Автопоради Статті

Ось що робити якщо ваш автомобіль перегрівається

 

З настанням літа і спекотної погоди в багатьох регіонах країни тисячи українців відправилися подорожувати по країні на автомобілі. Також мільйони водіїв щодня стоять в жарку погоду в пробках. Це означає, що багато хто з нас може виявитися в непростій ситуації, коли з-під капота машини буде видно як здіймається пар. У підсумку багато водіїв будуть змушені з’їхати на узбіччя і шукати причину перегріву автомобіля. Що ж робити в цій ситуації і як не довести до перегріву двигуна?

В першу чергу ми просимо водіїв стежити за показником температури охолоджуючої рідини на приладовій панелі автомобіля. Звичайно, сказати простіше, ніж зробити. Але, тим не менше, потрібно хоча б час від часу кидати випадковий погляд на температурний датчик на приборке. Погодьтеся це не складно. Так ви зможете реально зашкодити вашому автомобілю перегрітися, а також це допоможе вам заощадити масу грошей на ремонтних роботах, які можуть бути необхідні після перегріву двигуна.

Що робити якщо автомобіль ось-ось закипить?

Якщо ви, подивившись вниз на приладову панель, побачили, що температурний датчик показує, що температура охолоджуючої рідини знаходиться в червоній зоні, як можна швидше зупиніть машину на узбіччі і поставте її на паркінг (в машині з АКПП) або підійміть ручне гальмо стоянки.

Потім вийдіть з машини і гляньте під передню частину автомобіля. Визначте чи є витік рідини. Якщо ви виявите невеликий витік охолоджуючої рідини, яка потрапляє на дорожню поверхню, то не поспішайте панікувати і бігти вимикати запалення. В цьому випадку краще всього дати двигуну попрацювати на холостих обертах деякий час. Якщо ви побачили, що весь антифриз опинився на дорозі (або є великий витік), то доведеться відразу вимкнути двигун. Но якщо витік невеликий або його зовсім немає, то залишити працюючим двигун при перегріві необхідно, щоб уникнути різкого перепаду температури, який може серйозно вивести силовий агрегат з ладу. Справа в тому, що під час витоку охолоджуючої рідини відбувається температурний сплеск, через те, що, по суті, припиняється відведення тепла, що виробляється мотором.

Але ще більший сплеск температури відбувається при істотному пошкодженні радіатора, помпи, шлангів системи охолодження, радіатора грубки і розширювального бачка. Особливо при швидкому повному витоку антифризу. У цьому випадку температура двигуна досягає максимальних значень і дуже швидко.

Нагадаємо, що тепло від двигуна за рахунок фізичних процесів передається охолоджуючої рідини, яка циркулює по системі охолодження має замкнутий малий і великий круг циркуляції.

Природно рідина не може циркулювати без фізичної сили. Цю роль виконує водяний насос, який і підтримує рух охолоджуючої рідини по системі охолодження, яка до того ж має певний тиск. Відповідно при поломці водяної помпи, або розгерметизації системи відбувається витік рідини і падіння тиску в системі охолодження. В результаті двигун починає перегріватися, так як система охолодження перестає виконувати свою функцію.

Також в системі охолодження є радіатор, через який проходять потоки повітря під час руху машини. Відповідно, нагріта від тепла двигуна охолоджуюча рідина, проходячи через радіатор, починає віддавати тепло (остигати). В результаті температура антифризу падає до нормальних значень, і потім цикл повторюється. Природно при пошкодженні радіатора охолодження, антифриз також буде витікати з системи і призведе до недостатнього охолодження двигуна.

Як ми вже сказали, при витоку антифризу відбувається різкий температурний сплеск двигуна. Багато водіїв в цей момент роблять величезну помилку, поспішаючи, якомога швидше, вимкнути запалювання. Але в підсумку це призводить до ще більшого перегріву мотора.

Під час роботи на холостому ходу, ви також можете натиснути педаль газу, додавши трохи обертів двигуна. Це дозволить збільшити швидкість роботи водяної помпи (якщо вона справна) і збільшити швидкість циркуляції потоку охолоджуючої рідини (в разі якщо весь антифриз не витік на дорогу).

Це також може допомогти зменшити час включення подкапотного вентилятора охолодження, яким, як правило, оснащуються багато автомобілів. Вентилятор охолодження встановлюється, для того щоб допомагати системі охолодження охолоджувати антифриз циркулюючої в системі. Також поки ваш перегрітий автомобіль, який ось-ось закипить, працює на холостому ходу, відкрийте вікна машини і включіть опалення салону на повну потужність (грубку). Таким чином, система обігріву повітря в салоні буде працювати, як другий радіатор в автомобілі. Адже включивши максимальний режим опалення салону, дозволить системі охолодження виділяти в салон більше тепла, що буде сприяти падінню температури антифризу, за рахунок природного теплообміну.

Якщо ж ви після включення гарячого обдування (включення обігріву повітря в салоні) помітите, що повітроводи всередині автомобіля не дують гарячим повітрям або ж ви помітите, що температура на приладовій панелі не знижується, то ви повинні відразу вимкнути двигун.

Ймовірно, в цьому випадку у вашій машині є проблема з рухом потоків охолоджуючої рідини, яка може бути викликана несправним водяним насосом або відсутністю рідини охолодження в системі, в зв’язку з її повним витоком.

Тому в цьому випадку вам доведеться якомога швидше вимкнути двигун, оскільки при повній відсутності антифризу в системі працюючий двигун створить ще більше тепла, якому нікуди буде подітися. В результаті існує ризик сильного перегріву силового агрегату, що загрожує серйозною шкодою.

Як визначити причину перегріву двигуна?

Якщо ви не змогли запобігти перегріву двигуна свого автомобіля і вам довелося його відключити, прийшов час зробити діагностику проблеми.

Перш за все, ви повинні подивитися нижче відео, яке пояснює, як працює система охолодження, і які компоненти в неї входять.

 

Як тільки ви вивчите, як працює система охолодження, ви виявите, що є кілька речей, які можуть викликати перегрів двигуна.

Щоб вам було простіше зрозуміти ми вирішили розповісти про основи.

І так, основними винуватцями несправностей системи охолодження, в результаті чого, як правило, відбувається перегрів мотора є: несправний вентилятор охолодження, несправність водяного насоса (водяної помпи), витік охолоджуючої рідини, що застряг в одному положенні термостат, погана герметичність кришки радіатора, витік охолоджуючої рідини через прокладку головки двигуна, забруднення рідини охолодження, повітря у вигляді бульбашок в системі охолодження.

Перегрів двигуна при низьких швидкостях автомобіля

Якщо ваш автомобіль перегрівається тільки при низьких швидкостях під час руху (тобто наприклад, в місті), є велика ймовірність, що у вашій машині проблема, пов’язана з недостатніми потоками повітря, які повинні охолоджувати радіатор, через який циркулює антифриз.

Відповідно, в цьому випадку ви обов’язково повинні перевірити, чи включається вентилятор охолодження, який допомагає остуджувати охолоджуючу рідину в радіаторі, коли машина стоїть на місці або рухається в жарку погоду на повільній швидкості.

Якщо ваша машина оснащена механічним вентилятором, ви повинні зробити діагностику щоб дізнатися, наводиться чи муфта вентилятора в дію.

Відео вище показує, як це можна зробити.

На холостому ходу після руху включився вентилятор охолоджування і температура почала знижуватися

Ось що робити якщо ваш автомобіль перегрівається Низький рівень антифризу є дуже частою причиною перегріву двигуна

Якщо ви, припаркувавши машину на узбіччі, помітили, що при роботі двигуна на холостому ходу включився вентилятор, після чого температура охолоджуючої рідини, яку можна контролювати на приладовій панелі, почала різко падати, то ймовірно проблема пов’язана з потоком охолоджуючої рідини.

В цьому випадку дайте двигуну повністю охолонути і перевірте і рівень антифризу в радіаторі, розширювальному бачку, щоб переконатися, що в системі охолодження достатньо рідини. Якщо ви виявите, що рівень антифризу нижче норми, то перевірте систему охолодження на наявність витоків.

Зокрема перевірте водяний насос, де часто можна спостерігати витік антифризу через пошкодження прокладки.

Також перевірте радіатор на герметичність. Особливо де до радіатора підходять шланги з хомутами. Не забудьте перевірити, чи щільно закручена кришка радіатора і тримає вона тиск в системі. У разі зносу кришки замініть її на нову.

Якщо витік антифризу невелика, то долийте в систему невелику кількість охолоджуючої рідини. Але пам’ятайте, що раз є витік, то долив охолоджуючої рідини це тільки лише тимчасове вирішення проблеми. У будь-якому випадку ви не вирішите проблему з витоком антифризу поки не заміните ту частину, яка відповідальна за витік і подальший перегрів двигуна.

Тріщина в голівці блоку циліндрів двигуна може привести до відходу антифризу без очевидних ознак витоку

Витік антифризу з системи охолодження не завжди викликаний зовнішним фактором. Наприклад, причина витоку рідини може бути пов’язана з пошкодженням прокладки головки блоку двигуна, тріснутий головки блоку (як на фото вище).

Ось як перевірити цей вид витоку охолоджуючої рідини:

  • Чи є білий дим з вихлопної труби або автомобіль погано працює на холостому ходу? Якщо це так, то найімовірніше охолоджуюча рідина потрапляє в камеру згоряння.
  • Підвищення рівня масла / Колір масла молочний? У радіаторі або розширювальному бачку антифриз виглядає занадто коричневим? Якщо це так, то охолоджуюча рідина і масло можуть змішуватися.
  • Перевірте компресію за допомогою компрессометра, який продається в будь-якому автомагазині або який можете взяти напрокат в автосервісі. Якщо після виміру ви визначили, що два сусідніх циліндра мають низьку компресію, то є велика ймовірність того, що у вашій машині пошкоджена прокладка головки блоку. Коли ви будете це перевіряти викрутіть свічки і порівняйте, як вони виглядають. Якщо будь-яка свічка запалювання виглядає так, як ніби вона очищена гарячою водою або парою, і сильно чистіше інших, то, швидше за все, охолоджуюча рідина потрапляє в той циліндр, звідки ви викрутили очищену свічку.
  • Ви також можете за допомогою спеціального приладу заміряти тиск в радіаторі, при подачі повітря в систему охолодження. Якщо система при цьому тесті не буде утримувати тиск, то, швидше за все, існує зовнішня витік антифризу з системи. Якщо ви візуально, оглянувши все уважно, не бачите зовнішнього витіку, то тоді найімовірніше витік пов’язан з поганою прокладкою головки блоку або пошкодженням головки блоку двигуна.
  • Зніміть кришку радіатора або розширювального бачка (в залежності від конструкції системи охолодження). Запустіть двигун з відкритою кришкою радіатора. Якщо ви побачите на працюючому двигуні бульбашки в горловині розширювального бачка або в радіаторі, то існує ймовірність витоку антифризу через зношування прокладки головки блоку або пошкодження головки.
  • Але один з найнадійніших способів визначити пошкоджена прокладка головки блоку, це відправити невелику кількість відпрацьованого моторного масла на аналіз в спеціалізовану лабораторію, яка ретельно вивчить весь склад відпрацьованого масла. Це в деяких випадках допоможе вам врятувати ваш двигун від великих проблем. Адже хімічний склад масла може сказати багато про що. Навіть про ранні починаються проблеми в силовому агрегаті.

Якщо ви виявили, що вентилятор охолодження працює, а в системі охолодження багато охолоджуючої рідини, але температура двигуна все одно зростає, то проблема може бути пов’язана не з витоком антифризу. Це може бути пов’язано зі швидкістю потоку антифризу в системі охолодження або з якістю самої рідини, яка з часом втрачає свою властивість. Відповідно, якщо ви вчасно не будете змінювати антифриз, то рано чи пізно він перестане справлятися зі своїм завданням і ваша машина може почати перегріватися.

Цілком можливо, що швидкість потоків антифризу в системі охолодження низька, в зв’язку з несправністю водяної помпи. Пошкодження помпи можна виявити по звуку, стоячи поруч з працюючою машиною.

Пам’ятайте, що якщо водяний насос несправний, то охолоджуюча рідина циркулює з недостатньою швидкістю і мотор може перегріватися.

Охолоджуюча рідина також може бути забруднена брудом (яка може не тільки засмітити канали в системі охолодження, але і знизити теплоємність рідини через зміни хімічного складу).

Для того щоб перевірити якість антифризу відкрийте кришку радіатора (на холодний двигун) і переконайтеся, що рідина виглядає чистою.

Потім запустіть двигун і подивіться / послухайте шків водяної помпи, який обертається приводним ременем. Якщо ви чуєте під час обертання вереск, то ваш двигун не може обертати водяний насос досить швидко, щоб рідина циркулювала з тією швидкістю, щоб двигун не перегрівався. В цьому випадку доведеться знімати помпу і більш детально проводити діагностику несправності.

Якщо в системі охолодження багато антифризу, вентилятор працює справно, охолоджуюча рідина виглядає чистою, і під капотом немає ніяких сторонніх шумів, що надходять від водяного насоса або шківа, але при роботі двигуна температура охолоджуючої рідини підвищується, є велика ймовірність що в радіаторі або шлангах системи охолодження є повітря.

Пам’ятайте, що якщо повітря потрапив в систему охолодження, то в ній утворюються повітряні бульбашки, які заважають нормальному циркулювання антифризу, що може привести в жарку погоду при русі в місті до перегріву двигуна.

Цілком можливо, що під час останнього ТО ваш автомеханік не виконав деаерірованія системи охолодження належним чином і можливо вам доведеться знову звернутися до нього, щоб він випустив повітря з системи.

Щоб точно переконатися, що в системі повітря, включите обігрівач повітря в салоні, коли двигун гарячий. Якщо ви виявите, що грубка слабо гріє, то це явно говорить о повітрі в системі охолодження.

Також цілком можлива проблема набагато простіше. В системі охолодження не вистачає тиску через погано закриту кришку радіатора або розширювального бачка. В цьому випадку вам потрібно просто затягнути кришку або замінити її на нову.

Вентилятор охолодження працює, відсутня витік охолоджуючої рідини, температура двигуна на холостому ходу не знижується

Якщо вентилятор охолодження працює справно, в вашій машині багато охолоджуючої рідини, а на холостому ходу температура двигуна не знижується, то ймовірно в системі охолодження заклинило термостат, або існує несправність водяної помпи.

Як ми вже сказали, ви можете перевірити, чи працює водяна помпа справно, за допомогою простого тесту. Для цього на холостих обертах гарячого двигуна включите обдув салону теплим повітрям. Якщо на прогрітому двигуні ви виявите, що температура повітря, видуває в салон, і відповідає температурі навколишнього повітря, то є велика ймовірність що водяна помпа вийшла з ладу.

Щоб перевірити термостат, ви повинні при робочій температурі двигуна стиснути вхідний патрубок радіатора. Патрубок гарячий?

Якщо так, то тоді по ньому циркулює, як годиться гаряча рідина, що охолоджує.

Якщо вхідний шланг радіатора не нагрівається повністю або при його стисненні ви не відчуваєте тиск всередині шланга, схоже, що термостат системи охолодження вийшов з ладу.

Наприклад, заклинив в одному положенні – в режимі прогріву двигуна, коли рідина охолодження циркулює по малому колу, для того щоб швидше прогріти мотор, а після досягнення робочої температури силового агрегату термостат відкривається, щоб запустити антифриз по великому колу, в який входить радіатор охолодження.

У підсумку заклинив термостат може привести до того, що ваш двигун буде постійно перегріватися через те, що антифриз буде постійно циркулювати в режимі прогріву мотора.

Перегрів двигуна – це небезпечно


Що стосується деталей системи охолодження, то, напевно, найважливіший компонент системи це водяна помпа. Цей елемент системи охолодження дає рух антифризу, посилаючи рідину на основі етиленгліколю через двигун, термостат, радіатор, грубку салону і всі патрубки, шланги і канали в системі охолодження.

Очевидно, що наш матеріал це спрощений довідник для виявлення проблем з системою охолодження. Але, тим не менш, це важливий матеріал для тих, хто недостатньо уважний до охолодження двигуна свого автомобіля, а також для тих, хто думає, що перегрів двигуна це все одно, що перегріти суп в каструлі.

Справа в тому, що перегрів двигуна це серйозне питання, оскільки це може викликати розтріскування головки блоку циліндрів або її деформацію, а також проблеми з її прокладкою, яка відокремлює головку від блоку циліндрів.

Вищевказані наслідки можуть призвести до того, що антифриз потраплятиме в моторне масло, що в свою чергу може привести до пошкодження підшипників, і в кінцевому підсумку призведе до виходу з ладу двигуна.

Так що, як бачите, система охолодження одна з найважливіших систем будь-якого транспортного засобу з двигуном внутрішнього згоряння. Але, тим не менше, для роботи цієї складної системи, яка знаходиться в справному стані, потрібно кілька інгредієнтів: чистий без повітряних бульбашок антифриз і вільна циркуляція антифризу через двигун, радіатор, а також достатні потоки повітря, щоб витягнути тепло з охолоджуючої рідини.

Якщо в системі охолодження досить чистого антифризу, який циркулює по системі охолодження і в вашій машині достатньо проходить повітря через радіатор, а також справна водяна помпа, термостат і немає пошкоджень патрубків / кришки радіатора, то ви можете не боятися, що ваш автомобіль закипить на дорозі в самий не підходящий момент.

Щоб бути впевненим, що система охолодження знаходиться в справному стані, періодично проводьте діагностику систему самостійно (якщо є досвід технічного обслуговування і ремонту авто), або пройдіть технічний огляд в технічному центрі.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook