Тест-драйви

Нова, стара Mazda CX-5

Пройде зовсім небагато часу, і оновленна CX-5 з’явиться в дилерських центрах Mazda, і неминуче знову і знову виникатиме питання: а що, власне, являє собою новий автомобіль? Це дійсно нове покоління популярного кросовера, або просто фейсліфтінг з глибокою модернізацією? Питання непросте, хоча і дуже важливе.

Поклавши руку на серце, відразу скажу: підстави для виникнення проклятого питання дійсно є. Коли ти бачиш новий автомобіль в перший раз, то мимоволі задаєшся питанням: а що, власне, змінилося? Обриси облицювання радіатора, лінії і пропорції кузова, гамма двигунів, конструкція підвіски – все це залишилося без зміни. Точніше, зміни все-таки є, але вони відносяться до деяких нюансів зовнішнього оформлення.

Наприклад, нижня частина п’ятикутного щита облицювання радіатора обзавелася досить масивної хромованою окантовкою зі свого роду «ріжками», що примикають до фар знизу, а передній край капота навис над гратами своєрідним козирком. Сама облицювання втратила поперечні ламелі і знайшла виглядаючи дуже по-спортивному комірчастуструктуру. Ось, мабуть, і все …

Що ж, слова Антуана де Сент-Екзюпері, не раз говорив, що «досконалість досягнуто не тоді, коли нема чого додати, а тоді, коли нема чого прибрати», відмінно підходять до суворого і мінімалістичному дизайні маестро Икуо Маеда.

Ну а що ж тоді змінилося? Для розуміння питання варто згадати історію моделі.

Що робити з шумом?

З’явившись на ринку в 2012 році, СХ-5 з легкістю замінила кілька більший кросовер CX-7 і відразу почала набирати очки. За три роки її частка в сегменті зросла з 3,8 до 7,8%.

Після 2014 року, коли продажі всієї групи кросоверів кілька просіли через зсув інтересу покупців до бюджетних моделей сегмента В +, показники, природно, дещо погіршилися, але потім знову пішли вгору і на сьогодні становлять близько 8%. Одночасно спостерігалися і такі тенденції: почав швидко падати інтерес до версій з механічною коробкою і зростання продажів варіантів з потужними двигунами, а також топових комплектацій. Фахівці бренду уважно стежили за тими оцінками, які давали CX-5 як журналісти, так і власники автомобілів, ретельно фіксуючи і те, що подобається, і те, що викликає обґрунтовані нарікання.

І якщо динаміка і керованість кросовера практично у всіх викликали повне і беззастережне схвалення, то основний обсяг нарікань виявився пов’язаним з шумом і їздовим комфортом. Дійсно, в якийсь момент високий рівень шуму (в першу чергу – колісного) був характерною ознакою практично всіх моделей Mazda, ставши зворотним боком жорсткої, щільно збитої, заточеною на високу керованість підвіски. Боротися з таким шумом дуже складно: високочастотні коливання, що виникають при русі коліс по дорожньому покриттю, передаються через елементи підвіски на кузов, який виступає в ролі резонатора.

Технічні рішення цієї проблеми відомі: потрібно внести в конструкцію багатоважельних підвісок досить складні зміни і розмістити їх на окремих підрамниках з власної амортизацією. Але впровадження таких технічних рішень, характерних для автомобілів сегмента «преміум», піднімає ціну моделей на захмарну висоту, а ось на це керівництво компанії піти вже ніяк не могло. Але щось робити було все-таки треба …

В результаті було вирішено піти шляхом кількісних змін. Жорсткість пружин була зменшена, але щоб це зменшення жорсткості не привело до погіршення керованості, була підвищена жорсткість рульової рейки і змінені настройки системи G-vectoring control. Автомобіль поправився майже на 40 кг, і практично всі ці збільшення ваги довелося дати на додаткову шумоізоляцію. Зокрема, пластикові кожухи колісних арок в багажнику були повністю закриті м’яким звукоїзолірующим покриттям. В автомобілі було використано спеціальне «акустичне» скло, щітки склоочисників прибрали з набігаючого потоку повітря, опустивши їх трохи нижче під задню крайку капота. Змінилася конструкція дверних ущільнювачів. У підсумку співробітники Mazda стверджують, що з об’єктивних вимірах рівня шуму CX-5 цілком може змагатися з такими преміальними моделями, як Jaguar F-Pace і BMW X3!

Але шум – це ще не все. Не менш важливий і загальний комфорт в салоні. Водіям нового СХ-5 точно сподобаються нові, більш якісні матеріали інтер’єру, м’яка передня панель з модною відстрочкою, підігрів керма і зони спокою щіток склоочисників … Як свідчать вчені, людський мозок дійсно отримує близько 90% інформації через органи зору. Але вони ж стверджують, що тактильні відчуття мають чи не більший емоційний ефект.

І все ж найголовнішою, з моєї точки зору, новинкою став  проекційний дисплей прямого візування. Mazda застосувала досить недороге, але дуже ефективне рішення: інформація проектується не безпосереднє на лобове скло, а на похилий прозорий екран, розташований безпосередньо за козирком панелі приладів. І неможливо не переконатися у зручності такого пристрою: ваш погляд не відривається від дороги, а показання поточної швидкості і підказки навігатора висять у вас прямо перед очима. HUD ( «дисплеї прямого візування») – це дуже зручно і, що ще важливіше, вони є найважливішим елементом забезпечення активної безпеки.

Що ж стосується задніх пасажирів, то їх порадує можливість поміняти кут нахилу спинки своїх сидінь. Електропривод задніх дверей сподобається всім, і навіть не стільки самим по собі додатковим комфортом, скільки свідченням про перехід автомобіля на новий рівень. Все інше конструктори Mazda вирішили не міняти, керуючись принципом «від добра добра не шукають».

Загалом, отримана під час презентації інформація дозволяла погодитися з тим, що нову

Mazda CX-5 дійсно можна вважати другим поколінням. Адже хоча кожне з змін носить скоріше кількісний, ніж якісний характер, згідно з другим законом гегелівської діалектики кількісні зміни, накопичуючись, приводять до якісного стрибка.

 

Поділитися цим!
Загрузка...
Загрузка...

Ми в Facebook