Автоновини

Перший місяць дорожньої поліції: про що говорять експерти, активісти і водії

 У МВС відзвітували про перший місяць роботи дорожньої поліції. Головні цифри: зупинені 337 нетверезих водіїв та оформлено 12 тис. адмінпорушень.

Auto-motive.info з’ясував, як бачать роботу нової служби поліції водії, експерти і правозахисники.

«Також виявили 32 кримінальних порушення – факти незаконного поводження з наркотиками, знищення або підробки номерів вузлів ТЗ, використання підроблених документів», – йдеться в повідомленні прес-служби Нацполіціі. Там додають, що співробітники дорожньої поліції також відпрацювали майже 1800 викликів по лінії «102» (екіпажі реагують не тільки на дорожні ПП, а й на сигнали від диспетчера патрульної поліції).

РЕАКЦІЯ З ФОРУМІВ На автофорум пишуть, що поки екіпажів на трасах недостатньо, а копи часом розмінюються на дрібниці. «Сьогодні вранці стояли на підйомі з Круглика на Київ. Оформляли когось (думаю, що любителя розвернутися не там де розворот, а там, де ближче). Що цікаво, черга на неофіційний розворот проходить повз їх, поки одного оформлять – 20 проїдуть », – пише один з водіїв. «Мене за ніч на дистанції 150 км (Київ – трохи за Чернігів) 3 рази таки зупиняли і один раз намагалися підловити на проїзд не з тієї смуги на виїзді з Чернігова в сторону Новгород-Сіверського», – описує свої враження інший. А на фейсбуці більш 1 млн переглядів набрав ролик «Нова дорожня поліція зі старими звичками», викладений 19 червня відомим блогером Олександром Куницьким (відомий як zpsanek). Біля Львова його зупинив екіпаж дорожньої поліції – нібито за перетин суцільної лінії на повороті. Інспектори були проти того, щоб їх знімали і не змогли чітко пояснити – стояв чи їх автомобіль на трасі тому, що вони перед тим оформляли іншого порушника, або просто «косили бабки».

ЕКСПЕРТИ: ЗА І ПРОТИ «За місяць я проїхав половину України – десь 2000 км. Але побачити дорожню поліцію так і не вдалося. Водії як порушували, так і порушують. Обіцяних екіпажів на великих трасах – на Одесу, на Львів (а туди я їджу часто) я тупо не бачу. При цьому машини переодягнених у форму поліції даішників як стояли на КП, так і стоять », – говорить член громадської організації« Автодозор» Володимир Тіпіло. Він наводить приклади з доріг в різних регіонах. «На КП в селищі Верхнє Синьовидне (межа Львівської та Закарпатської) стрижуть гроші, як і раніше. Враження, що в Києві влада реформу робить, а там про це і не чули. Вчора знайомий приїхав з Харківської області. Каже, на КП при в’їзді до Харкова займаються тим же самим «, – підсумовує Володимир Тіпіло.

«Я скарг на дорожню патрульну поліцію поки не зустрічав. Навпаки, знайомі кажуть, що коли за час переїзду з Києва в Одесу вони в дорозі зустрічають п’ять машин поліцейських, то відчувають себе безпечніше, – розповідає  засновник авторуху «Pitbull Kiev» Олексій Павловський. – Головна відмінність від ДАІ в тому, що поліція не може зупинити авто для перевірки документів, якщо людина не порушує ПДР. Також вони не сидять в кущах. Вони просто стежать за безпекою на дорогах ». Він додає, що оскільки поліція поки не може зупиняти за перевищення швидкості, деякі водії обганяють на величезній швидкості машини патрульних – щоб їх спровокувати. Автоюристи, з якими поспілкувався Auto-motive.info, кажуть, що поки до них звернень зі скаргами на дорожню поліцію не було. «Ну да, народ чисто по соцмережах пише, що дістали, стоять, зупиняють. Але це таке, а що їм на дорогах робити, якщо не зупиняти? А чогось серйозного поки не зустрічалося », – сказав нам правозахисник, старший юрист проекту «Мобільний Автоадвокат» Володимир Караваєв.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook