. Не їздите на високій швидкості.  Намагайтеся не їздити зі швидкістю понад 90-100 кілометрів на годину, навіть якщо ви і любите «поганяти» – це дозволить вагомо знизити витрату.
  12. Не ганяйте по вулиці.  Агресивна їзда, рух зі швидкістю, що перевищує швидкісний режим, багаторазове маневрування в потоці машин – все це небезпечно не тільки для самого водія, але і для пасажирів та інших учасників дорожнього руху, а також це значно збільшує витрату палива. Уникайте таких дій, для азартної їзди існують гоночні треки.
  13. Не їздіть без необхідності 🙂  Можливо, ця порада є найочевидніша, але її важко буде реалізувати. Незважаючи на це, якщо не використовувати автомобіль на короткі дистанції,  ви заощадите свої кошти. Іноді краще пройтися пішки на свіжому повітрі або проїхати на велосипеді. Цим ви не лише збережете бензин, але і поліпшите своє самопочуття.

Допоміжні пристрої

1. Якщо ваш автомобіль оснащений круїз-контролем, то рекомендується використовувати його на рівних ділянках дороги. Круїз-контроль дозволить непогано заощадити на бензині через зменшення числа прискорень.

2. Для їзди по невідомої вам місцевості краще придбати GPS-навігатор  або використовувати в його якості телефон з встановленим додатком «Яндекс Карти» або «Гугл МАПС». Він дозволить визначити оптимальний маршрут і збереже ваш час і кошти.

Правильна експлуатація автомобіля 

  1. Багажник на даху  машини значно збільшує опір повітряному потоку під час їзди і в наслідок збільшується і витрата палива. Наприклад, при їзді з порожнім багажником витрата зростає на 5 відсотків, а з повним – на 40! Слід зняти багажник з даху, якщо ви не будете користуватися ним незабаром
  2. Не везіть зайвий вантаж.  Маса машини безпосередньо пов’язана з витратою пального – кожні 100 кілограм ваги збільшують витрату палива в середньому на 10 відсотків. Рекомендується прибрати весь зайвий багаж, що допоможе знизити обсяг споживання палива.
  3. Вчасно міняйте фільтри. Завдяки актуальної заміни масляного, а також повітряного фільтрів двигун менше зношується і працює продуктивніше, а також збалансовано витрачає паливо. Автолюбителі зазвичай вчасно міняють масляний фільтр, тому що він безпосередньо пов’язаний з частою заміною масла в двигуні. Чого не скажеш про повітряний фільтр – намагайтеся вчасно міняти його на новий. При забрудненні повітряного фільтра відбувається перенасичення паливно-повітряної суміші і перевитрата палива
  4. Моторне масло.  Слід застосовувати тільки рекомендовані автовиробником моторні масла, що відповідають даним вашого двигуна.
  5. Зчищайте сніг і лід з машини. Взимку приділіть трохи часу перед початком руху на те, щоб очистити свою машину від снігу і льоду. Це допоможе уникнути небезпечних ситуацій, наприклад, падіння снігу при їзді в потоці машин. Також очищення машини від снігу підвищить аеродинаміку і зменшить вагу авто, і в наслідок дозволить зменшити витрату палива взимку.
  6. Тримайте автомобіль чистим.  Брудна машина значно втрачає в аеродинаміці. Особливо, це стосується кузова і днища, де може бути присутнім бруд. Тримайте свого «залізного коня» в чистоті, мийте його хоча б раз на тиждень і по можливості наносьте на кузов спеціальні засоби, які покращують аеродинаміку. Це добре вплине на витрату бензину, переважно при русі по трасі на високій швидкості, а також допоможе захистити кузов автомобіля від відколів і подряпин.

Шини

  1. Слідкуйте за тиском в шинах.  Тиск в шинах є важливим фактором – від нього залежить швидкість зносу покришок, безпека руху по дорозі, а також і витрата пального. Шини з маленьким тиском ведуть до перевитрати бензину на 6 відсотків. Слід пам’ятати, що на тиск в шинах впливає і температура зовнішнього середовища, тому потрібно частіше перевіряти його, особливо при різкій зміні температур.
  2. Використовуйте шини з низьким опором коченню. В асортименті великих виробників шин для автомобілів зазвичай присутні шини, що мають низький опір коченню (LRR). Використання таких шин допоможе знизити витрату пального на 5-7 відсотків.

Паливо

Якщо ви приїхали на АЗС і побачили заправника з новим паливом, то краще поїхати на іншу АЗС, так як злив палива призведе до появи осаду і бруду в пальному.

Не застосовуйте дешеве паливо. До того, як заправитися дешевим паливом подумайте, чи варто здійснювати це і яку вигоду з цього ви витягнете? Найчастіше дешеве пальне говорить про його якість.

Кліматичні пристрої

 Використання кондиціонера забирає вагому потужність у двигуна машини і чинить негативний вплив на витрату бензину. Не використовуйте його без гострої потреби і добре заощадите.

В даний час в багатьох машинах при включенні функції обдування лобового скла автоматично включається і кондиціонер, іноді це можна і не помітити. Слід вимкнути його, якщо він вам не потрібен.

Технічні поліпшення

Заміна освітлення на світлодіодне. Світлодіодні ліхтарі є більш економічними, ніж звичайні лампи. Установка світлодіодної оптики на ваш автомобіль дозволить трохи знизити витрату палива.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook