Автоновини

Mazda готує Skyactiv-X: бензиновий мотор з запалюванням від стиснення

Компанія оприлюднила нову програму розвитку Sustainable Zoom-Zoom 2030. В цілому вона продовжує нинішні цінності марки такі як дизайнерська філософія Kodo ( «душа руху») або задоволення від водіння. Але з’явилися і нові пункти, найбільш цікавий з яких – бензинові двигуни наступного покоління Skyactiv-X. З запалюванням від стиснення!

За загальною термінологією робочий цикл такого двигуна має позначення HCCI: Homogeneous Charge Compression Ignition, тобто «займання гомогенної суміші від стиснення». Над його реалізацією інженери працюють не перший десяток років, прототипи цих моторів ще в 2007 році показували американці з GM. Подібні проекти є у компаній Daimler (там його називають DiesOtto), Volkswagen і Nissan, а про напрацювання Мазди було відомо ще три роки тому. І схоже, саме ця відносно невелика фірма першою запустить серійне виробництво таких двигунів!

Правда, система іскрового запалювання у нових моторів все ж збережеться. Інженери дослідницького центру компанії Mazda  нещодавно говорили, що цикл HCCI ще далекий від ідеалу і без свічок запалювання поки не обійтися. У потужних режимах займання залишиться примусовим, від іскри, а при часткових навантаженнях і на холостому ходу мотори будуть працювати по «ідеальному» циклу HCCI. Розробники обіцяють, що включення і відключення іскровий системи запалювання буде непомітним. І тільки Skyactiv третього покоління, можливо, обійдеться взагалі без свічок.

Нинішній двигун Skyactiv-G

В Мазді заявили, що мотори Skyactiv-X матимуть приводний нагнітач і виявляться на 20-30% економічніше нинішніх моторів Skyactiv-G аналогічного робочого об’єму. До того ж на 10-30% зросте крутний момент, а час відгуку на натиснення педалі газу стане менше. Крім того, новий робочий процес обіцяє значне зниження вмісту в вихлопних газах оксидів азоту і сажі.

У плані розвитку зазначено, що продажі машин з двигунами Skyactiv-X почнуться в 2019 році: судячи з усього, першим носієм стане Mazda 3 наступного покоління. За попередніми даними, перший прототип можуть показати вже цієї осені.

Що ще обіцяє нова стратегія? Наприклад, поліпшення превентивної безпеки автомобілів: електронний комплекс i-Activsense, який на машинах для японського ринку входить в стандартну комплектацію, в 2018 році з’явиться на експортних автомобілях. Вже йдуть випробування власного автопілота: систему почнуть встановлювати на серійні машини в 2020-м, а з 2025 року його стане стандартним обладнанням.

У 2019 Mazda почне виробництво електромобілів, але продавати їх буде тільки в тих країнах, де є необхідна інфраструктура або обмеження на експлуатацію звичайних машин з двигунами внутрішнього згоряння. Нарешті, компанія поставила за мету до 2030 року вдвічі знизити викиди вуглекислого газу у своїх автомобілів (у порівнянні з рівнем 2010 року), а до 2050-го вихлоп повинен стати чистішим на 90%. Будуть і нові дизелі: мотори Skyactiv-D другого покоління очікуються в 2020 році, але подробиць про них поки немає.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook