Авто на єврономерах

Авто з іноземною реєстрацією заполонили дороги України

Купити машину без розмитнення – дуже популярна схема в Україні

Нещодавно у Харківській області сталася просто жахлива аварія! Дві дівчини – розбилися на машині, коли робили стрім в Інстаграм. Це сталося в місті Ізюмі – в Харківській області. Машина, на якій загинули дівчата, була з польською реєстрацією. Безумовно, це ніяк не пов’язано з причинами аварії. Але кількість ДТП за участю автомобілів з іноземними номерами останнім часом різко зросла!

Купити машину без розмитнення – дуже популярна схема в Україні. В результаті – водії таких авто хвацько об’їжджають і українські закони, і відповідальність за порушення! Зараз – засилля “іноземців” на дорогах – стає справжньою проблемою. Чому?  Люди зазвичай купують недорогий автомобіль, а то що дісталося не дорого – то і не цінується. І плюс хлопці часто молоді катаються, у яких ще не минув азарт. Тому багато порушують і їздять неадекватно і агресивно.

Влад Антонов – творець сайту, який моніторить ДТП на вулицях Києва. Щодня виїжджає на аварії. Каже – авто з іноземними номерами – справжній головний біль для всіх!

“Досить часто хлопці після скоєння ДТП ховаються з місця подій. Тому що вони розуміють – машина коштує 2-3 тисячі євро – а вони потрапляють на 5-6. Зеленої карти, страховки, громадянської відповідальності у них немає. Дешевше кинути авто і втекти”, – каже Влад Антонов, головний редактор сайту.

Ми вирішили піти на експеримент. Їдемо в рейд, щоб подивитися, хто ж порушує частіше. Ось тут багато водіїв перетинають подвійну суцільну. Втім – лихачать усі: і з іноземною реєстрацією, і з українською.

Тим часом Влад розповідає – часто водії “литовців” і “поляків” потрапляють в аварії через поганий технічний стан машин!

“Гості зі східних республік – на машині на мосту Патона вдарилися об відбійник – вийшов водій сказав що у неї з гальмами погано було. Але нічого він собі нову купить”, – говорить Влад Антонов, головний редактор сайту.

Незабаром поліція прямо при нас зупиняє “поляка”. І саме – через технічного стану. Водій спілкуватися не хоче.

“Ви громадянин України? – Так. – А яким чином ви їздите на машині з польською реєстрацією, будучи громадянином України? – А я можу не відповісти? Можете, це ваше право. – Не хочу. – А чому? – Не хочу”.

Але головна проблема – в безкарності таких водіїв! Що вони на кордоні розповідають – це маячня. Вони можуть підійти до вас дати ключі, і піти і кинути машину – і все”.

А бувають історії і зовсім страшні.

“Водій на” Ауді “з литовськими номерами збив хлопчика на дорозі 9 років. Очевидці це бачили – замалювали номер машини. Він хлопчика підняв, поклав в машину. І сказав що відвезе його в лікарню. І поїхав з місця ДТП, мертве тіло хлопчика знайшли потім в кущах – водій його кинув “, – говорить Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

Вбивця попався тільки через жадібність – після аварії він спробував продати машину.

Але звинувачувати всіх українських водіїв “поляків” і “литовців”, звичайно, не можна. Серед них багато цілком законослухняних. А їх головна вина – в бажанні заощадити на розмитненні, обійшовши закон.

Наприклад Ганна Тарканій,  вона живе за містом, і машина їй просто необхідна, а ось грошей – мало. Ганна з чоловіком купили “іноземця”.

“Якщо” Таврію “ми купили за 700 доларів, то цю – за 700 євро. І ми її збиралися розмитнювати, але митники вирішили – це 5-6 тисяч євро”, – говорить Ганна Тарканій, власниця авто з іноземною реєстрацією.

Ганна вирішила – просто перетинати кордон раз в п’ять днів. Адже живе вона під Ужгородом, і до Словаччини рукою подати. Це незручно, але грошей на розмитнення у сім’ї немає.

“Цю різницю я кожен день відчуваю і цю машинку – я можу радіти їй кожен день, хоча пройшло вже два роки, з того дня, як я пересіла на неї з” Таврії “, – говорить Ганна, власниця авто з іноземною реєстрацією.

Але більшість українців йдуть іншим шляхом. Купують машину через посередників. Авто реєструють на іноземну фірму, часто фіктивну, а водій керує нею за дорученням. У такій схемі є безліч ризиків. Наприклад, машину можуть відібрати. Але українці все одно готові ризикувати. Адже за законом виходить дорожче.

“Назріває необхідність упорядкування цього ринку. На сьогоднішній день – більшість цих людей  оформляють авто на польську чи литовську фірму і платять за це кілька сотень доларів в рік. Чому б не легалізувати їх так – що б 280-300 доларів вони платили в наш бюджет “, – говорить Юрій Романенко, представник Українського інституту майбутнього.

Фахівці кажуть: всьому виною – лобі фіскалів і нардепів. Адже на митниці точно бачать, коли черговий “верблюд”, так називають іноземних громадян, що перевозять авто через кордон, в двохсотий раз завозить чергову машину. Просто боротися – не вигідно. І легалізувати – теж.

“Уявіть собі якщо розмитнення буде коштувати 1400 євро, вони підуть і заплатять гроші в бюджет, розмитнять, і будуть їздити на українських номерах але люди зацікавлені що б ці 1400 євро йшли ось цим фірмочкам і тим хто їх кришує”, – говорить Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів.

А поки одні набивають кишені грошима, хитро обходячи закон, інші – колесять по українським дорогам на авто з іноземними номерами, хвацько закон … об’їжджаючи.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook