Тест-драйви

Range Rover Velar 2018 – поєднання розкоші і бездоріжжя

Назва Велар – історична, колись давно, більше сорока років тому, вона була утворена від англомовної  вуаль – прятати, ховати, маскувати. Саме під цим ім’ям проходили дорожні випробування самих перших автомобілів Range Rover. Мова йде о моделях 1970-го модельного року. Щоб соблюсти атмосферу таємничості, ніж раніше срока розкривати карти перед конкурентами, усі передсерійні моделі були украшені літерами V E L A R на передній кромці капота. В ті роки ця назва рішуче нічого і нікому не говорила. Зате зараз вона, мабуть, стане знаменитою!


Безперечно, вийшло ефектно. Автомобіль виглядає здорово і, не дивлячись на повний набір впізнанних сімейних рис, ні крапельки не схожий ні на свого молодшого братика Range Rover Evoque, ні на старшого Range Rover Sport.

“Ми фірма серйозна, нам не пристало плодити матрьошок”, – гордо заявив незнайомий  пан з вищого  дизайнерського підрозділу компанії.

Якщо напружити уяву і спробувати ” вкласти” один автомобіль в інший, то Evoque в Velar швидше за все поміститься, а, ось, Velar в Sport – вже навряд чи.  Новачок хоч і займає проміжну позицію в модельному ряду компанії, але по розмірах він явно більше тяжіє до своїх старших братів.

4807 мм. від бампера до бампера – Velar помітно довше соплатформеного Jaguar F – Pace. Довше виключно за рахунок заднього свеса. За розміром колісної бази у них паритет. Буквально, міліметр в міліметр. Але, при цьому, усередині Velar здається просторіше. Тут теж спрацював принцип “на фіг усе зайве” або reduce, якщо завгодно. Окрім дверних ручок, британські дизайнери не злюбили ще і кнопки. На мій погляд, рішення спірне. У історії світового автопрома вже були прецеденти (не показуватимемо пальцем, у кого саме), коли усі клавіші, кнопочки і ручечки замінювали на сенсори, нібито для зручності водія. А потім, при першому ж плановому рестайлингу, повертали класичні органи управління назад, мотивуючи це тією ж самою зручністю. Сподіваємося, що у випадку з Range Rover Velar це не станеться. Хоч би тому, що зовні його водійське місце виглядає здорово. Просто, дуже здорово!

Дизайнери Range Rover Velar серйозно мають намір перевернути наші уявлення про те, якою має бути обробка салону престижного автомобіля. І справа тут не лише в широкому застосуванні сенсорів і відмові від традиційних кнопок і перемикачів. Також вони стверджують, що звична нам шкіряна обробка – це вже не модно. Куди крутіше, текстильна оббивка з сучасних високотехнологічних тканин, які за своїми експлуатаційними властивостями переграють шкіру в одні ворота. Йдеться про складні ” сумішеві” матеріали, спеціально виготовлені для моделі Velar спільно з відомим виробником елітного текстилю, датською компанією Kvadrat.

Поки машина не заведена, робоче місце водія вражає своєю лаконічністю у дусі класичного ” скандинавського” дизайну. Навкруги безліч чистих порожніх поверхонь, оброблених різними матеріалами. Поперечна ” балка” передньої панелі, в нашому випадку обтягнута дорогою шкірою, візуально розширює салон. А вставки з матового метала і глянсового пластика позбавляють його від монотонності. Але варто натиснути кнопку Start Engine, як інтер’єр оживає. Тут дуже ефектно вирішено оформлення центральної консолі. Реально, уся вона є великим дисплеєм, на який виводиться зображення… Та чого тільки не виводиться! Все залежить від того, яка функція в даний момент задіяна. Це може бути, як інфографіка бортового ” клімату”, так і набір піктограм управління системою повного приводу. Усі символи, як зараз прийнято говорити ” кликабельні”, і натиснення на будь-яку іконку супроводжується зміною зображення. Дуже круто!

Другий, або перший за значимістю, екран центральної консолі розташований трохи вище. Він відповідає за роботу системи навігації і мультимедіа. На нього ж виводяться картинки з численних камер зовнішнього вигляду. Оформлення, а точніше – обрамлення, цього екрану більше традиційно. Тонку металеву рамку в стилі ” айпадов” або ” айфонів” сьогодні використовують мало не усі автовиробники. Але далеко не усі навчилися ефективно боротися з відблисками на цьому екрані. Творці Range Rover Velar поступили радикально, зробивши екран рухливим. Кут його установки міняється в досить широких межах. До речі, за допомогою електроприводів. Тому будь-який водій, незалежно від свого зростання і посадки, може підібрати для себе його оптимальне положення.

Кузов нового Range Rover Velar повністю алюмінієвий, ну, добре, майже повністю. Якщо вірити прес-релізу, то на 80%. Решта – високоміцна сталь. Інженери говорять, що проектували силову структуру кузова і деталі підвіски (які переважно теж алюмінієві) із запасом по міцності. З розрахунку на те, що автомобіль активно використовуватиметься на складному бездоріжжі. Ось вже не думаю! Таку красу, та у бруд… Це навряд чи. Але запас, як мовиться, кишеня не тягне і зайвим не буває. Наші дороги бувають не сильно кращі ” за їх” бездоріжжя.

Бездоріжний арсенал у нового Range Rover Velar, практично такий же, як і у дорослих братів. Тут і фірмова система Terrain Response другого покоління з шістьма варіантами налаштувань : від шосейного і ” екологічного”, до гравієвого і піщаного. І просунута пневмопідвіска, що дозволяє збільшити кліренс (213 в ” транспортному” положенні) до 251 мм. І фірмова система повного приводу Intelligent Driveline Dynamics. Для 99,9% власників такого автомобіля цей арсенал надмірний. Але компанія Land Rover просто не може дозволити собі випустити автомобіль, який був би безпорадний на бездоріжжі. Імідж не дозволяє. Не дозволяє і постійно примушує шукати пригоди на свою… свої моделі.

Під час офіційного тест-драйва новинки ці пригоди вилилися в штурм гірськолижної траси, бездіяльної унаслідок літньої погоди. Спершу піднялися вгору, петляючи між опорами підйомника. А потім з’їхали вниз якраз по траєкторії лижного спуску. Готовий битися об заставу, що жодна розсудлива людина по своєї волі туди не поїде. Хоч би виходячи з інстинкту самозбереження. Правда, незатишно, коли на підйомі ти бачиш в лобове скло лише небо, а при спуску висиш над кермом на ременях безпеки, довіривши себе і автомобіль розумній системі Hill Descent Control, що автоматично пригальмовує колеса, що мають краще зчеплення з поверхнею.

Закінчився спуск форсуванням гірської річечки. До речі сказати, гранична глибина броду для Range Rover Velar складає переконливі 65 сантиметрів. Це багато. Подивіться на письмовий стіл, за яким ви сидите, його висота якраз 65, максимум 70 сантиметрів. Погодьтеся, в реальному житті ви не ризикнете форсувати таку перешкоду! А, ось, утриматися від того, щоб трохи не полихачить за кермом Range Rover Velar ви напевно не зможете. Але тільки по звичайних дорогах.

Найпотужніший в лінійці Velar мотор – це компресорний V6 на три літри з віддачею на 380 сил. Звучить зухвало, але по факту, автомобіль з ним не має ураганної динаміки. Щоб відчуття від мотора не розчаровували, його треба крутити до самих ” верхів”. Звучить двигун відмінно, видаючи при скиданні газу хлопання. Дизельний мотор видає легке бурчання, але із-за більш високої ваги, рулится кросовер з ним не так весело. Втім, з ним Velar  економічніше, і автомобіль володіє великим крутним моментом. Попри те, що Velar не справжній позашляховик, його електроніка зробить все, щоб автомобіль не встав у бруді і не потонув при перетині невеликого брод, заслуга в цьому лежить на системі All Terrain Progress Control, яка розумно використовує можливості мотора, трансмісії і гальм для упевненого подолання пересіченої місцевості.

 

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook