Статті Цікаво

Що трапилося з Uber: ключові проблеми сервісу в Україні та світі

Uber, один з найвідоміших в світі стартапів, що запустив в 2009 році мобільний додаток для пошуку, виклику і оплати таксі, рівно рік тому почав свою роботу і в Україні. Його приходу чекали всі: як водії і користувачі, чекаючи отримати якісний сервіс і безпеку послуги, так і підприємці та інвестори. Адже прихід Uber став сигналом до дії для багатьох інших інноваційних компаній світу. На жаль, саме за цей рік розгорілася низка скандалів, пов’язаних з Uber, на міжнародному рівні. Не стала винятком і Україна.

Зміна керівництва

З початку 2017 року на тлі скандалів і судових розглядів Uber покинули кілька топ-менеджерів. Зокрема, на початку літа про відхід заявив фінансовий директор компанії після заяви про те, що в першому кварталі 2017 року чистий збиток Uber склав $ 708 млн. Але найбільшим потрясінням став відхід співзасновника і генерального директора Uber Тревіса Каланіка. За даними зарубіжних ЗМІ, цього зажадали основні інвестори Uber. При цьому,  за тиждень до цього Каланік заявляв про свій намір піти у безстрокову відпустку, щоб переглянути своє ставлення до останніх подій, пов’язаних з його компанією.

В Україні всього за рік роботи сервісу також змінилося керівництво. На початку 2017 року Аркадій Вершебенюк покинув пост глави Uber в Україні. Про причини відходу Вершебенюка в компанії не поширювалися. Новим генеральним менеджером в Україні та СНД став Олексій Стах.

Заборона в деяких країнах

У квітні 2017 року італійський суд заборонив Uber в країні, задовольнивши позов таксистів. Останні звинувачували Uber в недобросовісної конкуренції. Рішення стосується всіх класів сервісу. Приблизно в той же час Uber заборонили в Брно – другому за величиною місті Чехії. В офіційній заяві мерія Брно повідомила, що вона не проти мобільного додатка або нових послуг таксі, але такі послуги повинні бути надані відповідно до закону.

Раніше, в 2015 році, влада Німеччини та Франції призупиняли роботу сервісу UberPop, звинувачуючи водіїв без ліцензії. Зіткнулася з проблемами компанія і в Китаї, де потрапила під град протестів з боку звичайних таксистів.

В останні роки Uber зіткнувся з протестами в деяких країнах. Це призвело до заборони сервісу в Італії, Китаї, одному з міст Чехії і т.д.

Звинувачення в сексизмі

У лютому цього року Uber виявився в центрі скандалу. Цього разу приводом послужила історія колишньої співробітниці компанії Сьюзан Фоулер, яку вона опублікувала в своєму блозі. Дівчина на прикладах розповіла про декілька випадків відкритого сексизму та сексуальних домагань, погрози звільнення, а також закулісних іграх керівництва. З розповіді Фоулер стало відомо, що дівчина неодноразово ставала жертвою сексуальних домагань з боку менеджера. Але гірше в даній ситуації виявилася реакція HR-департаменту компанії, де пані Фоулер порадили перейти в іншу команду, а стосовно менеджера не вжили особливих дій, «щоб не псувати йому кар’єру».

Колишня співробітниця Uber також розповіла про політичні ігри, які стали нормою для компанії. Багато співробітників намагалися скомпрометувати своїх безпосередніх начальників, щоб зайняти їх місця. При цьому наслідки такої ситуації були плачевними для всієї компанії – багато проектів закривалися, цілі змінювалися, а співробітники не до кінця розуміли пріоритети.

Підвищення цін

У новорічну ніч 1 січня 2012 року Uber вперше ввів механізм підвищення цін в моменти пікових навантажень. Компанія пояснила це доцільністю розподілу автомобілів в місцях скупчення людей. Тоді дії компанії зазнали критики. Це, втім, не завадило в 2012 році під час обрушився на Нью-Йорк урагану Сенді підвищити вартість поїздок в два рази, в той час як метро міста не працювало.

Підвищилися тарифи на користування сервісом і в Україні. Зокрема, в цьому місяці нові тарифи і похвилинна оплата були введені в Одесі, Харкові, Дніпрі та Львові. Найбільше тарифи зросли у Львові. Тут вартість подачі авто підняли в чотири рази – з 4 до 16 грн, мінімальна вартість поїздки тепер складає 30 грн, а хвилина поїздки коштує 1 грн. А з 22 червня змінилася вартість послуг Uber і в Києві. Тепер ціна подачі автомобіля становить 20,5 грн (до підвищення вона становила 16 грн), вартість кілометра поїздки – 4,5 грн, ціна за хвилину поїздки – 0,3 грн, мінімальна вартість поїздки – 25 грн.

Поведінка водіїв

Водіїв, які співпрацюють з Uber, не раз звинувачували в агресивних діях по відношенню до пасажирів. Компанія не є їх роботодавцем, а лише виступає в якості партнера, який надає інструмент для здійснення поїздок. Однак Uber в першу чергу піддається критиці за необережний вибір водіїв.

У 2014 році в США водій сервісу UberX посварився з пасажиром, змусив його вийти з машини, після чого вдарив клієнта молотком по голові і втік з місця. В цьому ж році інший автомобіліст, також в результаті сварки, силою витягнув жінку з машини і розбив її смартфон.

Стали регулярними скарги на поведінку водіїв і в Україні. Пасажири все частіше стикаються з випадками відмов з боку водія, при чому дуже часто – в останній момент. Почастішали скарги і на незнання водіями міста, в якому вони здійснюють поїздки, і на ірраціональність маршрутів.

А днями в Києві сталося жахливе ДТП за участю водія Uber. Як повідомила на своїй сторінці в Facebook постраждала, водій грубо порушив ПДР, виїхавши з другорядної на перехрестя. В результаті чого зустрічний автомобіль протаранив таксі якраз з боку пасажира. Дівчина перебуває в лікарні, вона отримала численні забої, глибокі порізи на обличчі і тілі від осколків розбитого скла. Було накладено більше 10 швів.

Як виявилося, у винуватця ДТП була оформлена тільки «Автоцивілка», яка не захищає пасажирів в подібних випадках. А представник Uber заявив, що компанія не несе відповідальності за подію і може лише допомогти постраждалій написати заяву в поліцію.

Багато обурилися ситуацією, що склалася. Написав гнівний пост на своїй сторінці Ілля Кенігштейн, український інвестор і підприємець, який рівно рік тому активно підтримував запуск сервісу в Україні. Він написав, що, на жаль, потрапляючи в наші реалії, майже кожен західний сервіс терпить фіаско. І одна з основних причин цього – корупція в країні.

Рівень сервісу

Як вже було сказано, багато українців розчарувалися в рівні сервісу Uber. А адже компанія вийшла на ринок України лише рік тому. В останні місяці пасажири почали активно скаржитися на автомобілі більш низької якості і більшого віку, ніж 2008 рік випуску, на появу в автопарку Uber «народних» автомобілів Daewoo Lanos.

Багато заявляють про наміри відмовитися повністю від використання всесвітньо відомого сервісу виклику таксі.

Що це – тимчасові труднощі компанії на глобальному рівні? Передвісники швидкого краху? Або в Україні просто не приживаються світові стандарти? Будемо сподіватися, що компанія вирішить проблеми, які виникли і прислухається до побажань користувачів. Адже тільки клієнт в даний час вирішує, чи стане компанія по-справжньому успішною на ринку.

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook